«Θα δώσουμε τη μάχη ως το τέλος» λένε οι εργαζόμενοι
Δεν έδωσε σημεία ζωής χθες η διοίκηση της ΒΦΛ. Σιώπησε ενώ στο εργοστάσιο η απεργία ήταν σε εξέλιξη, οι εργαζόμενοι δεν ήταν μόνοι. Στην πύλη έσπευσαν για συμπαράσταση το ΠΑΜΕ, δημοτικοί σύμβουλοι, οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια, εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών που διακινούν σε όλη την Ελλάδα τα λιπάσματα. «Θα δώσουμε την μάχη ως το τέλος» λένε οι εργαζόμενοι. Οι συνδικαλιστές περιμένουν τους Μπεχράκη και Τσάρα στο εργοστάσιο για απευθείας διάλογο. Διαφορετικά η νέα απεργία είναι σίγουρη.
Απεργία – ησυχία – αστυνομία στη ΒΦΛ
Στις 6.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης άρχισε η 48ωρη απεργία των εργαζόμενων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων που έχει σαφώς προειδοποιητικό χαρακτήρα. Στις 7.00 το πρωί, μία ώρα μετά την έναρξη της κινητοποίησης 100 και πλέον άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι στην πύλη του εργοστασίου, όπου έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους απεργούς, το ΠΑΜΕ, η Λαϊκή Ενότητα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Παππάς, Χρήστος Ποτόλιας, αλλά και ως επαγγελματίας αυτοκινητιστής ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Τσουρουκίδης.
Έξω από το εργοστάσιο παρά την πολυκοσμία επικρατούσε ησυχία. Διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας, ενώ στην περιοχή εθεάθη κι ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Γκράνας.
Στον χώρο των απεργών βρέθηκαν κι εργαζόμενοι των πετρελαίων, μ΄ επικεφαλής τον πρόεδρο του σωματείου και δημοτικό σύμβουλο Μανόλη Κελαϊδάκη. Εκεί ήταν επίσης και συνταξιούχοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων.
Στις δηλώσεις του ο Γιώργος Τσιμενίδης είπε μεταξύ των άλλων. «Η απεργία έχει επιτυχία 100%. Έπαψαν όλες οι δραστηριότητες στο εργοστάσιο όπου υπάρχει μόνο προσωπικό ασφαλείας. Κάνουμε απεργία για να έρθει να συζητήσουμε η διοίκηση τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Θέλουμε να βρούμε μαζί της μία λύση. Είναι απαράδεκτη η επιστολή που μας έστειλε. Τρεις μήνες στην διάρκεια της μετενέργειας απέφυγαν να συζητήσουν μαζί μας. Η απεργία μας είναι νόμιμη. Μειώσεις στους μισθούς μας έγιναν προ τριετίας. Για την απεργία τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας. Αν δεν έρθει η διοίκηση στο διάλογο τότε θ΄ αποφασίσουμε νέες κινητοποιήσεις, σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σύντομα».
Ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Παππάς μεταξύ των άλλων είπε: «Η βιομηχανία είναι ένα από τα δύο οικονομικά πνευμόνια της πόλης. Αυτοί οι εργαζόμενοι, των λιπασμάτων, δεν προλαβαίνουν ούτε καν σύνταξη να πάρουν. Όλη η πόλη πρέπει να είναι αλληλέγγυα στους εργαζόμενους. Σήμερα ως εργαζόμενοι των πετρελαίων ήρθαμε για να δηλώσουμε πέραν της συμπαράστασής μας ότι φτάνει πια. Να μην ανέχεται η Καβάλα επενδυτές που ακόμα κι όταν κερδίζουν δεν έχουν σεβασμό στους εργαζόμενους τους. Καλούμε τους εργοδότες της ΒΦΛ να σεβαστούν τους αγώνες των εργαζομένων. Η εταιρία έχει απόλυτη κερδοφορία και δεν δικαιολογούνται μειώσεις».
Ο Ανέστης Τσουρουκίδης δήλωσε ότι οι αυτοκινητιστές που μεταφέρουν λίπασμα από το εργοστάσιο σε όλη την Ελλάδα, συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. «Δεν πρέπει να γίνουν μειώσεις μισθών» είπε ο κ. Τσουρουκίδης και τόνισε ότι στις συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας, στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, πρέπει για τους εργαζόμενους να σκεφτόμαστε όχι μειώσεις μισθών, αλλά αυξήσεις.
Δηλώσεις έκανε στους δημοσιογράφους και ο Χρήστος Ποτόλιας που άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις που έδωσαν την επιχείρηση στον Λαυρεντιάδη, ενώ είπε ότι ευθύνες για το σημείο στο οποίο έφτασε το όλο ζήτημα, έχει και η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων.