Dark Mode Light Mode

Έντονες φήμες για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης

Έντονες είναι και στην Καβάλα οι φήμες ότι επίκειται κυβερνητική απόφαση για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Οι φήμες αυτές υπάρχουν πολύ έντονες τις τελευταίες ημέρες σε σχέση μία γενικότερη παραφιλολογία που αναπτύσσεται στην Αθήνα.

Χθες και τις προηγούμενες ημέρες, προτάσεις για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, έκαναν όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα ζητά η επιστροφή του φόρου να γίνεται αυτόματα για να γίνεται άμεσα. Η ιστορία σε τοπικό επίπεδο ξεκίνησε την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου, όταν πρώτος ο βουλευτής Ντίνος Κλειτσιώτης είπε ότι το μέτρο έχει αποτύχει, η κατανάλωση έπεσε, τα έσοδα επίσης. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κράτος να αλλάξει την πολιτική και να επαναφέρει το πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμές όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Οι φήμες είναι φήμες, είπε χθες στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος των πρατηριούχων Νομού Καβάλας, Φώτης Πούλος. Η λογική λέει ότι το μέτρο πρέπει να αλλάξει, συνέχισε. Σημείωσε όμως ότι τελικά αυτό που θα γίνει θα είναι ότι θα πει το υπουργείο οικονομικών.

Στην Καβάλα υπάρχει μεγάλη συζήτηση μεταξύ των καταναλωτών, για την επιστροφή σε τιμολόγια πετρελαίου θέρμανσης, προηγούμενων χειμερινών περιόδων. Ήδη από την Αθήνα λέγεται ότι αν καταργηθεί ο ειδικός φόρος που εξισώνει την τιμή, τότε το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει 95 λεπτά το λίτρο.

Για το θέμα έκανε νέες δηλώσεις στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ ο Ντίνος Κλειτσιώτης, είπε τα εξής:

 

Αντίθετος με την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης δηλώνει ο βουλευτής Ντίνος Κλειτσιώτης. Όπως δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας και τον δημοσιογράφο Σάκη Ασβεστά, η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει επιφέρει πολλά προβλήματα σε πρατηριούχους και καταναλωτές, την οποία δεν την χειρίσθηκαν σωστά σε κυβερνητικό επίπεδο και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν έχουν λάβει ως κράτος τα αναμενόμενα έσοδα, γι’ αυτό πρέπει να ελεγχθεί από την αρχή η όλη κατάσταση. Ο κ. Κλειτσιώτης σημείωσε πως το θέμα θα προωθηθεί προς τον πρωθυπουργό για να ληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες.

 

Σωματεία πρατηριούχων υγρών καυσίμων ανακοίνωσαν την Πέμπτη τα ακόλουθα:

 

Την άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν οι Ομοσπονδίες των βενζινοπωλών και οι Ενώσεις του κλάδου σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι στο οικονομικό έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας και των εσόδων του Δημοσίου, που συντελείται φέτος με την αύξηση του ΕΦΚ, προστίθεται και το έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.Αναφέρονται δε τόσο στη διαπίστωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ότι η καύση στερεών καυσίμων σε ανοιχτές εστίες ή απλές σόμπες, πέρα από την εξαιρετικά χαμηλή ενεργειακή απόδοση (5-18%), παράγει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα εκπομπών επικίνδυνων για την υγεία, όσο και στις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ περί καταγραφής ασυνήθιστα υψηλών επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων αλλά και την επιβάρυνση της υγείας των πολιτών από την καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας.Σημειώνουν ότι πλέον η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει πως η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει καταδικάσει χιλιάδες νοικοκυριά να κρυώνουν και έχει αναγκάσει χιλιάδες επίσης πολίτες να επιστρέψουν στα “παραδοσιακά” μέσα θέρμανσης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν άμεση επιστροφή στο προηγούμενο κατώτατο ύψος του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης (21 ευρώ/1.000 λίτρα) και ταυτόχρονο άνοιγμα διαλόγου για την οριστική λύση του προβλήματος.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Το Φεβρουάριο ιδιωτικοποιείται το αεροδρόμιο της Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Νίκη παραμονής της Ενωσης μέσα στο Βενετόκλειο