Κατηγορούμενος στο Μονομελές Καβάλας ήταν χθες ο πρώην Δήμαρχος Ελευθερών Χαράλαμπος Χρυσανίδης, σήμερα δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Παγγαίου. Κατηγορούνταν επειδή σε έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας το 2009 δεν υπήρχε τεχνικός ασφαλείας, γιατρός ασφαλείας και άλλες απαραίτητες υποδομές προς εξυπηρέτηση των δημοτικών υπαλλήλων στον χώρο του πρώην συσκευαστηρίου Πασχάλης. Ο χώρος αυτός- έξω από τη Νέα Πέραμο- είχε αγοραστεί από τον τότε Δήμο Ελευθερών κι ήταν η έδρα της υπηρεσίας καθαριότητας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Επιθεώρηση Εργασίας έκανε πρώτο έλεγχο τον Αύγουστο του 2009. Προέβη σε σειρά διαπιστώσεων κι όταν επανήλθε για νέο έλεγχο τον Δεκέμβρη του 2009 διαπίστωσε ότι τίποτα από όσα είχε ζητήσει δεν είχαν γίνει. Βασικότερες παρατηρήσεις ήταν αυτές για τον τεχνικό ασφαλείας και γιατρό που στο συγκεκριμένο δημοτικό κτίριο δεν υπήρχαν. Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία υπήρχαν κι άλλες παραλείψεις όπως τουαλέτες, λουτρά, ακόμη και πλυντήριο όπου θα έπρεπε να πλένονται όλα μαζί τα ρούχα των δημοτικών υπαλλήλων. Αυτή η υπόθεση δικάστηκε χθες στο Μονομελές. Μοναδική μάρτυρας κατηγορίας εκπρόσωπος (ελεγκτής) της Επιθεώρησης Εργασίας. Μάρτυρας υπεράσπισης ο πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Ελευθερών Τάσος Μεταξάς και πρώην υπάλληλος (τώρα έχει συνταξιοδοτηθεί) του ίδιου δήμου. Η ακροαματική διαδικασία κράτησε περίπου 40 λεπτά. Το δικαστήριο διέκοψε μετά την απολογία του κατηγορούμενου κ. Χρυσανίδη, επανήλθε στην υπόθεση το μεσημέρι με την πρόταση του εισαγγελέα, τις αγορεύσεις των δύο συνηγόρων υπεράσπισης Βίκυς Βασιλείου και Στράτου Αναστασιάδη.
Στην κατάθεση της η ελεγκτής ήταν κατηγορηματική. Όπως υποστήριξε μετά τον πρώτο έλεγχο τον Αύγουστο του 2009 ακολούθησε και δεύτερος τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους. Κατέθεσε ότι στο δεύτερο έλεγχο είδε ότι τίποτα δεν είχε αλλάξει. Αναφέρθηκε σε θέματα αποδυτηρίων και ιματιοθήκης που δεν υπήρχαν. Από τις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης προέκυψε αμέσως η απάντηση του κατηγορούμενου. Για το κενό του γιατρού ειπώθηκε (και από τον κατηγορούμενο) ότι ενώ ο τότε Δήμος Ελευθερών προχώρησε στη διαδικασία πρόσληψης αυτή απαγορεύτηκε από το ΑΣΕΠ. Τεχνικός ασφαλείας υπήρχε, είπαν οι δικηγόροι του κ. Χρυσανίδη κι έδειξαν τα σχετικά έγγραφα στον πρόεδρο του δικαστηρίου. Βάση αυτών των εγγράφων ο Δήμος Ελευθερών αρχικά είχε τεχνικό ασφαλείας εξωτερικό συνεργάτη αλλά το 2008 προσέλαβε μόνιμο υπάλληλο. Ίσως να ξεχάσαμε να δηλώσουμε στην Επιθεώρηση αυτή την αλλαγή, είπε στην απολογία του ο κ. Χρυσανίδης. Οι Βασιλείου και Αναστασιάδης υποστήριξαν ότι ο χώρος του Πασχάλη ήταν ένα παλιό συσκευαστήριο που σιγά σιγά οργανώθηκε σε δημοτικό χώρο όπου είχαν την έδρα τους δημοτικές υπηρεσίες.
Η εξέταση του μάρτυρα υπεράσπισης Τάσου Μεταξά έγινε κατ’ αντιπαράσταση με την ελεγκτή της Επιθεώρησης Εργασίας. Ο κ. Μεταξάς υποστήριζε ότι ανάμεσα στους δύο ελέγχους ο Δήμος Ελευθερών έφτιαξε τουαλέτες και ντουζ για τους δημοτικούς υπαλλήλους. «Πλυντήριο οι εργαζόμενοι δεν ήθελαν. Προτιμούσαν να πλένουν τα ρούχα τους στο σπίτι του ο κάθε ένας. Άλλωστε αν αγοράζαμε επαγγελματικό πλυντήριο έπρεπε να προσλάβουμε χειριστή. Αλλά τότε οι προσλήψεις απαγορεύονταν» είπε ο κ. Μεταξάς. Η ελεγκτής αντίθετα δήλωνε συνεχώς ότι απλώς είχαν δρομολογηθεί αυτές οι κατασκευές. «Στον έλεγχο γράψαμε ότι είδαμε» κατέληξε ενώ ο Τάσος Μεταξάς επέμενε για τα ακριβώς αντίθετα. Απολογούμενος ο Χαράλαμπος Χρυσανίδης είπε μεταξύ των άλλων: « Η ελεγκτής δεν ήρθε ποτέ σε επαφή μαζί μου. Τεχνικό ασφαλείας είχαμε. Ζητήσαμε να προσλάβουμε και γιατρό αλλά δεν μας το επέτρεψαν. Σε άλλες δημοτικές επιχειρήσεις είχαμε αυτές τις προϋποθέσεις. Αυτό δείχνει ότι πρόθεση μας ήταν να έχουμε γιατρό και για το κτίριο του Πασχάλη».
Η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του κατηγορούμενου εκτιμώντας ότι ο Δήμος Ελευθερών συμμορφώθηκε στις υποδείξεις της Επιθεώρησης Εργασίας αν όχι αμέσως αλλά αμέσως μετά. Η πρόταση του Εισαγγελέα έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του δικαστηρίου κι ο κ. Χρυσανίδης απαλλάχθηκε των κατηγοριών.