Ένα μικρό κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που διέθετε χωρίς άδεια παρασκευαστήριο, κατά την Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας έπρεπε να ανακληθεί η άδεια του αλλά αυτό δεν έγινε, έβαλε σε μπελάδες όλα τα μέλη της προηγούμενης επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας. Και τα 8 μέλη ήταν χθες κατηγορούμενοι στο Τριμελές για παράβαση καθήκοντος, αθωώθηκαν επειδή δεν αποδείχθηκε δόλος. Η Εισαγγελέας αναγνώρισε την κωλυσιεργία από πλευράς της επιτροπής αλλά οι κατηγορούμενοι «σώθηκαν» για τον λόγο που προαναφέραμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατηγορούμενη ήταν και η Θοδώρα Βαβαλέσκου αν και δεν έλαβε μέρος στην επίμαχη συνεδρίαση της επιτροπής, όταν έπρεπε να ανακληθεί η άδεια αλλά αυτό δεν έγινε. Στη διάρκεια της δίκης που κράτησε μία ώρα αποδείχθηκε πόσο μπλεγμένα είναι τα πράγματα ως προς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στη δυσκολότερη θέση όλων είναι οι δημοτικοί «άρχοντες» που ανά πάσα ώρα κινδυνεύουν όχι μόνο να βρεθούν κατηγορούμενοι αλλά και να καταδικαστούν.
Η συγκεκριμένη ιστορία αφορά ένα μικρό καφενείο στο κέντρο της πόλης. Το κατάστημα λειτουργούσε και παρασκευαστήριο. Για αυτό έπρεπε να έχει άδεια. Την οποία για καιρό δεν διέθετε. Η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας ενημερώθηκε από την Αστυνομία. Άρχισε τους ελέγχους το 2009. Έκανε τρεις επιβεβαιώνοντας την παράβαση της λειτουργίας παρασκευαστηρίου χωρίς άδεια και στους τρεις. Τον Μάη του 2012 η επιτροπή του Δήμου συνεδρίασε για να ανακαλέσει την άδεια του καταστήματος. Τότε παρουσιάστηκε υπεύθυνη δήλωση του υπευθύνου του καφενείου που ενημέρωνε ότι συμμορφώθηκε στις παρατηρήσεις της Διεύθυνσης Υγείας. Η Επιτροπή δεν ανακάλεσε την άδεια κι έτσι βρέθηκε κατηγορούμενη!
Μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος. Υποστήριξε ότι η επιτροπή έπρεπε να ανακαλέσει την άδεια του καταστήματος. Εντύπωση προκάλεσε το ότι κατέθεσε πως αυτό (η μη ανάκληση της άδειας) μπορεί και να έγινε σκόπιμα ώστε να βοηθηθεί η διαδικασία μεταβίβασης της επιχείρησης σε νέο ιδιοκτήτη. «Πόσο καιρό πρέπει να περιμένουμε μέχρι να συμμορφωθεί κάποιος;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος. Αναφέρονταν στο διάστημα που πέρασε από τον πρώτο έλεγχο το 2009 έως τη συνεδρίαση της επιτροπής τον Μάη του 2012. Αμέσως μετά την κατάθεση του κ. Παπαδόπουλου παρενέβη ο ένας εκ των δύο συνηγόρων, ο κ. Απόστολος Αγελαράκης. Παρουσίασε στο δικαστήριο αντίγραφα ελέγχων στο ίδιο κατάστημα που έκανε η Δημοτική Αστυνομία. Από αυτά τα έγγραφα προέκυπτε ότι ο καταστηματάρχης όντως είχε συμμορφωθεί αλλά αυτό έγινε τον Μάη του 2011 και τον Σεπτέμβρη του 2012. Μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. «Όταν ο επαγγελματίας συμμορφωθεί η άδεια δεν ανακαλείται» είπε. Συμπλήρωσε ότι ο Δήμος Καβάλας δεν ήξερε τι είχε προηγηθεί με την Δ. Υγείας και το κατάστημα, έμαθε το πρόβλημα το 2012 όταν αυτό ήρθε η ώρα να απασχολήσει την αρμόδια δημοτική επιτροπή. «Εγώ παρακίνησα τα μέλη της επιτροπής να μην ανακαλέσουν την άδεια» είπε.
Ο κατηγορούμενος Παναγιώτης Ακριτίδης είπε στην απολογία του ότι δεν γνώριζε τον καταστηματάρχη, πίστεψε την υπεύθυνη δήλωση συμμόρφωσης. «Στείλαμε και τη δημοτική αστυνομία να κάνει έλεγχο, η οποία επιβεβαίωσε τη δήλωση του» είπε. Η κ. Βαβαλέσκου ήταν κατηγορηματική ότι δεν συμμετείχε στην συνεδρίαση της επιτροπής όπου δεν ανακλήθηκε η άδεια του καταστήματος. Ο Σάββας Εμφιετζής χαρακτήρισε την καθυστέρηση καλόπιστη. Επικαλέστηκε το αποτέλεσμα των ελέγχων της δημοτικής αστυνομίας. Ο Ιορδάνης Παπαντίδης είπε στην απολογία του: «Όποτε ο επαγγελματίας έκανε δήλωση συμμόρφωσης, δεχόμασταν το περιεχόμενο της». Τα ίδια υποστήριξε ο Θόδωρος Μουριάδης. Ο Χρήστος Τσοχαταρίδης απολογήθηκε λέγοντας ότι πριν τη συνεδρίαση πήγε ο ίδιος στο κατάστημα, είδε ότι αυτό είχε συμμορφωθεί. Τα ίδια υποστήριξαν οι δύο τελευταίοι κατηγορούμενοι Τάσος Χατζηαναστασίου κι Αλέκα Τεκέογλου. Ο επαγγελματίας δεν ήταν στη δίκη, εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Παύλο Γκουρτζή. Η Εισαγγελέας στην αγόρευση της ξεχώρισε την κ. Βαβαλέσκου για την οποία ζήτησε την απαλλαγή της. Για τους άλλους κατηγορούμενους τόνισε ότι υπήρξε κωλισσιεργεία αλλά δεν αποδείχθηκε δόλος. Πρότεινε την αθώωση, πρόταση που δέχθηκε και το δικαστήριο. Για το ίδιο θέμα τα μέλη της επιτροπής παραπέμφθηκαν και πειθαρχικά αλλά απαλλάχθηκαν επίσης.