Dark Mode Light Mode

Αθώοι αγρότες για τις κινητοποιήσεις του 2009

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών τον Ιανουάριο του 2009, ήταν θέμα δίκης που εκδικάσθηκε χθες το πρωί, στο μονομελές Καβάλας. Κατηγορούμενοι για το κλείσιμο των δρόμων, ειδικότερα της διασταύρωσης Αμυγδαλεώνα, ήταν επτά αγρότες, τέσσερις από τους οποίους όμως προέρχονταν από την επαρχία Νέστου κι όπως αποδείχθηκε βρέθηκαν κατηγορούμενοι κατά λάθος. Όλοι τους αθωώθηκαν αφού στο τέλος η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ότι οι κινητοποιήσεις εκείνη την περίοδο προκάλεσαν κλείσιμο του δρόμου στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα, δεν αποδείχθηκε όμως ότι αυτοί που έκλεισαν το δρόμο, ήταν οι αγρότες κατηγορούμενοι.

Όλοι τους αποχώρησαν από το δικαστήριο φανερά ικανοποιημένοι, έδωσαν συγχαρητήρια στο δικηγόρο Καβάλας Σταύρο Γκαϊτατζή, και στο δικηγόρο Καβάλας Μανώλη Δημητριάδη που τους εκπροσώπησε.

Η υπόθεση άρχισε με την κατάθεση δύο μαρτύρων κατηγορίας – αστυνομικών, που εκείνη την περίοδο υπηρετούσαν στον αστυνομικό σταθμό Κρηνίδων. Ο πρώτος εκ των μαρτύρων κατηγορίας είπε ότι στις 21 και στις 22 Ιανουαρίου του 2009, οι αγρότες είχαν συγκεντρωθεί στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα και με τα τρακτέρ τους έκλειναν το δρόμο, περίπου τρεις ώρες την ημέρα. Εξήγησαν ωστόσο ότι οι έκτακτες περιπτώσεις εξυπηρετούνταν καθώς και τα λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ. Και οι δύο μάρτυρες κατηγορίας σημείωσαν ότι για τις ώρες που ο δρόμος ήταν κλειστός η υπόλοιπη κίνηση εξυπηρετούνταν από τον παλιό δρόμο Παλιά Καβάλα – Χαλκερό – Καβάλα.

Σε ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου για το ποιοι ειδικότερα αγρότες έκλεισαν το δρόμο, οι καταθέσεις των δύο μαρτύρων ήταν αρκετά γενικές και αόριστες.

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε έγγραφο της τροχαίας Καβάλας, εκείνη την περίοδο, όπου η διακοπή της οδικής κυκλοφορίας εμφανίζονταν να είναι για τον Σταυρό Αμυγδαλεώνα, ολιγόλεπτη. Μάρτυρας κατέθεσε ο εκπαιδευτικός Κυριάκος Κελίδης που είπε ότι καθοδόν για τη δουλειά του περνούσε κανονικά από τη διασταύρωση Αμυγδαλεώνα, είχε δε την ευκαιρία να συμπαρίσταται στους αγρότες που είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην άκρη του δρόμου.

Ο Θέμης Καλπακίδης πρόεδρος του συλλόγου αγροτών δήμου Καβάλας, κατέθεσε λέγοντας ότι τότε δεν έγινε κλείσιμο δρόμων, αλλά μία συμφόρηση κυκλοφοριακή και μόνο.

Απολογούμενος ο κ. Δαλακούρας είπε ότι δημιουργήθηκε συνωστισμός λόγω του ότι στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα συγκεντρώθηκαν πολλοί αγρότες, είτε με τα επιβατικά αυτοκίνητά τους, είτε με τα τρακτέρ τους. Δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς, είπε απολογούμενος ο κ. Δαλακούρας, σημειώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι η κίνηση εξυπηρετούνταν κανονικά.

Στην απολογία του ο αγρότης κ. Αράπογλου, είπε ότι κακώς είναι συγκατηγορούμενοί του αγρότες από τη Χρυσούπολη, οι οποίοι δεν είχαν καμιά σχέση με τις κινητοποιήσεις που έγιναν τον Ιανουάριο του 2009 στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα. «Και σεις κάνατε κινητοποιήσεις χωρίς καμιά συνέπεια. Οι δε δικηγόροι έκαναν αποχή 200 μέρες», είπε απολογούμενος ο κ. Αράπογλου, στον πρόεδρο του δικαστηρίου.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι όλα ξεκίνησαν όταν μετά τις κινητοποιήσεις των αγροτών υπήρξε αναφορά στην αστυνομία από έναν καθηγητή πανεπιστημίου, με όρους μάλιστα προφητικούς για τον αγροτικό κόσμο. Απολογούμενος ο αγρότης κ. Στεφανίδης, υποστήριξε ότι δεν έκλεισε ο δρόμος, αλλά μοιράζονταν φυλλάδια και υπήρχε συνωστισμός αγροτικών αυτοκινήτων. Δεν υπήρξε κανένα παράπονο από τους πολιτες, συμπλήρωσε ο κ. Στεφανίδης.

Στην αγόρευσή του ο Σταύρος Γκαϊτατζής συνήγορος υπεράσπισης των αγροτών, προερχόμενων από τον πρώην Δήμο Φιλίππων, επικαλέστηκε αγόρευση του εισαγγελέα Φλωρίδη το 1997, σύμφωνα με την οποία οι αγρότες είναι πάντα η τάξη που πληρώνει τη νύφη στις κινητοποιήσεις, που κάνει, ενώ κινητοποιούνται κι άλλοι κλάδοι.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου αφού άκουσε και τον έτερο συνήγορο υπεράσπισης των αγροτών της Χρυσούπολης Μανόλη Δημητριάδη, ανακοίνωσε την απόφασή του. Έγινε παρακώλυση της συγκοινωνίας, ο δρόμος έκλεισε, αλλά δεν αποδείχτηκε ότι έκλεισε από τα τρακτέρ των κατηγορούμενων, είπε χαρακτηριστικά και τους αθώωσε.

 

Προηγούμενο άρθρο

Κοντά σε συμφωνία ΟΛΚ και Π.Υ.

Επόμενο άρθρο

Οι μικροπωλητές θεωρούν - Παράλογη η δημοσκόπηση περί μεταφοράς της λαϊκής