Dark Mode Light Mode

Αγωνία για την αδιάθετη σουλτανίνα

Αν και τα πρώιμα σταφύλια και κυρίως η ποικιλία Βικτώρια των καλλιεργητών του πρώην δήμου Ορφανού κινήθηκαν ικανοποιητικά σε εξαγωγικό επίπεδο, με τη μέση τιμή να κυμαίνεται σε 0,40 λεπτά ανά κιλό κι έτσι να δημιουργείται κλίμα αισιοδοξίας, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ομοίως ευνοϊκή. Η ποικιλία Σουλτανίνα που θεωρείται ο οικονομικός μοχλός της αμπελουργικής περιοχής, δεν κινείται ομοίως ικανοποιητικά. Μέχρι στιγμής έχουν κοπεί μόνο τα «ξεσκέπαστα» σταφύλια και συγκεκριμένα μόνο το ποσοστό 10 – 20% της παραγωγής, με τον καιρό να περνά και την αγωνία των παραγωγών να αυξάνεται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες εκ μέρους των εξαγωγέων, η παραδοσιακή αγορά όπου θα πωληθούν τα προϊόντα διαθέτει ακόμη μεγάλες ποσότητες ισπανικών και ιταλικών σταφυλιών, αλλά και ποσότητες από εγχώριες ανταγωνίστριες περιοχές όπως για παράδειγμα η Πελοπόννησος. Επίσης, υποκατανάλωση σταφυλιών παρατηρείται στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου συνήθως εξάγονται τα καβαλιώτικα σταφύλια.

Η ολοκλήρωση της συγκομιδής για την ποικιλία Σουλτανίνα τοποθετείται κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη. Αυτό σημαίνει ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα πρέπει το πρόβλημα να επιλυθεί. Η έκταση που σήμερα καλλιεργείται με ποικιλία Σουλτανίνα ανέρχεται σε 20.000 στρέμματα κι άρα ο ρυθμός κοπής των σταφυλιών θα πρέπει να φτάσει στους 700 τόνους ημερησίως, προκειμένου να εξασφαλισθεί η απορρόφησή τους. Η εσωτερική αγορά δε δύναται να απορροφήσει τόσο μεγάλες ποσότητες κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η τιμή που ζητούν οι παραγωγοί είναι υψηλή. Ειδικότερα, η τιμή των 0,80 λεπτών αφορά κυρίως στις απαιτητικές αγορές της Βόρειας Ευρώπης, ενώ το προϊόν είναι ποιοτικά άριστο κι έτσι το κόστος παραγωγής του είναι ακριβό.

Κανείς όμως δε γνωρίζει εάν θα αυξάνονταν οι πωλήσεις και οι εξαγωγές του προϊόντος εάν η τιμή του ήταν χαμηλότερη. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί είναι να περιμένουν και να ελπίζουν, αφού σε ανάλογες περιπτώσεις ελάχιστη βοήθεια μπορούν να προσφέρουν οι τοπικοί φορείς.

 

Προηγούμενο άρθρο

Προκήρυξη 20 θέσεων σχολικών τροχονόμων

Επόμενο άρθρο

Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά σε β’ φάση - Στην πρώτη ομάδα ιδιωτικοποίησης το καβαλιώτικο αεροδρόμιο