Dark Mode Light Mode
Επένδυση των ΕΛΠΕ στη ΒΙΠΕ Καβάλας
Άδεια της πολεοδομίας σε Θάσο – Κεραμωτή – Δύο νέα ξενοδοχεία
Το Πάρκο Φαλήρου γεμάτο παιδιά

Άδεια της πολεοδομίας σε Θάσο – Κεραμωτή – Δύο νέα ξενοδοχεία

Οικοδομικές άδειες για δύο νέα ξενοδοχεία στον Ν. Καβάλας εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Πολεοδομία. Πρόκειται για ένα μεγάλο πολυσυζητημένο και πολυαναμενόμενο ξενοδοχείο στη Θάσο κι ένα δεύτερο στη Κεραμωτή. Και για τα δύο κατατέθηκε φάκελος στη πολεοδομία του Δήμου Καβάλας αφού αυτή εξυπηρετεί κι αδειοδοτεί όλο το Νομό. Μετά από μελέτη κι επεξεργασία του κάθε φακέλου εκδόθηκαν οι δύο άδειες κι έτσι σύντομα θα αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Πρόθεση των επενδυτών είναι να προλάβουν την τουριστική περίοδο του 2015.
Η εταιρία Reala ΑΕ έχει απασχολήσει ακόμη και τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Κατέθεσε πρόταση για κατασκευή μιας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων πλησίον του Θεολόγου, στην περιοχή Αγίου Λουκά- Ιωάννη. Η τοποθεσία είναι προνομιακή αλλά σε αυτήν υπήρχαν αρχαία. Τα κεφάλαια προέρχονται από το εξωτερικό (Βουλγαρία;) κι ο ιδιώτης απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα που μπορούσαν ακόμη και να ακυρώσουν την πρόταση. Έτσι κι έγινε. Με παρέμβαση του Πρωθυπουργού η Αρχαιολογία βρήκε την χρυσή τομή. Επιτρέπει την κατασκευή του ξενοδοχείου υπό αυστηρούς όσους που αφορούν την προστασία ή και ανάδειξη των αρχαίων που υπάρχουν. Ο επενδυτής αφού εξασφάλισε την άδεια της Αρχαιολογικής υπηρεσίας ετοίμασε τον φάκελο του, τον οποίο επεξεργάστηκε τεχνικό γραφείο της Ξάνθης. Ο φάκελος κατατέθηκε στη Πολεοδομία Καβάλας κι έτσι προχθές εκδόθηκε άδεια.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που όπως εξ αρχής φάνηκε θα ενισχύσει τον τουρισμό της Θάσου με επισκέπτες υψηλού εισοδήματος. Η άδεια προβλέπει 384 κλίνες, 111 θέσεις στάθμευσης, γήπεδο τένις, πισίνες 450 τμ, κεντρικό κτίριο ενός ορόφου με περισσότερα από 8.000 τμ. Το ξενοδοχείο θα είναι 5 αστέρων. Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια θα είναι ξενοδοχείο κλασσικού τύπου.
Η καθυστέρηση στην υλοποίηση της πρότασης υπήρξε αλλά ευτυχώς τα προβλήματα ξεπεράστηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ξενοδοχείου εγκρίθηκε την Άνοιξη του 2013. Εκεί προβλέπονται και τα ακόλουθα: Δυναμικότητας 348 κλινών σε ιδιόκτητο οικόπεδο συνολικής έκτασης 43.509,39 m2, στην εκτός σχεδίου πόλεως περιοχή Άγιος Ιωάννης – Λουκάς, στο Δ.Δ. Θεολόγου, του Δήμου Θάσου, ιδιοκτησίας της εταιρείας REALA Α.Ε. (Η ΜΠΕ υποβλήθηκε για
362 κλίνες, ενώ σύμφωνα με το (25ο σχετικό) έγγραφο του ΕΟΤ και το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού – 8 κλίνες/στρέμμα, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 348 κλίνες, γεγονός που δεν επηρεάζει ωστόσο τους περιβαλλοντικούς όρους της παρούσας). Η ξενοδοχειακή μονάδα θα αποτελείται από δεκαεννέα, ανεξάρτητα κτίρια. Το κεντρικό κτίριο Α, με όλες τις κοινόχρηστες λειτουργίες, τα γραμμικά κτίρια δωματίων ( κτίριαΓ) και τα κτίρια σουιτών (κτίρια Σ). Η μονάδα θα διαθέτει στο κεντρικό κτίριο τους χώρους υποδοχής, όλες τις κοινόχρηστες λειτουργίες, κέντρο αναζωογόνησης, σε ανεξάρτητα κτιριακά μπλοκ, δίκλινα δωμάτια, σε ανεξάρτητα κτίρια τρίκλινες σουίτες, υπαίθριους ανοιχτούς και στεγασμένους κοινόχρηστους χώρους, δύο μεγάλες πισίνες και μια παιδική πισίνα, παιδική χαρά, παιδότοπο, γήπεδο τένις, παρκινγκ, καθώς και παρκινγκ για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου. Τα 172 δωμάτια του ξενοδοχείου θα είναι οργανωμένα σε 154 δίκλινα δωμάτια και
18 σουίτες. Τα δίκλινα δωμάτια είναι αυτόνομα, και κατανεμημένα σε μπλοκ κτιρίων (κτίρια Γ) των 12, 10, 14 και 22 δωματίων. Από τις 18 σουίτες, οι 11 είναι χωροθετημένες στα μπλοκ των δωματίων, ενώ οι 7 κατανέμονται σε ανεξάρτητα
κτίρια (κτίρια Σ), τα οποία διαθέτουν ιδιωτική πισίνα και κήπο.
Όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα θα εκπονηθεί μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, υπό τις υποδείξεις και τις οδηγίες των συναρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων (ΙΗ’ ΕΠΚΑ & 12 Η ΕΒΑ), έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση των επισκεπτών στο χώρο. Οποιαδήποτε εκσκαφική εργασία ή εργασία διαμόρφωσης θα γίνει υπό την συνεχή παρουσία εκπροσώπου των συναρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων, τις οποίες η ενδιαφερόμενη εταιρεία οφείλει να ενημερώσει έγκαιρα. Η δαπάνη για την παρακολούθηση του έργου, αλλά και της ανασκαφής, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού, καθώς και το κόστος συντήρησης, μελέτης και δημοσίευσης των ευρημάτων θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του έργου.
Η πολεοδομία Καβάλας ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα τον φάκελο της κ. Μαρίας Κολλαρά για κατασκευή ξενοδοχείου στην Κεραμωτή. Θα είναι ξενοδοχείο 4 αστέρων και θα βρίσκεται στην Κεραμωτή.

 

Προηγούμενο άρθρο

Επένδυση των ΕΛΠΕ στη ΒΙΠΕ Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Το Πάρκο Φαλήρου γεμάτο παιδιά