Συζητήθηκε την Πέμπτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας υπόθεση με κατηγορούμενο τον αντιδήμαρχο καθαριότητας του δήμου Καβάλας Τάσο Χατζηαναστασίου. Μια υπόθεση που μάλλον έφτασε από λάθος στο ακροατήριο γι’ αυτό και η αθώωση του Τάσου Χατζηαναστασίου ήταν και γρήγορη και πανηγυρική. Μάρτυρες κατέθεσαν ο πρώην δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Μερέσης και ο σημερινός δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ.
Ο Τάσος Χατζηαναστασίου κατηγορούνταν ότι ως αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Καβάλας, προκάλεσε ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2010. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αρνήθηκε τότε ως υπεύθυνος αντιδήμαρχος του δήμου Καβάλας να δεχθεί στο σκουπιδότοπο τα απορρίμματα του δήμου Θάσου. Στην ακροαματική διαδικασία από τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων αποδείχθηκε ότι ο σκουπιδότοπος της Θάσου διέκοψε υοχρεωτικά τη λειτουργία του μετά από το χρονικό διάστημα για το οποίο ο κ. Χατζηαναστασίου ήταν κατηγορούμενος.
Άγχος ένιωθε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο κ. Χατζηαναστασίου, όπως μας ομολόγησε χθες το πρωί, παρά το γεγονός ότι το κατηγορητήριο δεν ευσταθούσε. Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας δε γνωρίζει ποιος οδήγησε την υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες. Ωστόσο υποψιάζεται ότι επειδή κάποιος ή κάποιοι κατήγγειλαν τον δήμο Θάσου για τη λειτουργία του ΧΑΔΑ στη θέση «Μούργενα» κόντεψε να την πληρώσει ο ίδιος.
Πάντως, τα δύο μέλη του Μονομελούς Πρωτοδικείου ασχολήθηκαν με την ουσία της υποθέσεως και ουδόλως επηρεάστηκαν με το «τιμωρητικό πνεύμα» της εποχής εις βάρος των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θάσου για τον σκουπιδότοπο στη θέση «Μούργενα» ελήφθη μετά τον Απρίλιο του 2010, η σχετική απόφαση του τότε νομάρχη στο τέλος Μαΐου του 2010 και η τελική απόφαση για να κλείσει ο σκουπιδότοπος στην ίδια περιοχή ήταν του περιφερειάρχη το Δεκέμβριο του 2010. Έτσι αποδείχθηκε ότι ο κ. Χατζηαναστασίου δεν είχε καμία ανάμιξη στο θέμα και δεν προκάλεσε οποιαδήποτε ρύπανση. Ουσιαστικά αποδείχθηκε ότι ποτέ δεν αρνήθηκε, ειδικά για το επίδικο διάστημα, την εξυπηρέτηση του δήμου Θάσου από τον δήμο Καβάλας.
Στην ακροαματική διαδικασία αναφέρθηκε επίσης ότι από τον Ιούνιο του 2010 τα απορρίμματα του δήμου Θάσου προωθούνται κανονικά στον σκουπιδότοπο του δήμου Καβάλας. Επιπλέον, η διαχείριση του ΧΥΤΑ Καβάλας ανήκει πλέον στην αρμοδιότητα της ΔΙΑΜΑΘ ΑΕ, ασχέτως εάν η λειτουργία του βασίζεται στο προσωπικό του δήμου Καβάλας.
Αρκετά έχει καθυστερήσει το μεγάλο έργο επέκτασης του σκουπιδότοπου μετά την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, αφού ο δήμος αναμένει τη χρηματοδότηση της ολοκληρωμένης μελέτης, που θα εκταμιευθεί από την περιφέρεια ΑΜΘ. Λογικά επομένως, εντός του 2014 και εάν όλα κυλήσουν ομαλά σε περιφερειακό επίπεδο, τότε ο ΧΥΤΑ Καβάλας θα επεκταθεί. Επί του παρόντος, στον ΧΥΤΑ Καβάλας εναποτίθενται τα απορρίμματα του δήμου Καβάλας, του δήμου Θάσου, σπανίως και του δήμου Παγγαίου.
Το παιχνίδι, κατά τον Τάσο Χατζηαναστασίου, χάθηκε το 2009 όταν δεν λειτούργησε λόγω αντιδράσεων το ΚΔΑΥ στη Νέα Καρβάλη. Ήταν η εποχή που το τότε νομαρχιακό συμβούλιο Καβάλας είχε απορρίψει την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων και ο τότε περιφερειάρχης Δημήτρης Σταμάτης δεν τόλμησε να παρακάμψει τη γνωμοδότηση του σώματος. Διαφορετικά, θα πραγματοποιούνταν η διαδικασία της ανακύκλωσης και τα απορρίμματα που θα κατέληγαν στον ΧΥΤΑ θα ήταν απείρως λιγότερα.