Dark Mode Light Mode

Ένα πρατήριο καυσίμων λιγότερο

 

Πριν από λίγες εβδομάδες διέκοψε τη λειτουργία του πρατήριο υγρών καυσίμων σε χωριό κοντά στην πόλη της Καβάλας. Το πρατήριο που λειτουργούσε επί 10ετία, διέκοψε τη λειτουργία του εξαιτίας της κρίσης. Η κίνηση είχε περιοριστεί, ενώ παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης δεν υπήρχαν.

Ο επαγγελματίας προτίμησε να διακόψει τη λειτουργία του καταστήματός του παρά να έχει δημιουργήσει χρέη, αφού είναι τέτοιες οι συνθήκες στην αγορά που το να αποκτήσεις ξαφνικά χρέη – ακόμα κι αν είσαι μία υγιής επιχείρηση – είναι σχετικά πανεύκολο.

Λόγω του χειμώνα, αυτού που πραγματικά υπάρχει από τις αρχές Δεκέμβρη, οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης έχουνε αυξηθεί ελαφρώς. Σε σχέση με πέρσι υπάρχει πτώση 60%, αν σκεφθεί ότι τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο οι παραγγελίες σε σχέση με πέρσι είχαν σημειώσει πτώση 90%.

Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται σχετικά φθηνότερα σε σχέση με την τιμή του Οκτώβρη. Δε μπορεί όμως να γίνει καμιά πρόβλεψη αν η πτώση της τιμής του θα συνεχισθεί.

Ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων Νομού Καβάλας Φώτης Πούλος μίλησε στην εφημερίδα μας λέγοντας τα εξής:

«Έχει δέκα μέρες περίπου που έχει αλλάξει λιγάκι ο καιρός. Υπάρχουνε κάποιες παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά σε καμιά περίπτωση δε μπορούμε να πιάσουμε τα περσινά δεδομένα. Οι παραγγελίες είναι λιγοστές. Τα λίτρα πάρα πολύ λίγα. Ακόμη οι περισσότερες πολυκατοικίες δεν έχουνε παραλάβει πετρέλαιο και μπορώ να κάνω προσωπικά μία εκτίμηση σε σχέση με τα περσινά δεδομένα και για να πάρουμε υπόψη μας το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, η πτώση είναι πάνω από 60%».

ΕΡ: Οι τιμές ποιες είναι;

ΑΠ: «Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο νομό Καβάλας, είναι γύρω 1.30. Είναι λιγότερο από 1.30, αλλά πάνω κάτω είναι αυτές οι τιμές που διαμορφώνονται».

ΕΡ: Πρόβλεψη με βάση το ότι ο χειμώνας θα σφίξει; Τι λέτε θα γίνει; Θα φτηνύνει το πετρέλαιο, για να γίνει πιο προσιτό στον καταναλωτή;

ΑΠ: «Για να κάνουμε μία σωστή πρόβλεψη θα πρέπει να είμαστε χρηματιστές. Αυτό δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Εμείς έχουμε μία πρόβλεψη που βλέπουμε ότι θα γίνει τις επόμενες δύο – τρεις ημέρες… μέχρι εκεί έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε. Δεν έχουμε κάποιες αλλαγές το επόμενο διήμερο, ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σίγουρα η τιμή έχει πέσει γύρω στα 10 λεπτά από την έναρξη της σεζόν. Κάτι που ξεκίνησε να βοηθάει είναι το επίδομα θέρμανσης που δίνεται στους καταναλωτές. Να επισημάνουμε πως αυτό είναι γύρω στα 25 λεπτά, οπότε πέφτουμε στην τιμή του περσινού χειμώνα. Το αρνητικό στην όλη κατάσταση είναι ότι ενώ αναγγέλθηκε ότι η εξυπηρέτηση για τη αίτηση θα γινόταν από τα ΚΕΠ, δεν έχει έρθει οδηγία σ΄ αυτά. Ταλαιπωρείται έτσι ο κόσμος. Προσπαθεί να βρει μία άκρη είτε σ΄ εμάς είτε στους λογιστές. Ας ελπίσουμε να γίνονται οι εκκαθαρίσεις πιο γρήγορα για να μπορέσει ο κόσμος να παίρνει έστω κι αυτή τη μικρή επιστροφή φόρου, που δικαιούται, πολύ γρήγορα».

 

Προηγούμενο άρθρο

Αστεία πρόταση Πανιωνίου για Μαραγκό - Ανεβαίνουν παίκτες από την Κ20 στην επαγγελματική ομάδα

Επόμενο άρθρο

Συνάντησαν την Κατερίνα Λαυρεντιάδη