Δημοσιογράφος με αρκετά χρόνια εμπειρίας στο ενεργητικό της και απολυμένη πλέον από την ΕΡΑ Καβάλας ύστερα από τις κυβερνητικές μανούβρες στο πολυσυζητημένο λουκέτο της ΕΡΤ είναι η Ρένα Πανταζόγλου. Χθες το πρωί μας μίλησε και παρατήρησε ότι στις διαδικασίες της διαθεσιμότητας διαπιστώνεται κάποια μέριμνα τουλάχιστον για κάποιες ευπαθείς ομάδες όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι πολύτεκνοι.
Στην υπόθεση της ΕΡΤ όμως τα δεδομένα δεν ήταν τόσο «ευνοϊκά», αφού εργαζόμενοι που ανήκαν σε κοινωνικές ομάδες όπως οι προαναφερόμενες βρεθήκαν αιφνιδίως στο δρόμο λόγω απολύσεως. Σχολιάζοντας την ενδιάμεση προκήρυξη της ΕΡΤ για την πρόσληψη προσωπικού το οποίο θα στελεχώσει το νέο τηλεοπτικό φορέα, η Ρένα Πανταζόγλου έκανε λόγο για παγίδες. Συγκεκριμένα, η προκήρυξη αναφέρει ότι όσοι καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για τη δίμηνη πρόσληψη τους θα πρέπει να εργαστούν οπωσδήποτε στη διάρκεια του επόμενου έτους. Ωστόσο καμία δυνατότητα αυτοδίκαιης συνέχισης της συμβάσεως δε δίνεται στους «διμηνήτες» οι οποίοι μάλιστα θα αποκλειστούν από οποιαδήποτε παράταση της συμβάσεως ή οποιαδήποτε άλλη σύμβαση αορίστου χρόνου. Κοντολογίς, οι διμηνήτες θα τελειώσουν για το 2013 οριστικά κι αν ύστερα από έξι μήνες για παράδειγμα προκύψει νέα προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού στη ΝΕΡΙΤ, οι συμβασιούχοι δε θα δικαιούνται συμμετοχής.
Διόλου τυχαίο δεν είναι επίσης το γεγονός ότι η προκήρυξη του διμήνου αφορά σε 580 άτομα εκ των οποίων λίγοι είναι οι δημοσιογράφοι και μάλιστα κατονομάζονται οι ειδικότητές τους. Εάν δηλαδή κάποιος δημοσιογράφος κάνει αίτηση για μία μόνο θέση όπως δικαιούται και δεν εγκριθεί, τότε το θέμα τελειώνει εκεί και δε δίνεται εναλλακτική δυνατότητα.
Δεύτερη παγίδα είναι εκείνη που αφορά στις θέσεις των τεχνικών οι οποίοι καλούντα να λάβουν μέρος στην προκήρυξη, αλλά προφανώς μόνο για να παραδώσουν το ακριβό υλικό της ΕΡΤ που κρατούν επειδή τους το είχαν χρεωμένο.
Δε διαπιστώνεται η πρόθεση των ιθυνόντων για τη μελλοντική επαναλειτουργία της ΕΡΑ Καβάλας. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την προκήρυξη μόνο 37 άτομα ζητούνται για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, χωρίς να προβλέπει κάτι για την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα. Προφανώς στόχος είναι η δημιουργία μιας μικρής τηλεοράσεως με ένα ανταποκριτικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη και ίσως ορισμένους μόνο ανταποκριτές για συγκεκριμένες περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας.
Η Ρένα Πανταζόγλου δεν είναι διόλου αισιόδοξη για την επαναλειτουργία της ΕΡΑ Καβάλας, ενώ παρατηρεί ότι κάτω από το βάρος κάποιων πιέσεων ίσως λειτουργήσουν κάποιοι περιφερειακοί σταθμοί, αρκεί πίσω τους να υποκρύπτονται ισχυροί πολιτικοί παράγοντες που θα πείσουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το σχέδιο Μόσχιαλου το οποίο επικαλούνται οι αρμόδιοι, η ΕΡΑ Καβάλας προβλέπονταν να συγχωνευθεί με την ΕΡΑ Σερρών.