Dark Mode Light Mode

Έντονη συζήτηση αλλά ομόφωνη απόφαση

Λειτούργησε χθες το κοινωνικό κατάστημα στο στρατόπεδο Κωτσάλου. Δικαιούχοι είναι καινούριοι. 570 οικογένειες, που έχουν οικονομικά προβλήματα, προερχόμενες από την πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου.

Χθες το μεσημέρι συνεδρίασε εκτάκτως η οικονομική επιτροπή, προκειμένου να εγκριθεί η διαδικασία απευθείας ανάθεσης, ώστε τα προϊόντα του κοινωνικού καταστήματος εντός των ημερών να είναι περισσότερα.

Χθες που το κοινωνικό κατάστημα λειτούργησε, παρείχε στους δικαιούχους προϊόντα από δωρεές ιδιωτών και από τις αρχικές προμήθειες αγαθών, που έγιναν μέσω της πρώτης φάσης του διαγωνισμού. Αυτά που επιτροπή ενέκρινε ν΄ αγορασθούν, χθες με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες σταδιακά στα ράφια του κοινωνικού καταστήματος.

Η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής άρχισε με παρόντες πολλούς δημοσιογράφους, με αστειάκια και πλακίτσες, ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής.

Ο Τάσος Σμυρλόγλου, αντιδήμαρχος, πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής θύμισε στα μέλη της ότι υπάρχει ήδη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Με βάση τη διαδικασία που ακολούθησαν οι υπηρεσίες του Δήμου, ο απευθείας διαγωνισμός θα γίνει από την εταιρία «Εγνατία Α.Ε.», εταιρία σούπερ μάρκετ με έδρα τα Λαγυνά Θεσσαλονίκης.

Η εταιρία δε θα προμηθεύσει τελικά ελαιόλαδο, καθώς το πρότεινε στο δήμο Καβάλας σε τιμή ακριβότερη της προβλεπόμενης. Αντίθετα ο Δήμος Καβάλας θα αγοράσει από την ίδια εταιρία ζάχαρη, μακαρόνια, γάλα, κοτόπουλο.

Ο Γιώργος Τσαλουχίδης, αφού ενημερώθηκε, είπε ότι δεν έχει το πρακτικό της απευθείας ανάθεσης, όπου αναφέρονται αναλυτικά οι τιμές κάθε προϊόντος. «Διαφωνούμε – είπε – με τη διαδικασία. Όλα θα πρέπει να γίνουν στην ώρα τους» συμπλήρωσε. Παρόλα αυτά είπε ότι ψηφίζει το θέμα, καλή πίστη, λόγω των ημερών του Πάσχα κι επειδή ο κόσμος – είπε – έχει ανάγκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ηλίας Καλανταρίδης, δημοτικός σύμβουλος επίσης της αντιπολίτευσης.

«Ελπίζω – τόνισε – να γίνει μάθημα, ότι συνέβη φέτος, προκειμένου η διαδικασία να γίνεται νωρίτερα».

Ο Τ. Σμυρλόγλου εξήγησε ότι με την απόφαση που πήρε χθες η Οικονομική επιτροπή τα τρόφιμα που αγοράζονται από την «Εγνατία Α.Ε.», έχουν αξία 13.000 ευρώ. Είπε μάλιστα όλο και συχνότερα σε διαγωνισμούς του Δήμου οι τοπικοί προμηθευτές είναι και λιγότεροι, δυσκολεύονται να πάρουν μέρος – είπε – στους διαγωνισμούς, λόγω των συνεπειών που δημιουργεί η κρίση. Δε μπορούν δηλαδή να εξασφαλίσουν το ποσό της εργγύησης, ούτε να έχουν διαθέσιμη για τις δημοτικές υπηρεσίες, την απαραίτητη ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Σε λίγα χρόνια στους διαγωνισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προσέρχονται μόνο μεγάλες εταιρίες, είπε ο Τάσος Σμυρλόγλου, που σχετικά με την προμήθεια λαδιού, εξήγησε ότι μετά κι από τη νεότερη εξέλιξη, που η «Εγνατία Α.Ε.» το πρότεινε αυτό το προϊόν σε ακριβή τιμή, λάδι το κοινωνικό κατάστημα θ΄ αποκτήσει με τον τακτικό διαγωνισμό στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εκείνη την ώρα κι ενώ όλα εξελίσσονταν ομαλά ο Γιώργος Τσαλουχίδης παρατήρησε ότι με την απευθείας ανάθεση τα μακαρόνια αγοράζονται ακριβά, σε τιμή πακέτου μαζί με ΦΠΑ, γύρω στα 50 λεπτά το κάθε ένα. Ακούγοντας το Γ. Τσαλουχίδη ο Κωστής Σιμιτσής, εκνευρίστηκε και εξήγησε ότι η θέση της διοίκησης του Δήμου είναι δύσκολη και της αντιπολίτευσης ευκολότερη. Το μόνο δεδομένο – είπε – είναι το παρατηρητήριο τιμών. Αυτό πρέπει να παρακολουθούμε – συμπλήρωσε – για να είμαστε νόμιμοι.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος είπε: «Παίχθηκε ένα παιχνίδι, δύο μήνες τώρα και από εσάς κ. Γιώργο Τσαλουχίδη. Σπεκουλάρετε στο κοινωνικό παντοπωλείο».

Ο Γ. Τσαλουχίδης του απάντησε: «Αν είστε το βαρύ πυροβολικό της επιτροπής, τότε αποτύχατε. Πάρτε πίσω ότι είπατε».

Η παρεξήγηση έληξε σύντομα σχετικά. Ο δήμαρχος είπε ότι δεν ισχυρίζεται και δεν πιστεύει ότι η αντιπολίτευση σαμποτάρει το κοινωνικό παντοπωλείο. Ο Ηλίας Καλανταρίδης σημείωσε ότι η διοίκηση του Δήμου τσουβαλιάζει όλες τις απόψεις, προβαίνοντας σε διάφορες αδικίες.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Πήρε ΦΕΚ η επένδυση του γυαλιού

Επόμενο άρθρο

ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ – Ενεργειακή Αιγαίου - Οριστική συμφωνία και νέα αναπτυξιακή προοπτική