Στη Βουλή έφτασε η αποκάλυψη της ιστοσελίδας «www.aftodioikisi.gr», αναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας στους ΟΤΑ ενόψει των 12.500 διαθεσιμοτήτων του Δεκεμβρίου αλλά και των 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014.
Με ερώτησή τους στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη ο πρόεδρος του ο Άρματος Πολιτών και βουλευτής της Β΄ Αθήνας Γιάννης Δημαράς και ο βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης Γαβριήλ Αβραμίδης, ζητούν μεταξύ άλλων να πληροφορηθούν αν επιβεβαιώνει το Υπουργείο Εσωτερικών την πρόθεση της κυβέρνησης να πλήξει τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας. Αλλά και εάν έχει έτοιμο πρόγραμμα αποκατάστασης των εργαζόμενων στην καθαριότητα των δήμων με την εφαρμογή σχεδίου ανακατανομής και όχι διαθεσιμότητας και απολύσεων.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των δύο βουλευτών προς τον υπουργό Εσωτερικών είναι το εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Θέμα : «Στα σκαριά σχέδιο κατάργησης των υπηρεσιών καθαριότητας στους δήμους»
Κύριε Υπουργέ,
το γεγονός ότι στην πρώτη λίστα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνονται οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι καθόλου τυχαίο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, έχει συζητηθεί σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο η κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ανάθεση του έργου σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάγκες καθαριότητας που έχει στο σύνολό του το Δημόσιο. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει γίνει εκτίμηση δημοσιονομικού κόστους/οφέλους από μια τέτοια «διευθέτηση» και κρίθηκε ότι είναι συμφέρουσα.
Στις συζητήσεις παρασκηνίου, αναζητούνται δεξαμενές «διαθέσιμων» και όλα δείχνουν ότι οι πρώτοι στη σειρά είναι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μάλιστα, με βάση την υπουργική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αξιολόγηση των δήμων, σε περίπτωση που καταργηθεί ο συγκεκριμένος κλάδος κατ’ αντιστοιχία με αυτούς των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα, καθώς είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία χαμηλών προσόντων, θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή για τις 11.000 απολύσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση εντός του 2014.
Ερωτάστε :
1. Επιβεβαιώνει το Υπουργείο σας την πρόθεση της κυβέρνησης να πλήξει τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας; Εάν ναι, έχει έτοιμο πρόγραμμα αποκατάστασης των εργαζόμενων στην καθαριότητα των δήμων με την εφαρμογή σχεδίου ανακατανομής και όχι διαθεσιμότητας και απολύσεων;
2. Πόσο βέβαιο είναι ότι το δύσκολο κι επικίνδυνο με τις επιβαρυντικές για την υγεία τους έργο –προσφορά στο κοινωνικό σύνολο- που με αυτοθυσία προσφέρουν, θα μπορέσουν ιδιωτικές εταιρείες να αναπληρώσουν;
3. Αγνοεί η κυβέρνηση ότι πίσω από τους αριθμούς και τις οικονομοτεχνικές συγκριτικές μελέτες κάποιων μανδαρίνων και της τρόικα υπάρχουν φτωχοί εργαζόμενοι που προσφέρουν;
Αθήνα 8/10/2013
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ & ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
=