Στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής μίλησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, για τις εργασίες που ξεκίνησαν κι απ΄ ότι φαίνεται θα συνεχιστούν για καιρό, στην Καπναποθήκη, στην οδό Φιλίππου, ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Εξωτερικά μπροστά στην πρόσοψη της Καπναποθήκης επί της οδού Φιλίππου, κατασκευάστηκαν σιδερένιες σκαλωσιές οι οποίες θα διευκολύνουν από τη μια την προστασία του κτηρίου, από την άλλη κι αυτό είναι το κυριότερο τις εργασίες που πρόκειται ν΄ ακολουθήσουν. Πρόκειται για εργασίες που ήδη συμφώνησε να κάνει συμπολίτης εργολάβος δημοσίων έργων, που αφορούν την καθαίρεση των επιχρισμάτων, των επικίνδυνων αντικειμένων και την απομάκρυνση αυτών από το κτήριο και την περιοχή γενικότερα.
Αυτές οι εργασίες αφορούν τη Βόρεια και Δυτική όψη του κτηρίου. Η καπναποθήκη ιδιοκτησίας της Περιφέρειας ΑΜΘ αγοράστηκε από το δημόσιο την εποχή που διορισμένος νομάρχης ήταν στην Καβάλα ο κ. Μπέλτσιος. Στη συνέχεια η καπναποθήκη πήγε στην αρμοδιότητα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Καβάλας, ενώ τώρα ανήκει στην Περιφέρεια.
Κατά τον Θόδωρο Μαρκόπουλο υπάρχει πρόβλημα το οποίο ξεκινά από το γεγονός ότι από την εποχή που αγοράστηκε η καπναποθήκη – πριν από είκοσι περίπου χρόνια – δεν έγινε σε αυτό το ιστορικό κτήριο, καμιά εργασία συντήρησης. «Έχουμε μπλέξει. Νιώθω άσχημα αφού δεν έγινε τίποτα όσο το κτήριο ήταν στα καλά του. Σήμερα κάνουμε ότι μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο της «Πρωϊνής» ο αντιπεριφερειάρχης.
Μίλησε για ολιγωρία επί δεκαετίες, για δαπάνες της περιφέρειας χωρίς ακόμη να ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες μελέτες.
Στην ίδια συνέντευξη ο Θ. Μαρκόπουλος ανακοίνωσε ότι ουσιαστικά θα κατασκευαστεί από την αρχή η σκεπή της καπναποθήκης που έχει καταστραφεί. Το κτήριο – είπε – αλώθηκε, διαβρώθηκε και όπως τόνισε έμπαινε μέσα κόσμος ο οποίος μέχρι και φωτιές άναβε για να ζεσταθεί, προκαλώντας βλάβες στο εσωτερικό ενός κτηρίου, στον τελευταίο όροφο του οποίου διέμενε ο αρχικός ιδιοκτήτης, καπνέμπορος. Εκεί – συμπλήρωσε – διαπιστώθηκαν τοιχογραφίες που και τώρα πρέπει να εμπλακούν και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες.
Κατά τον κ. Μαρκόπουλο το κτήριο που είναι διατηρητέο θα σωθεί από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης – ειδικότερα από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, όπως όμως αφήνει να εννοηθεί αυτό θα γίνει με πολλά χρήματα και μπόλικη γραφειοκρατία καθώς στις αδειοδοτήσεις και τις μελέτες εμπλέκονται πολλές και διάφορες υπηρεσίες.