Dark Mode Light Mode

Έναρξη για το ΦΦΘ 2013 – Με την αριστοφανική «Ειρήνη» του ΚΘΒΕ

Ήταν Ιούλιος του 1961 όταν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εγκαινίαζε τη δραστηριότητά του στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013 το ΚΘΒΕ επιστρέφει στον ίδιο χώρο αρχίζοντας τη δική του θερινή περιοδεία ανά την Ελλάδα και εγκαινιάζοντας το πλουσιότατο φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου με αντιπολεμική ουτοπία του «παππού» Αριστοφάνη. «Ειρήνη» λοιπόν είναι το αρχικό μήνυμα που στέλνουν από κοινού ο κρατικός θεατρικός οργανισμός και ο μακρόβιος θεατρικός θεσμός της Καβάλας, στέλνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ένα απόλυτα επίκαιρο μήνυμα.

Ο Αριστοφάνης έγραψε τη συγκεκριμένη κωμωδία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός Πόλεμος. Η «Ειρήνη» συμβολίζει τον πόθο του ανθρώπου για την εξάλειψη του πολέμου και την επικράτηση της εθνικής ομόνοιας, της γαλήνης, της ηρεμίας. Η «Ειρήνη» αναφέρεται στο πολυπόθητο όραμα, για το οποίο τόσοι αγώνες έχουν γίνει και τόσο ανθρώπινο αίμα έχει χυθεί.

Απόλυτα δημοφιλείς οι πρωταγωνιστές της παραγωγής. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ερμηνεύει τον Τρυγαίο, ο Φάνης Μουρατίδης ερμηνεύει τον Ερμή, ενώ την παράβαση του έργου ερμηνεύει ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Ο θίασος θα δώσει δύο παραστάσεις, την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιουλίου. Αμφότερες θα αρχίσουν στις 9:30 το βράδυ. Η τιμή του κανονικού εισιτηρίου ανέρχεται σε 15 ευρώ, το φοιτητικό – εκπτωτικό εισιτήριο κοστίζει 12 ευρώ, ενώ ισχύουν και τα εισιτήρια του ΟΓΑ.

Γεμάτη από τους εθελοντές του φεστιβάλ ήταν χθες το μεσημέρι η αίθουσα του δημαρχείου όπου παραχωρήθηκε η πρώτη, πανηγυρική και καθιερωμένη συνέντευξη τύπου με την παρουσία των συντελεστών της παράστασης. Παρούσα η πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Μένη Λυσαρίδου, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του φορέα Γιάννης Βούρος, ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ανέστης Δημητριάδης και φυσικά ο «μαέστρος» όλων καλλιτεχνικός διευθυντής της Καβάλας Θοδωρής Γκόνης.

Την ιδιαίτερη χαρά του για την υποδοχή του ΚΘΒΕ στην Καβάλα και στον κορυφαίο θεσμό της Βόρειας Ελλάδας εξέφρασε ο Δήμαρχος. Ο κ. Σιμιτσής είχε ζητήσει να τιμηθεί ο φετινός εορτασμός των 100χρονων της πόλης με την επίσημη πρεμιέρα της θερινής παραγωγής του ΚΘΒΕ, κάτι που επετεύχθη. Ο Δήμαρχος βρήκε την ευκαιρία να εξάρει την όρεξη και το μεράκι των εθελοντών, άνω των 130 ατόμων, που θα προσφέρουν στην ομαλή κι επιτυχημένη διεξαγωγή του ΦΦΘ 2013.

Με τους καλύτερους οιωνούς αρχίζουμε, σημείωσε ο Θοδωρής Γκόνης. Αρχίζουμε με συνθήκες που θυμίζουν ένδοξες εποχές του παρελθόντος. Για την εξαιρετική δυσκολία του να παράγεις σημαντικό και πλούσιο έργο με τα ελάχιστα, μίλησε ο κ. Γκόνης, συμπληρώνοντας τις λεπτομέρειες για τον αφιερωματικό χαρακτήρα στον Κωνσταντίνο Καβάφη.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες επέστρεψε χθες ο Γιάννης Βούρος, αισθανόμενος ακόμη μεγαλύτερο το βάρος των ευθυνών του. Για την τέχνη και τον προεξάρχοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σήμερα ο πολιτισμός μίλησε ακόμη ο κ. Βούρος, ενώ συμπλήρωσε ότι το ΚΘΒΕ παρά τις δυσκολίες αντί να συρρικνωθεί, προσπαθεί να ανοιχθεί σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο. 52 άτομα βγάζει φέτος στο δρόμο το ΚΘΒΕ, το σύνολο όλων εκείνων που στηρίζουν την περιοδεία της παραγωγής.

Η παραγωγή είναι ένα τεράστιο στοίχημα στο οικονομικό της σκέλος. Η δε παρουσία του Γιώργου Κωνσταντίνου είναι μάλλον μόνη της «μια ολόκληρη δραματική σχολή». Τεράστιος ήταν ο θεατρικός δρόμος που διαφαινόταν από τα πρώτα βήματα του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, ο δε Φάνης Μουρατίδης είναι ένα άτομο που εύκολα μπορείς να θεωρήσεις ως ένα καλό φίλο από τα παλιά. Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε αρχικά ο Γιάννης Βούρος για τους πρωταγωνιστές.

Από την πλευρά της η Μένη Λυσαρίδου αναφέρθηκε στην ταυτόχρονη «πρεμιέρα» της παραγωγής με την «πρεμιέρα» του νέου ΔΣ στο ΚΘΒΕ και του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. Σύντομη αναφορά στο παρελθόν και στους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν το ΦΦΘ και το ΚΘΒΕ επεφύλαξε η νέα πρόεδρος, μιλώντας για τον ανανεωμένο καβαλιώτικο θεσμό. Κατά τον Ανέστη Δημητριάδη το κέρδος του ΦΦΘ είναι το γεγονός ότι τα νέα παιδιά προσεγγίζουν ηθοποιούς με την πείρα και το ειδικό βάρος του Γιώργου Κωνσταντίνου.

Θερμές ευχαριστίες επεφύλαξαν οι βασικοί πρωταγωνιστές στο Σωτήρη Χατζάκη για την πρόσκληση που τους απεύθυνε και για τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη φιλόδοξη παραγωγή του ΚΘΒΕ. Οι ευχαριστίες προς τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ και νυν καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου συνεχίστηκαν από τον Μίνωα Μάτσα, ενώ ιδιαίτερες αναφορές επιφυλάχθηκαν και για τον μικτό χορό της παράστασης.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης

Σκηνικά -κοστούμια: Έρση Δρίνη

Μουσική: Μίνως Μάτσας

Χορογραφία: Κική Μπάκα

Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης

Στίχοι χορικών: Ελένη Φωτάκη

Βοηθοί σκηνοθέτη: Φωτεινή Μπαξεβάνη, Μαρίνα Χατζηιωάννου

Βοηθός σκηνογράφος: Στέλλα Ρότσιου

Βοηθός χορογράφου: Μπέτυ Δραμισιώτη

Οργάνωση παραγωγής: Στέλλα Ρότσιου

Ζωγραφική σκηνικού: Πάρις Κούτσικος

Ειδικές κατασκευές: Πένυ Ντάνη

Πέραν των τριών πρωταγωνιστών παίζουν επίσης οι ηθοποιοί, με σειρά εμφάνισης: Δημήτρης Μορφακίδης (Α΄Δούλος), Νίκος Μαγδαληνός (Β΄Δούλος), Βαγγέλης Χατζηνικολάου (Κόρη Τρυγαίου, Α΄Παιδί), Δημήτρης Διακοσάββας (Κόρη Τρυγαίου, Α΄Παπαδάκι) Στέλιος Τράκας (Κόρη Τρυγαίου, Δρεπανουργός), Βαγγέλης Χαλκιαδάκης (Κόρη Τρυγαίου, Τάραχος, Κανατοπώλης), Γιώργος Κολοβός (Κόρη Τρυγαίου), Χάρης Πεχλιβανίδης (Κόρη Τρυγαίου), Βασίλης Σεϊμένης (Πόλεμος, Κορυφαίος Παράβασης), Ειρήνη Καζάκου (Εταίρα), Σταυρούλα Αραμπατζόγλου (Εταίρα), Αννέτα Κορτσαρίδου (Καθαρίστρια), Χρήστος Νίνης (Α΄Θεατρίνος, Ιεροκλής, Κορυφαίος Παράβασης), Μιχάλης Γούναρης (Β΄Θεατρίνος, Οπλοπώλης Β΄), Κατερίνα Γιαμαλή (Κορυφαία Παράβασης) Νίκος Καπέλιος (Β’Παπαδάκι), Γιάννης Χαρίσης (Οπλοπώλης Α΄), Μαρίνα Μυρτάλη (Β΄Παιδί).

Χορός αγροτών: Παναγιώτα Αλεξίου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Κατερίνα Γιαμαλή, Μιχάλης Γούναρης, Δημήτρης Διακοσάββας, Μπέττυ Δραμισιώτη, Ειρήνη Καζάκου, Νίκος Καπέλιος, Γιώργος Κολοβός, Αννέτα Κορτσαρίδου, Έφη Λιάλιου, Νίκος Μαγδαληνός, Δημήτρης Μορφακίδης, Μαρίνα Μυρτάλη, Χρήστος Νίνης, Χάρης Πεχλιβανίδης, Βασίλης Σεϊμένης, Μιχάλης Συριόπουλος, Στέλιος Τράκας, Ευάγγελος Χαλκιαδάκης, Γιάννης Χαρίσης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου

Χορεύουν οι: Έλσα Σίσκου (Ειρήνη), Μπέτυ Δραμισιώτη (Οπώρα, Εταίρα, Συνοδός Οπλοπώλη, Χορός αγροτών), Παναγιώτα Αλεξίου (Θεωρία, Εταίρα, Συνοδός Οπλοπώλη, Χορός αγροτών)

 

=

 

Προηγούμενο άρθρο

Κινητικότητα στο Βιοτεχνικό Πάρκο

Επόμενο άρθρο

Χωρίς συμβασιούχους και με παλιά ασθενοφόρα