Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου ημερίδα που διοργάνωσε το κέντρο ελέγχου πρόληψης νοσημάτων και η 4η υγειονομική περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης, με θέμα την εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για τον αιμορραγικό πυρετό έμπολα.
Εισηγητές ήταν τρεις εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, η Έλενα Μαλτέζου παιδίατρος, υπεύθυνη του τμήματος παρεμβάσεων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, η κα Κατερίνα Παπαδήμα, πνευμονολόγος – φυματιολόγος, νοσοκομειακών λοιμώξεων και ο κ. Μαραγκός, νοσηλευτής.
Απέναντί τους εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επαγγελματίες της υγείας. Όπως προέκυψε από την ημερίδα και τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους πριν την έναρξή της, η χώρα μας είναι έτοιμη ν΄ αντιμετωπίσει ένα ύποπτο κρούσμα έμπολα αν και κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο πιθανό ότι θα υπάρξει.
Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο Καβάλας. Η κα Έλενα Μαλτέζου είπε για το θέμα, στην εφημερίδα μας, τα εξής: «Ο στόχος μας είναι να ενημερώσουμε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, των κέντρων υγείας αλλά και των ιδιωτών γιατρών μέσω των ιατρικών συλλόγων για το ενδεχόμενο να έχουμε ένα κρούσμα έμπολα στη χώρα μας. Πρέπει να πούμε ότι η πιθανότητα αυτή είναι εξαιρετικά χαμηλή, βάσει των εκτιμήσεων του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, παρόλα αυτά επειδή είναι σοβαρή νόσημα πρέπει να είμαστε έτοιμοι».
ΕΡ: Αυτοί οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν ένα ύποπτο κρούσμα είναι αυτοί στους οποίους απευθύνεται αυτό το σεμινάριο;
ΑΠ: «Πολύ σωστά, είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ενδεχομένως τα κέντρα υγείας και είναι αυτοί που πρέπει να είναι ενήμεροι και να έχουνε εκπαιδευτεί, για τα μέτρα προστασίας».
ΕΡ: Σήμερα που μιλάμε, η χώρα μας είναι απ΄ αυτή την πλευρά έτοιμη, ν΄ αντιμετωπίσει ένα τέτοιο περιστατικό;
ΑΠ: «Είναι έτοιμη. Έχει ξεκινήσει μία προετοιμασία από φέτος τον Αύγουστο. Ουσιαστικά εκείνη την περίοδο είχαμε την έξαρση των κρουσμάτων στη Δυτική Αφρική και στα πλαίσια αυτά έχουμε ετοιμάσει οδηγίες από ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίες έχουνε σταλεί εδώ και μήνες στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, αλλά και για άλλους, όπως για τις πόλεις, για τα λιμάνια, για τα αεροδρόμια και βέβαια γίνεται και μία σειρά από εκπαιδευτικές ημερίδες, προκειμένου να τους ετοιμάσουμε ακόμη καλύτερα. Να έχουμε και πρακτική εφαρμογή των μέτρων προστασίας».
ΕΡ: Είπατε πως είναι απίθανό ένα κρούσμα στη χώρα μας, πολλοί λένε πως είναι αναπόφευκτο ένα κρούσμα ή περισσότερα του ενός;
ΑΠ: «Είμαστε χαμηλού κινδύνου. Ούτε αναπόφευκτο, αλλά ούτε και εξαιρετικά απίθανο. Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι, επειδή είναι σοβαρή αυτή η πιθανότητα».
—