Dark Mode Light Mode

Έληξε ο πρώτος κύκλος συναγερμού για τα κρούσματα ευλογιάς σε αιγοπρόβατα δύο μονάδων

Δύο κρούσματα ευλογιάς καταγράφηκαν στο δημοτικό διαμέρισμα Μουσθένης του δήμου Παγγαίου, ωστόσο σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης Σωτήρης Παπαδόπουλος, κανένα νέο κρούσμα δε σημειώθηκε. Τα δύο προαναφερόμενα κρούσματα εντοπίστηκαν σε γειτονικές κτηνοτροφικές μονάδες και η μετάδοση εμφάνισε αυξημένες πιθανότητες.

Τελείωσε ο πρώτος 21μερος κύκλος συναγερμού κι άρα παύει η ισχύς των περιοριστικών όρων σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, παραμένει όμως η περιοριστική ακτίνα των 3 χιλιομέτρων για επιπλέον 21 ημέρες. Κάτι που δε θα διαφοροποιηθεί, εάν δεν εκδηλωθεί κάποιο νεότερο κρούσμα οπότε και δε θα απαιτηθεί η αναστολή των περιοριστικών όρων.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου συναγερμού, οι έλεγχοι είναι καθημερινοί, όπως καθημερινή είναι και η παρουσίαση κτηνιάτρου στην περιορισμένη περιοχή. Μετά τη λήξη του πρώτου κύκλου οι συνθήκες χαλαρώνουν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παύει η επιφυλακή. Όπως μας ενημέρωσε ο Σωτήρης Παπαδόπουλος ένας αριθμός πεντακοσίων και πλέον ζώων θανατώθηκε από τη μία μονάδα εκτροφής και περίπου επτακόσια ζώα θανατώθηκαν από τη δεύτερη μονάδα.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ευελπιστεί ότι δε θα εντοπιστεί κάποιο νεότερο κρούσμα ασθένειας ζώου. Στην περιοχή όπου λειτουργούν οι δύο γειτονικές μονάδες με εφαπτόμενα σύνορα δεν υπάρχει και κάποια τρίτη. Δεν επιβεβαιώθηκε ότι το αρχικό κρούσμα οφειλόταν σε ζωοτροφές, στοιχείο όμως που έτσι κι αλλιώς ήταν δύσκολο να επιβεβαιωθεί.

Λόγω έλευσης του χειμώνα και απουσίας των κουνουπιών – σκνιπών, που ως φορείς μεταφέρουν τη ζωονόσο του καταρροϊκού πυρετού, μειώνονται και οι πιθανότητες διαδόσεως. Όσο ψυχρότερος είναι ο χειμώνας τόσο λιγότερες θα είναι και οι πιθανότητες εμφανίσεως της νόσου.

Την Τρίτη, κλιμάκιο κτηνιάτρων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως συνοδευόμενων από κτηνιάτρους του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, θα επισκεφθούν την περιφέρεια και θα περιοδεύσουν προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά με θέματα ασθενειών και σχετικά με θέματα βοσκοτόπων.

Προηγούμενο άρθρο

Κέρδη παρουσιάζει ο ΟΛΚ μετά από πολλά χρόνια

Επόμενο άρθρο

Η ΔΕΥΑΚ περιμένει τους οφειλέτες σε ΔΑΚ και ΛΟΡΝΤ η ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση