Σε συνθήκες επαναλειτουργίας τέθηκε από το πρωί της Πέμπτης το πολυιατρείο του ΙΚΑ Καβάλας, αυτή τη φορά ως ΠΕΔΥ. 14 γιατροί και 35 περίπου διοικητικοί υπάλληλοι θα προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Εντελώς απαισιόδοξος ωστόσο εμφανίστηκε ο Αντώνης Αντωνιάδης, εκπρόσωπος των γιατρών, θεωρώντας ότι η ταλαιπωρία των πολιτών θα συνεχιστεί.
Με χθεσινές δηλώσεις του από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ, ο κ. Αντωνιάδης επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι: «Μπορεί το ΠΕΔΥ να γεννιέται αλλά δεν γνωρίσω κατά πόσο υγιές είναι». Διευκρινιστικά σημείωσε ότι από το σύνολο των 60 συναδέλφων του σε όλη την έκταση της περιφερειακής ενότητας Καβάλας μόνο 14 γιατροί εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους, ώστε να συνεργαστούν με το φορέα παρέχοντας τις υπηρεσίες τους. Επιπλέον, από τους 14 ενδιαφερόμενους για συνεργασία, οι πέντε περίπου έχουν την ιδιότητα του οδοντιάτρου και οι δύο είναι μικροβιολόγοι, άρα δεν ανήκουν στις ειδικότητες οι οποίες εξυπηρετούν την ομαλή λειτουργία του ΠΕΔΥ.
Αναρωτήθηκε επομένως ο κ. Αντωνιάδης πως θα εξασφαλισθεί η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες από δύο παθολόγους, δύο καρδιολόγους και ένα πνευμονολόγο. Συμπέρανε λοιπόν ότι πολλά βάσανα έπονται για τους ασφαλισμένους. Το αρμόδιο υπουργείο θα επιδιώξει να προσλάβει επικουρικούς γιατρούς, ωστόσο επ’ αυτού ο κ. Αντωνιάδης αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί τα προαναγγελλόμενα. Δυσοίωνη ήταν η πρόβλεψη του κ. Αντωνιάδη, αναφορικά με την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων – εργαζομένων – συνταξιούχων της Καβάλας.
Δυσμενέστερες είναι πάντως οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν σε γειτονικές περιφερειακές ενότητες, όπως για παράδειγμα στη Ξάνθη όπου παρουσιάστηκαν δύο και μόνο ενδιαφερόμενοι γιατροί και μάλιστα οδοντίατροι. Ο κ. Αντωνιάδης μας ενημέρωσε επίσης ότι ενδιαφέρον για το νησί της Θάσου εκδηλώθηκε μόνο από ένα καρδιολόγο και για τη Χρυσούπολη ενδιαφέρον εκδηλώθηκε μόνο από ένα γυναικολόγο.
Εξαρχής οι προβλέψεις ήταν δυσοίωνες για την ανταπόκριση των γιατρών οι οποίοι θα εντάσσονταν στο ΠΕΔΥ για ποικίλους λόγους. Ομοίως δυσοίωνα είναι όμως και τα μηνύματα που προέρχονται από τους εξωτερικούς συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι θα δέχονται στα προσωπικά τους ιατρεία πραγματοποιώντας τον αριθμό των 200 επισκέψεων. Λέγεται ότι εξειδικευμένοι γιατροί δε θα δεχθούν να υπογράψουν παρόμοιες συμβάσεις, κάτι που σημαίνει πως οι ασθενείς θα πρέπει να επισκέπτονται τα νοσοκομεία, ή θα εξαναγκάζοντας να πληρώνουν από την τσέπη τους. Άλλη λύση δεν προβλέπεται.