Dark Mode Light Mode
Σταθερή η κατάσταση του 37χρονου
Αισιοδοξούν στο Επιμελητήριο για την παραχώρηση του εκθεσιακού κέντρου
Ο Κωστής Σιμιτσής συστήνει:«Ας μην δαιμονοποιούμε το ΤΑΙΠΕΔ»

Αισιοδοξούν στο Επιμελητήριο για την παραχώρηση του εκθεσιακού κέντρου

Το Επιμελητήριο Καβάλας επισκέφθηκε το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Άρης Γιαννακίδης, προκειμένου να ανακοινώσει την παραχώρηση κατά κυριότητα του εκθεσιακού κέντρου «Απόστολος Μαρδύρης» στην αρμοδιότητα του επιχειρηματικού φορέα. Μάλιστα η περιφέρεια έχει ήδη μεριμνήσει για την αποκατάσταση των φθορών του εκθεσιακού κέντρου. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης αποδέχθηκε ότι πλέον το βάρος λειτουργίας μεταφέρεται στη διοίκησή του. Το μόνο που υπολείπεται είναι να εξασφαλισθεί και η έγκριση των μελών του περιφερειακού συμβουλίου.

Χθες το πρωί ο Α’ αντιπρόεδρος Μάρκος Δέμπας σχολίασε το θέμα από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ και κλήθηκε να αναφερθεί στη ευκολία με την οποία παραχωρήθηκε το εκθεσιακό κέντρο στο Επιμελητήριο, ύστερα από 5ετη διαβούλευση και με δεδομένη την απαγόρευση παραχώρησης που ίσχυε έως το 2015 αφού οι εγκαταστάσεις είχαν οικοδομηθεί με χρηματοδότηση του ΚΠΣ.

Ο Μάρκος Δέμπας μας εξήγησε ότι η παραχώρηση κατά χρήση ήταν κάτι που προέκυψε στη διάρκεια των τελευταίων ετών διότι το Επιμελητήριο δίσταζε να αναλάβει την κατά χρήση λειτουργία των εγκαταστάσεων, κυρίως εξαιτίας του απροσδιόριστου κόστους που απαιτούνταν. Επί των ημερών της νομαρχιακής αυτοδιοικήσεως οι συζητήσεις των δύο πλευρών εστιαζόταν περισσότερο στη δημιουργία ενός εταιρικού σχήματος ως φορέα διαχείρισης του εκθεσιακού κέντρου, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα αναλάμβανε το Επιμελητήριο.

Στη συνέχεια, το Επιμελητήριο μελέτησε τις συνθήκες λειτουργίας και διαχειρίσεως, έτσι έγινε πιεστικότερο στη διεκδίκησή του ζητώντας μια άμεση λύση. Ο φορέας επιζητούσε την κατά κυριότητα παραχώρηση των εγκαταστάσεων, αφού είχε αναλάβει την αποκατάσταση των φθορών και τη μέριμνα των εγκαταστάσεων, δαπάνες που κάποιες χρονιές άγγιζαν ακόμη και το ποσό των 120.000 ευρώ.

Σε επίπεδο συζητήσεων, το κώλυμα που πάντοτε προέκυπτε αφορούσε στη δέσμευση λόγω χρηματοδότησης του έργου, αλλά το εμπόδιο θεωρούνται προσπελάσιμο εξαιτίας του κοινωφελούς χαρακτήρα που είχε το εκθεσιακό κέντρο. Αυτό σήμαινε ότι ο φορέας δε θα έπρεπε να παρουσιάζει υπερβολικά κέρδη, παρά μόνο ένα περιορισμένο ποσοστό της τάξεως του 2% στο πλαίσιο λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Δέμπα, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ το τελευταίο διάστημα διερεύνησε περαιτέρω το ζήτημα και μέσω υπηρεσιακών παραγόντων, οπότε του διευκρινίστηκε ότι δεν υφίσταται πρόβλημα με την παραχώρηση αρκεί αυτή να γίνει προς ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Το επόμενο βήμα είναι η εξασφάλιση της εγκρίσεως από το περιφερειακό συμβούλιο στη συνεδρίαση της 21ης Αυγούστου. Η κυριότητα του εκθεσιακού κέντρου ανήκει στην κυριότητα της αντιπεριφέρειας Καβάλας ενώ σε διαδικαστικό επίπεδο τις επιμέρους λεπτομέρειες των υπογραφών μελετούν οι νομικοί της περιφέρειας και του Επιμελητηρίου.

Φυσικά κανείς ποτέ δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για οτιδήποτε, ειδικά όταν εμπλέκεται το ελληνικό δημόσιο και η γνωστή του γραφειοκρατία. Ωστόσο η διοίκηση του Επιμελητηρίου διακατέχεται από αισιοδοξία αφού φαίνεται πως υπάρχει η πολιτική βούληση για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων στον τοπικό επιχειρηματικό φορέα. Ενώ και η επιθυμία του Επιμελητηρίου είναι να αναλάβει τη λειτουργία του κέντρου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Η διοίκηση Τσατσούλη διαθέτει επιχειρησιακό σχέδιο όπου αναφέρεται ο τρόπος εξασφάλισης των εξόδων του εκθεσιακού κέντρου ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Εάν δηλαδή σε ετήσια βάση εξασφαλισθεί η διοργάνωση τεσσάρων εκθέσεων και η διεξαγωγή δύο συνεδρίων, είναι δυνατή η αυτοσυντήρηση του κέντρου.

Συχνότερες θα είναι οι επαφές του Επιμελητηρίου εντός του επόμενου διαστήματος με εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν την οργάνωση εκθέσεων και συνεδρίων, προκειμένου οι εγκαταστάσεις να προβληθούν κατά το μέγιστο δυνατό ως εξαιρετική ευκαιρία. Φαίνεται λοιπόν ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της φετινής KAVALA EXPO και αφού εξασφαλισθούν όλες οι θετικές αποφάσεις, θα δρομολογηθεί η επίτευξη του στόχου των έξι διοργανώσεων σε ετήσια βάση.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Σταθερή η κατάσταση του 37χρονου

Επόμενο άρθρο

Ο Κωστής Σιμιτσής συστήνει:«Ας μην δαιμονοποιούμε το ΤΑΙΠΕΔ»