Ολοκληρώθηκε η εβδομάδα αρχιτεκτονικής που οργανώθηκε στην Καβάλα από την προηγούμενη Δευτέρα. Η συμμετοχή χθες το πρωί στην ποδηλατοδρομία ήταν περιορισμένη. Περίπου 20 ποδηλάτες, μεταξύ αυτών κι ο δήμαρχος, έλαβαν μέρος σ΄ έναν συμβολικό αγώνα.
Σημειώνουμε ότι από την ποδηλατοδρομία απουσίασαν τελικά τα μέλη του συλλόγου «Κυκλοτρον» λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων στην περιοχή της Χρυσούπολης.
Οι είκοσι ποδηλάτες εξυπηρετήθηκαν από άνδρες της τροχαίας και της δημοτικής αστυνομίας, που περίπου ήταν ίσοι κι οι ποδηλάτες. Δηλαδή έγινε μεγάλη κινητοποίηση για τα μέτρα τροχαίας, για την εξυπηρέτηση των ποδηλατών, αλλά στο τέλος οι ποδηλάτες αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ λίγοι.
Κατά τα άλλα η εβδομάδα αρχιτεκτονικής σημείωσε μεγάλη επιτυχία και όπως είπε η πρόεδρος των αρχιτεκτόνων, Φωφώ Γουναροπούλου, θα γίνει θεσμός. Η κα Γουναροπούλου για το δια ταύτα μας είπε ότι πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια του δήμου Καβάλας, να χρηματοδοτηθεί το έργο κυκλοφοριακών και γενικότερων αλλαγών στην πλατεία του Καπνεργάτη η οποία, όταν ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες, και ως προς τους παρακείμενους στην πλατεία δρόμους. Το έργο ήταν προτεραιότητα του Δήμου Καβάλας, αλλά για οικονομικούς λόγους φαίνεται ότι έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Μέσα από την εβδομάδα αρχιτεκτονικής ασκήθηκε πίεση ώστε το έργο να έρθει στην επικαιρότητα, αν και όπως ισχυρίζεται η κα Γουναροπούλου, αρχιτέκτονες άλλων πόλεων που είδαν αυτές τις ημέρες την όλη κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων στην πλατεία του Καπνεργάτη, πρότειναν να μην αλλάξει τίποτα στην ευρύτερη περιοχή και στην ίδια την πλατεία.
Ένας πρώτος απολογισμός για την εβδομάδα αρχιτεκτονικής από την κα Γουναροπούλου, αναφέρει τα ακόλουθα:
«Αν και ο απολογισμός να γίνει σήμερα το απόγευμα (χθες) επίσημα, μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένη γιατί ήρθε κόσμος σε όλες μας τις εκδηλώσεις και μάλιστα κόσμος – όχι μόνο συνάδελφοι – ήρθε και κόσμος από την Καβάλα, περίοικοι και επίσης ήρθανε ένα ολόκληρο λεωφορείο με φοιτητές από την Ξάνθη. Για να δούνε τις εργασίες των συμφοιτητών τους που εκτίθεντο μέσα στην αίθουσα της Καπναποθήκης.
Πιστεύουμε πως θα γίνει θεσμός. Είναι μία πρώτη αρχή. Κινητοποιήθηκε ο κόσμος. Μας έκανε περισσότερο εντύπωση οι περίπατοι στους οποίους συμμετείχε ο κόσμος. Ακόμη και την Πέμπτη που παρόλο έβρεχε η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική και μές στη βροχή περπατήσαμε μες στα στενά που θέλαμε να δούμε τις καπναποθήκες. Επίσης και το Σάββατο, αν και ήταν 5.00 η ώρα το απόγευμα – θα έλεγα μία βάρβαρη ώρα – παρόλα αυτά η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική. Ήμασταν καμιά εβδομηνταριά άτομα εκεί στις Καμάρες και περπατήσαμε και είδαμε κι ακούσαμε αυτά που είχανε να μας πούνε οι εισηγητές, τις μελέτες.Στις προβολές που κάναμε είχαμε κόσμο…».
ΕΡ: Ο δημόσιος χώρος λοιπόν που ήταν και το αντικείμενο αυτής της «ιστορίας», σε τι κατάσταση βρίσκεται; Ποια είναι τα σχόλια σας;
ΑΠ: «Ο κόσμος μας, οι «ξένοι» που ήρθανε – γιατί χθες και προχθές ήρθανε 25 συνάδελφοι απ΄ όλη την περιφέρεια – ενθουσιάστηκαν για το χώρο της καπναποθήκης, άρεσαν τον τρόπο λειτουργίας της και το σκηνικό που δημιουργεί στην πλατεία καπνεργάτη και δεν καταλάβαιναν τα προβλήματα που έχουμε εμείς με τη λειτουργία της καπναποθήκης. Δηλαδή έλεγαν γιατί θέλετε να πειράξετε την πλατεία, είναι μία πλατεία η οποία λειτουργεί. Από κει και πέρα εμείς βέβαια σαν αρχιτέκτονες βλέπουμε κι άλλα προβλήματα κι ο κόσμος της πόλης μπορεί κι άλλα κι αν θα μονοδρομηθούν και γίνει η μελέτη που προβλέπεται – όπως προβλέπεται στα χαρτιά, πριν υλοποιηθεί, πιστεύουμε πως θα είναι πολύ καλύτερος ως δημόσιος χώρος, τουλάχιστον γύρω από την περιοχή της καπναποθήκης».