Αντιμέτωπος με διαταγή πληρωμής από εργολαβική εταιρεία ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμος Θάσου. Η εταιρεία είχε αναλάβει το έργο του βιολογικού καθαρισμού στον Ποτό Θάσου, ωστόσο το έργο δεν υλοποιήθηκε ποτέ σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο αντιδήμαρχος του νησιού Γιάννης Πλαφαδέλης. Ο δήμος Θάσου δυστυχώς καλείται να πληρώσει αμαρτίες παλαιοτέρων ετών, επεσήμανε ο αντιδήμαρχος, γεγονός που στέκεται τροχοπέδη στην προσπάθεια της οικονομικής ανασυγκροτήσεως.
Από το υποτιθέμενο έργο υπάρχουν μόνο κάποια μπετά και μάλιστα τοποθετημένα σε λάθος χώρο. Το «μάρμαρο» των 345.000 ευρώ λοιπόν πρέπει να πληρώσει ο δήμος για ένα έργο που δεν ολοκληρώθηκε και φυσικά δε λειτούργησε ποτέ. Ύστερα από τη διαταγή πληρωμής, η δημοτική αρχή συζητά με το νομικό της σύμβουλο και αναζητά τις κατάλληλες νομικές ενέργειες που θα πρέπει να δρομολογηθούν, όπως για παράδειγμα μια προσφυγή στον Άρειο Πάγο.
Αυτό βεβαίως δεν είναι το πρώτο δυσάρεστο περιστατικό με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη η διοίκηση του δήμου, αφού και το περσινό καλοκαίρι αναγκάστηκε να πληρώσει ποσό 400.000 ευρώ σε συνεργείο εξαιτίας ανάλογης διαταγής πληρωμής. Όλες αυτές είναι οι συνέπειες του «πάρτι» που εξελισσόταν επί χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στο δήμο Θάσου, παρατήρησε ο κ. Πλαφαδέλης. Αντί λοιπόν ο δήμος Θάσου να είναι πρότυπο, αντιθέτως κατασπαταλήθηκαν οι πόροι του, με αποτέλεσμα η οικονομική διαχείριση να καθίσταται δύσκολη. Κάποια στιγμή όμως αυτή η κατάσταση θα πρέπει να πάψει και η λειτουργία των δήμων να αλλάξει μοντέλο.
Δηλώσεις Κώστα Χατζηεμμανουήλ
Εν τω μεταξύ το πρόβλημα που ανέκυψε στο Δήμο Θάσου έγινε περισσότερο γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, μετά από τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Το τηλεγράφημα αναφέρει για την ίδια υπόθεση τα ακόλουθα:
Διαταγή πληρωμής από εργολαβική εταιρεία σε βάρος του Δήμου Θάσου, ύψους 345.000 ευρώ, για ένα έργο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, έχει αναστατώσει τη Δημοτική Αρχή του νησιού, που καλείται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να καταβάλει το σύνολο του παραπάνω ποσού.
Πρόκειται για το έργο που βιολογικού σταθμού της Τοπικής Κοινότητας Ποτού, που, όπως λέει ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, “όχι μόνο δεν λειτούργησε ποτέ αλλά ούτε καν εκτελέστηκε”.
Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο Δήμος απώλεσε το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να ασκήσει ένδικα μέσα ώστε να αποτραπεί η καταβολή του ποσού και τώρα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το ποσό των 345.000 ευρώ, αφού υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Ο κ. Χατζηεμμανουήλ επισημαίνει ότι στο σημείο που επρόκειτο να κατασκευαστεί ο βιολογικός σταθμό σήμερα υπάρχουν μόνο σκελετοί από μπετά και τα χρήματα αφορούν τον τέταρτο και τον πέμπτο λογαριασμό του συγκεκριμένου έργου, “γεγονός που σημαίνει ότι υπήρξαν άλλοι τρεις λογαριασμοί και όχι κάποιοι επιβλέποντες του έργου υπέγραψαν ότι οι προβλεπόμενες εργασίες προχώρησαν και ολοκληρώθηκαν”.
Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1992, προχώρησε με πολύ αργούς ρυθμούς μέχρι το 2006 επί της Δημοτικής Αρχής του Λευτέρη Μερέση και εγκαταλείφθηκε οριστικά το 2007. Όλοι οι λογαριασμοί πιστοποιήθηκαν και σήμερα ο Δήμος Θάσου είναι υποχρεωμένος να πληρώσει για ένα έργο που δεν τελείωσε ποτέ.
“Ο Δήμος του νησιού”, σύμφωνα με τον κ. Χατζηεμμανουήλ, “θα πληρώσει την οικονομική εκκρεμότητα από τα αποθεματικά του, ωστόσο η Θάσος συνεχίζει να πληρώνει το κακό παρελθόν των προηγούμενων διοικήσεων, παρά το γεγονός ότι σήμερα ο νησιωτικός δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας υλοποιεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο μέσω του ΕΣΠΑ”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
=
=