Ο δήμος Καβάλας και η Ευρωπαϊκή Κίνηση με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων δημιουργίας του καλλιτέχνη Δημήτρη Ναλμπάντη, διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής του, στο ισόγειο της Δημοτική Καπναποθήκης. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 14/3 έως τις 19/3 θα λειτουργεί για το κοινό από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις 20:00, ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία του καλλιτέχνη στις 7:00 το απόγευμα της Παρασκευής.
Σχετική συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιστής, ο γενικός γραμματέας του παραρτήματος Καβάλας της Ευρωπαϊκής Κίνησης Απόστολος Αγελαράκης, ενώ παραβρέθηκε και ο καλλιτέχνης Δημήτρης Ναλμπάντης, κομίζοντας το δώρο του για το δημαρχιακό γραφείο. Επρόκειτο για ένα μακρόστενο πίνακα μικρών διαστάσεων πάνω σε βάση, με δύο όψεις. Στη μία απεικονίζεται η Καβάλα και στην άλλη ένα κλαδί ελιάς.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ. Ναλμπάντη για την αποδοχή της προσκλήσεως εκ μέρους των διοργανωτών. Ο κ. Αγελαράκης εξήγησε ότι η ελληνική επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κίνησης είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας με στόχο τη συμμετοχή στην πολιτική συζήτηση, οι δε θέσεις της μεταφέρονται στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ιδρύθηκε το 1954 και συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής. Πρόεδρος της είναι ο πρώην περιφερειάρχης ΑΜΘ Μιχάλης Αγγελόπουλος, που δεν αποκλείεται να παραστεί στην τελετή των εγκαινίων. Πρόεδρος του παραρτήματος Καβάλας είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηεμμανουήλ.
Ο Δημήτρης Ναλμπάντης, εικαστικός εραστής της Καβάλας που την έχει απεικονίζει αμέτρητες φορές, διευκρίνισε ότι η διοργάνωση ως ιδέα είχε γεννηθεί επί θητείας του κ. Αγγελόπουλου. Η έκθεση που θα παρουσιαστεί στο κοινό αποτελείται από τρεις ενότητες. Η πρώτη και ρεαλιστική περιέχει έργα με θέμα τους την Καβάλα που φιλοτεχνήθηκαν σε διάστημα 42 ετών. Η δεύτερη ενότητα με θέμα την παλιά πόλη περιλαμβάνει τέσσερα έργα μεγάλων διαστάσεων, εμπνευσμένα από γκραβούρες. Ενώ η τρίτη ιμπρεσιονιστική ενότητα απεικονίζει θέματα της σύγχρονης ζωής.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ
Ζωγραφίζει ανθρώπινες μορφές, τοπία, νεκρές φύσεις και κομμάτια αρχαίων αγαλμάτων που παρουσιάζονται αποσπασματικά και συμπλέκονται σε συνθέσεις με σουρεαλιστικές προεκτάσεις. Διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο τμήμα Αρχιτεκτονικών Μηχανικών. Από το 2000 λειτουργεί στο Διδυμότειχο η Δημοτική Πινακοθήκη «Δ. Ναλμπάντη» με έργα που έχει δωρίσει ο καλλιτέχνης.
Ο διακεκριμένος Εβρίτης ζωγράφος Δημήτρης Ναλμπάντης περιλαμβάνεται ανάμεσα στους 20 σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς που φιλοτέχνησαν 20 πορτρέτα ξεχωριστών ανδρών που εμπνέουν χρόνια τώρα. Τα πορτρέτα παρουσιάσθηκαν πριν από ένα χρόνο στη διάρκεια έκθεσης που διοργάνωσε το περιοδικό «ΒΗΜΑΜΕΝ» και ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη στον Πολυχώρο «Αθηναΐδα» με τίτλο «20 Χ 20».
Ο Δημήτρης Ναλμπάντης επέλεξε τον ηθοποιό Κώστα Βουτσά, εμπνεύστηκε από την μεγάλη καριέρα του και δημιούργησε ένα πρωτότυπο είδος πορτρέτου, το πολυπορτρέτο. Το έργο είναι μεγάλων διαστάσεων και αναπτύσσει πέντε φορές το πρόσωπο του Κώστα Βουτσά σημειολογικά, τονίζοντας τις εποχές, την ηλικία και τους σταθμούς της καριέρας του. Πρόκειται για ένα δύσκολο και πολυσύνθετο έργο που συνδυάζει αριστοτεχνικά τα πολλά πρόσωπα ενός καταξιωμένου ηθοποιού.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ
1957 Γεννήθηκε στο Διδυμότειχο.
1970 Μαθήτευσε κοντά στο ζωγράφο Νίκο Τζιώτη.
1974 Σπούδασε αρχιτεκτονικό σχέδιο στη Θεσσαλονίκη.
1975 Παρουσίασε δουλειά του στη Γκαλερί «ΚΥΚΛΟΣ» στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Ζωγραφική εμπνευσμένη από μουσική».
1980 Μπιενάλε του Τόντι, Ιταλία «Έπαινος».
1982 Κοινότης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Ρώμη – Βρυξέλλες του απονεμήθηκε βραβείο.
1984 Ατομική έκθεση –Athenaeum art gallery Αθήνα.
1984 Νομαρχία της Ούμπρια, Ιταλία «Έπαινος»
1985 Ατομική έκθεση – Γκαλερί «Κ 7» Θεσσαλονίκη.
1986 Νομαρχία της Τοσκάνης, Ιταλία «Έπαινος»
1987 Του απονέμεται βραβείο από την UNICEF.
1987 Συμμετοχή στο Grunwald, Πολωνία.
1988 Βραβεύεται στην «ANDROMEDA», Ρώμη, Ιταλία
1989 Ομαδική έκθεση γλυπτικής με θέμα «Τρεις γλύπτες, τρία σύγχρονα υλικά» Κωσ. Βαρώτσος, Απ. Πετρίδης, Δ. Ναλμπάντης.
1998 Βραβεύεται από το Δήμαρχο Διδυμοτείχου Ευάγγελο Παπατσαρούχα.
2000 Επιλέγεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην παγκόσμια έκθεση ζωγραφικής που οργάνωσε η WINSOR & NEWTON με την αιγίδα των Ενωμένων Εθνών. Το θέμα της έκθεσης ήταν «Ο κόσμος μας το 2000». Συμμετείχαν 5.637 ζωγράφοι και γράφτηκε στο βιβλίο Γκίνες σαν η μεγαλύτερη έκθεση ζωγραφικής που έγινε ποτέ.
Τα Ενωμένα Έθνη επιλέγουν το έργο του με θέμα: «Μνήμες» για να αναπαράγουν σε γραμματόσημο μια σειρά με θέμα «Ο κόσμος του 2000».
Υπενθυμίζεται ότι τα Ενωμένα Έθνη εκδίδουν τα δικά τους γραμματόσημα και το όνομα του Δημήτρη Ναλμπάντη συγκαταλέγεται σε κατάλογο με τους μεγαλύτερους ζωγράφους όπως: Σαλβαντόρ Νταλί, Πικάσσο, Vermeer, Leger, Henry Moore, Ραφαέλ, Andrew Wyeth, Hans Erni & Leroy Nieman, των οποίων όλα τα έργα έγιναν γραμματόσημα.
2003 Τέσσερα έργα του επιλέγονται να τυπωθούν σε γραμματόσημα των ΕΛΤΑ με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, ατομική έκθεση οργανώνεται για πρώτη φορά από το ΥΠΕΧΩΔΕ με θέμα το καθαρό περιβάλλον.
2004 Τα ΕΛΤΑ, ο δήμος Αλεξανδρούπολης, το ΥΠΟΙΚ παρουσιάζουν τη σειρά «Προστασία του περιβάλλοντος» στην Αλεξανδρούπολη. Εκείνη τη χρονιά ο ζωγράφος φιλοτεχνεί το πορτραίτο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.
2008 Φιλοτεχνεί στην αίθουσα συσκέψεων της πρυτανείας του ΔΠΘ με θέμα την ιστορία της Θράκης.
2010 Δημιουργεί εξ ολοκλήρου την πρώτη πλατεία εμπνευσμένη από τον ποντιακό πολιτισμό στο δήμο Χρυσουπόλεως.
2011 Φιλοτεχνεί τρία έργα με τις εκκλησίες των πόλεων Σουφλίου – Διδυμοτείχου – Ορεστιάδας για την προώθηση του έργο της ΙΜ με προτροπή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού.
2014 Σε συνεργασία με το Θράκη Παλλάς δημιουργείται η πρώτη Πινακοθήκη Αλεξανδρουπόλεως και η τρίτη κατά σειρά Πινακοθήκη Ναλμπάντη.
=