Πανηγυρικά αθωώθηκε χθες στο Τριμελές Καβάλας μια από τις παλαιότερες και πιο δραστήριες εταιρίες μαρμάρου της Θάσου. Ήταν κατηγορούμενη για υποβάθμιση περιβάλλοντος. Την μήνυση κατέθεσε ιδιοκτήτης κατοικίας, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά τόσο στην μονάδα επεξεργασίας μαρμάρων της εταιρίας όσο και στο λατομείο της εταιρίας. Όλα αυτά σε μικρή απόσταση από τον Λιμένα Θάσου.
Η μηνύτρια που κατέθεσε πρώτη ισχυρίστηκε ότι σε κάθε βροχή τα όμβρια ύδατα προερχόμενα από το λατομείο πλημμυρίζουν τους χώρους γύρω από το σπίτι, απειλούν να μπουν στο εσωτερικό της κατοικίας, προκαλούν ζημιές συνεχώς. Ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρίας Φώτης Βακρατσάς υποστήριξε ότι η εταιρία έκανε ότι μπορούσε κι έπρεπε να κάνει (ότι το 2010 της υπέδειξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες). «Τα υπόλοιπα νερά της βροχής προερχόμενα από το βουνό προκαλούν το πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά. Στην αγόρευση της η κ. Εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ούτε καν ενδείξεις για ευθύνες της εταιρίας και πρότεινε την αθώωση της. Το δικαστήριο αποδέχθηκε την πρόταση κι αθώωσε τον κατηγορούμενο επιχειρηματία, εκπρόσωπο της εταιρίας.
Εντύπωση ωστόσο προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του δικηγόρου της μηνύτριας. Σε πολλές στιγμές της ακροαματικής διαδικασίας επέμενε να καταγγέλλει πολλά και διάφορα περιγράφοντας ουσιαστικά ένα σκάνδαλο. Εξ αιτίας του οποίου –υποστήριξε- θα δικαστούν σύντομα εκπρόσωποι (υπάλληλοι) πολλών υπηρεσιών στη Θάσο. Στο τέλος της δίκης, πριν ανακοινωθεί η απόφαση, ο ίδιος δικηγόρος ζήτησε αναβολή ενός μήνα προκειμένου να λάβει στα χέρια του έκθεση του ΤΕΕ ΑΜ που θα αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα.
Πρώτη κατέθεσε η μηνύτρια. Είπε ότι το σπίτι της βρίσκεται σε απόσταση 150 μέτρων από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας, οι οποίες είναι πιο ψηλά στο βουνό κοντά στον Λιμένα. Αμέσως μετά συνέχιζε λέγοντας: «Όλα τα νερά καταλήγουν στο σπίτι μας. Πλημμυρίζουμε. Είχαμε πάει στον Δήμαρχο που υποσχέθηκε βοήθεια αλλά δεν έκανε τίποτα. Ζητήσαμε από την εταιρία να λύσει το πρόβλημα αλλά δεν ενδιαφέρθηκε. Μετά από κάθε βροχή βγαίνουμε με τα φτυάρια. Η εταιρία θα έπρεπε να φτιάξει σύστημα παροχέτευσης των όμβριων. Δυστυχώς δεν παίρνουν στα σοβαρά το πρόβλημα. Όλοι ξέρουν το πρόβλημα αλλά δεν κάνουν τίποτα». Ο δικηγόρος της που πέτυχε την παρουσία του στη δίκη ως πολιτική αγωγή είπε στο δικαστήριο ότι για τα λατομεία στη Θάσο εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι και στη συνέχεια δεν τηρούνται. «Υπάρχει παράβαση καθήκοντος πολλών υπαλλήλων. Το δάσος κοντά στον Λιμένα αποψιλώνεται καθημερινά» κατέληξε.
Αμέσως μετά κατέθεσε μάρτυρας υπεράσπισης μηχανικός που εργάζεται στην εταιρία. Είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η κυρία τα έχει βάλει με όλες τις επιχειρήσεις που είναι στην ίδια περιοχή. Το 2010 ήρθε η αρμόδια υπηρεσία στην οποία έγινε καταγγελία. Κάναμε μετά από υπόδειξη της υπηρεσίας έργο 25.000 ευρώ ώστε τα νερά της βροχής να καταλήγουν σε ρέμα, 1 χιλιόμετρο πιο κάτω από το σπίτι της κυρίας. Όλα όσα ισχυρίζονται είναι από τη φαντασία τους. Έχουν το σκοπό τους. Τόσο η μονάδα επεξεργασίας της εταιρίας όσο και το λατομείο έχουν απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων».
—