Ένταση υπήρξε χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα του «Όσκαρ» στη συνέλευση των εμπόρων, που προκάλεσε ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής.
Αμέσως μόλις άρχισε η διαδικασία ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Χρήστος Ηλιάδης, είπε προς τον δήμαρχο: «Όποια αρχή δεν κατανοεί τι γίνεται στην αγορά, είναι απέναντί μας». Με αυτόν τον τρόπο ο Χρ. Ηλιάδης αρνήθηκε να κάτσει δίπλα στον Κωστή Σιμιτσή, στην έναρξη μίας συνέλευσης, την πρωτοβουλία για την οποία είχε ο δήμος Καβάλας, ερήμην του εμπορικού συλλόγου.
Ο Εμπορικός Σύλλογος πέραν τούτου ενοχλήθηκε γιατί πάλι χωρίς να τον ρωτήσει ή να συνεργαστεί μαζί του, μοίρασε στα καταστήματα σε όλη την αγορά, ερωτηματολόγια για θέματα ειδικά, που αφορούν τα πεζοδρόμια της Ομόνοιας και ειδικότερα θέματα που έχουνε σχέση με όλους τους εμπορικούς δρόμους και πεζόδρομους.
Αυτή η βαριά ατμόσφαιρα επεκτάθηκε γενικότερα στη χθεσινή διαδικασία και φάνηκε πολύ περισσότερο όταν πήρε το λόγο ο Χρήστος Ηλιάδης, που άνοιξε τη συζήτηση επί πραγμάτων που η διοίκηση του Δήμου υποσχέθηκε, αλλά δεν διόρθωσε.
«Με τη σημερινή σας πρωτοβουλία μειώνεται τους συναδέλφους. Θέλουμε ένα δίκαιο κανονισμό, γιατί μέχρι τώρα εφαρμόζετε επιλεκτικά», είπε προς τον Κωστή Σιμιτσή ο Χρ. Ηλιάδης.
Είπε επίσης τα εξής: «Μη ψάχνετε για συμμάχους. Μη μας μπερδεύετε. Είμαστε ενωμένοι». Αμέσως μετά έθεσε θέματα στάθμευση δικύκλων σε πεζοδρόμια της οδού Ομονοίας, λειτουργία χρηματαποστολών στους πεζόδρομους, ανύπαρκτη αστυνόμευση σε θέσεις φορτωεκφόρτωσης, εμπόδια στις διασταυρώσεις δρόμων με την οδό Ομονοίας για να διευκολύνονται οι καταστηματάρχες, εφαρμογή απόφασης πεζοδρόμησης της οδού Δοϊράνης, τακτοποίηση του χώρου μπροστά από την κλινική «Ιπποκράτη», που όπως είπε ο Χρ. Ηλιάδης λειτουργεί ως ιδιωτικό πάρκιγκ. Έλεγχοι στη λαϊκή αγορά.
Ο Χρ. Ηλιάδης ζήτησε μείωση των δημοτικών τελών 30% για την καινούρια χρονιά.
Η διαδικασία συνεχίστηκε για αρκετή ώρα ως διάλογος των καταστηματαρχών με τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Άρχισε με την παρουσία 20 περίπου εμπόρων.
Στη συνέχεια ο αριθμός αυξήθηκε ελαφρώς, αλλά από ένα σημείο και μετά οι έμποροι αποχωρούσαν πρόωρα, καθώς η ώρα είχε περάσει.
Ο δήμαρχος αναγνώρισε με την αρχική του εισήγηση ότι δεν τα κατάφερε η δημοτική αστυνομία με τα τραπεζοκαθίσματα. Είπε για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ότι η προσπάθεια του Δήμου Καβάλας είναι συνεχώς να βελτιώνεται η δημοτική αστυνομία.
Πέρα από τους λίγους καταστηματάρχες, περιορισμένη προσέλευση, που όπως αναμένονταν, τη χθεσινή διαδικασία παρακολούθησαν οι αντιδήμαρχοι Μουριάδης, Σμυρλόγλου, ο εκπρόσωπος του τεχνικού επιμελητηρίου Μπάμπης Πεταμίδης, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Γιάννης Παναγιωτίδης, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του εμπορικού συλλόγου, Λεμονίδης – Μαργαρίτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Ζαχαριάδης – Βέρρος, ο βουλευτής Γ. Πασχαλίδης, η πρόεδρος των φαρμακοποιών Σίσυ Ρακιτζή.
Ουσιαστικά χθες ο Δήμαρχος εξομολογήθηκε την προσωπική του άποψη, να μην υπάρχουν προϊόντα καταστημάτων στο πεζοδρόμιο, παρά μόνο στις παραδοσιακές περιοχές της Καβάλας, εννοώντας περισσότερο την οδό Ερμού και την αγορά του Αγίου Νικολάου.
Παρόλα αυτά η συζήτηση συνεχίζεται στα πλαίσια τόσο της διαβούλευσης που θα συνεχιστεί αρχές Νοέμβρη, όσο και μίας δημοσκόπησης που έκανε ο Δήμος Καβάλας, μοιράζοντας τριακόσια είκοσι ερωτηματολόγια, σε όλη την αγορά, παίρνοντας περίπου 260 απαντήσεις.
Για την απαγόρευση έκθεσης εμπορευμάτων στο πεζοδρόμιο στην Ομόνοια, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χρήστος Ηλιάδης επέμενε στην πρόταση του συλλόγου, η οποία καλύπτεται κι από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ίδιου συλλόγου. Δηλαδή να υπάρχουν εμπορεύματα σε όλα τα καταστήματα, από τα παλιά δικαστήρια μέχρι την οδό Δοϊράνης και από εκεί μέχρι τον Άγιο Παύλο, να μπορούνε να βγάζουνε εμπορεύματα μόνο μπροστά από τα καταστήματά τους οι έμποροι σε ένα χώρο 60 τετραγωνικών εκατοστών.