Την τροποποίηση του σχεδίου, την κυκλοφοριακή οργάνωση και την ανάπλαση του κέντρου των Κρηνίδων, της δημοτικής ενότητας Φιλίππων παρουσίασαν χθες στο πλαίσιο συνεντεύξεως τύπου ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο αντιδήμαρχος τεχνικών Θόδωρος Μουριάδης και ο αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα Θόδωρος Παπαδόπουλος. Το έργο είχε αρχίσει ως πρωτοβουλία του πρώην δήμου Φιλίππων και αφού βελτιώθηκε από την σημερινή δημοτική αρχή Καβάλας, επέτυχε την ένταξή του στο ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εσωτερικών και άρα τη χρηματοδότησή του. Σοβαρή ήταν η δουλειά που έγινε από την μελετητική ομάδα, παρατήρησε ο κ. Σιμιτσής. Η ένταξη επετεύχθη κατόπιν συντονισμένης προσπάθειας και το συνολικό αποτέλεσμα υπερίσχυσε προτάσεων άλλων δήμων. Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Στόχος είναι η αναβάθμιση του κέντρου των Κρηνίδων. Φιλοδοξία είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας και η ανάπτυξης της περιοχής ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον στόχο ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO.
Ο Θόδωρος Μουριάδης αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά που έκανε η ομάδα μελέτης αποτελούμενη από την Ελένη Σαμουρκασίδου (Χωροτάκτης – Πολεοδόμος Μηχανικός), η Ελένη Σιδερίδου (Αρχιτέκτων Μηχανικός), ο Θωμάς Μαυρίδης (Πολιτικός Μηχανικός), η Μαρία Κατεμλιάδου (Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός) και ο Απόστολος Παυλίδης (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός). Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων συμπεριλαμβάνει και χρήση νέων στοιχείων όπως οι βιοκλιματικές παρεμβάσεις. Η μελέτη ενοποιεί τον αρχαιολογικό χώρο με το κέντρο του δημοτικού διαμερίσματος, ανακουφίζει τα κυκλοφοριακά δεδομένα κι εξασφαλίζει θέσεις στάθμευσης.
Ο Θόδωρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ως σημαντική ημέρα τη χθεσινή για τον δήμο και ειδικά για τη δημοτική ενότητα Φιλίππων. Το μεγάλο έργο είναι αντάξιο της ιστορίας της περιοχής, ενώ συνδυαζόμενο και με άλλες μικρότερες παρεμβάσεις κυριολεκτικά θα αλλάξει την εικόνα των Κρηνίδων. Φυσικά υπογραμμίσθηκε ότι το έργο θα αλλάξει μεν ριζικά την εικόνα, αλλά μέχρι την ολοκλήρωσή του θα «ταλαιπωρήσει» προσωρινά τους κατοίκους, από τους οποίους ζητήθηκε εκ των προτέρων κατανόηση.
Οι δύο κυρίες Σαμουρκασίδου και Σιδερίδου, που εκπροσώπησαν την μελετητική ομάδα, παρουσίασαν λεπτομερώς τη σκοπιμότητα της παρέμβασης, αναφέροντας τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και τη βελτίωση των δομών επισκεψιμότητας. Επιμέρους στόχοι είναι η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του οικισμού, η βελτίωση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων. Μεταξύ άλλων προτείνεται πεζοδρόμηση της οδού Αγίου Χριστοφόρου, η μονοδρόμηση συγκεκριμένων οδών, η μετατροπή κάποιων οδών σε ήπιας κυκλοφορίας με ενιαίο οδόστρωμα και η δημιουργία χώρους στάθμευσης στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.
Η μελέτη χωρίζει την περιοχή παρέμβασης σε τρεις ζώνες, ενώ δόθηκαν από τις μελετήτριες επιπλέον λεπτομέρειες ακόμη και για τα κατασκευαστικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Ιδιαιτερότητες προέκυψαν κατά την εκπόνηση της μελέτης λόγω της προσαρμογής των υψομέτρων στις παρόδιες ιδιοκτησίες, της κακής εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου, της διατήρησης των προσφάτως ανακατασκευασμένων τμημάτων της πλατείας ώστε να εξασφαλισθεί η ένταξή τους στη σχεδιαστική φιλοσοφία της μελέτης.
Ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι η μελέτη δεν είναι απλά μια έκθεση ιδεών, αφού ο φάκελος του συγκεκριμένου έργου ήταν τεράστιος και πλήθος ήταν οι διορθώσεις που μεσολάβησαν μέχρι την εξασφάλιση του άριστου εγκεκριμένου αποτελέσματος. Στα μέσα του καλοκαιριού προσδιορίζεται η διεξαγωγή του διαγωνισμού, η έναρξη του έργου τοποθετείται στο τέλος του 2013 και η παράδοσή του πρέπει να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε έως τον Δεκέμβριο του 2015. Σε κάθε βήμα οι εργασίες θα εποπτεύονται από στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας προκειμένου να εξασφαλίζεται η σύμφωνη γνώμη τους.
=