Dark Mode Light Mode

Άλλος είναι ο καημός των κτηνοτρόφων

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων Νικόλαος Μάρτης του διοικητηρίου. Θέμα της «Ο παρασιτισμός σε αίγες και πρόβατα». Επρόκειτο για ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ημερίδα που διοργάνωσε στην Καβάλα ο ελληνικός γεωργικός οργανισμός «Δήμητρα» με τη συμπαράσταση της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Την εισαγωγή στην ημερίδα έκανε ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας Σωτήρης Παπαδόπουλος, μίλησαν ο Αργύρης Καλλανιώτης, η Σμαράγδα Σωτηράκη, ο Ηλίας Χατζηγιάννης, ο Θεοδόσιος Θεοδοσίου, ενώ για τον καταρροϊκό πυρετό μίλησε ο Αχιλλέας Σαχπατζίδης, διευθυντής της κτηνιατρικής, γενικής διεύθυνσης περιφερειακής αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Εκείνη την ώρα της ημερίδας όπου ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν περίπου δέκα κτηνοτρόφοι, το μυαλό αυτών ήταν αλλού. Στα προβλήματα που έχουν ακόμη με το κράτος για τον καθορισμό των βοσκοτόπων. Δεν υπάρχουν νεότερα, μια πρωτοβουλία του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου που δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους κτηνοτρόφους και μία επικείμενη επίσκεψη του στη Δράμα για την οποία προετοιμάζονται οι κτηνοτρόφοι και της Καβάλας και της Δράμας.

Για τους βοσκοτόπους που είναι το μείζον για τους κτηνοτρόφους και όχι η ενημέρωση, μίλησε  στην εφημερίδα μας ο Νίκος Δημόπουλος: «Όταν δεν έχεις χρήματα για να κινηθείς, το να κάνεις μία ημερίδα σχετικά με την παρασίτιση των ζώων είναι λιγάκι τραγελαφικό, αλλά χρειάζεται, είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι όταν γίνει αυτό, το ζώο ότι το ταΐζεις το κάνει παραγωγή, δηλαδή κρέας και γάλα. Όταν το ζώο είναι παρασιτωμένο, σημαίνει ότι έχει κάτι μέσα του που το τρώει συνέχεια».

ΕΡ: Τι γίνονται τα μεγάλα θέματα του κλάδου, τα βοσκοτόπια κατ΄ αρχήν;

ΑΠ: «Ως προς τα βοσκοτόπια δεν γίνεται τίποτα. Προχθές είχαμε μία συγκέντρωση στη Δράμα με τους συλλόγους εκεί και τον τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα είναι στις 22 του μήνα ο κ. Αποστόλου, αναπληρωτής υπουργός, στη  γείτονα πόλη, όπου θα τον συναντήσουμε για να του θέσουμε κάποια ζητήματα που αφορούνε τον κλάδο μας».

ΕΡ: Το παράδοξο είναι ότι κι αυτός ο υπουργός λέει ότι έλυσε το πρόβλημα, εσείς λέτε το ακριβώς αντίθετο;

ΑΠ: «Δεν έχει λύσει τίποτα. Δεν λέει ότι το έλυσε. Λέει ότι θα το λύσει. Από το λέει μέχρι να το λύσει, είναι μία τεράστια διαφορά».

Όσο για τον καταρροϊκό πυρετό που ταλαιπώρησε φέτος τους κτηνοτρόφους και του Νομού Καβάλας, ο Αχιλλέας Σαχπαζίδης είπε ότι «η μπόρα πέρασε», αλλά προέβλεψε ότι η νόσος μπορεί να επανέλθει. Είπε τα εξής: «Τον τελευταίο καιρός ο καταρροϊκός πυρετός μαζί με την ευλογιά μας ταλαιπώρησαν αρκετά. Έχουνε προκαλέσει και σημαντικές ζημιές στην οικονομία της περιοχής, στους κτηνοτρόφους, στο ζωϊκό κεφάλαιο, οπότε μου δόθηκε η ευκαιρία από την ημερίδα που διοργανώνεται σήμερα να πούμε λίγα πράγματα για τον καταρροϊκό πυρετό, το ιστορικό της εμφάνισής του, που εξελίχθηκε τη χρονιά που πέρασε, ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

Πληροφορίες για τον εμβολιασμό, τι πρέπει να προσέξουν σ΄ αυτόν  οι κτηνοτρόφοι και να κάνουμε έναν σχεδιασμό – αυτό αφορά περισσότερο φυσικά τις υπηρεσίες – για την επόμενη χρονιά».

ΕΡ: Έληξε το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη; Πέρασε η μπόρα;

ΑΠ: «Η μπόρα πέρασε. Το έληξε όμως δε μπορούμε να το πούμε. Δηλαδή αν σε τελική ανάλυση θα έχουμε μία καινούρια επιδημία με τη μορφή ή μικρότερη ή μεγαλύτερη, αυτό δε μπορώ να το απαντήσω. Εκείνο όμως που μπορώ να πω, ότι η έρευνα που κάναμε για να δούμε το τι ανοσία αναπτύχθηκε στο ζωϊκό κεφάλαιο της περιοχής, μας απογοήτευσε. Τα ποσοστά δηλαδή ανοσίας είναι πάρα πολύ χαμηλά».

 

Προηγούμενο άρθρο

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο εργοστάσιο

Επόμενο άρθρο

Ικανοποιητική η παρθενική φιλοξενία στην Καβάλα των 6 Αυστριακών δημοσιογράφων