Dark Mode Light Mode

Αιτία είναι ένα άγνωστο δίκτυο ύδρευσης

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαου Γρανά. Είχε προηγηθεί σύσκεψη για το νερό των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Παγγαίου, στην οποία έλαβαν μέρος εκτός από τον Αρχέλαο Γρανά, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος, ο υπηρεσιακός παράγων της ίδιας υπηρεσίας Νίκος Θερίου, ο δήμαρχος Παγγαίου Β. Ξουλόγης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Παγγαίου και υπηρεσιακοί παράγοντες της ίδιας ΔΕΥΑ.

Όταν η σύσκεψη ολοκληρώθηκε έγιναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο δήμαρχος Βασίλης Ξουλόγης είπε ότι είναι ευχάριστη εξέλιξη το ότι αίρεται η απαγόρευση χρήσης νερού ύδρευσης για τον Άγιο Χριστόφορο και τη Γεωργιανή. Είπε επίσης ότι τα στοιχεία δείχνουν καθοδική πορεία στο αρσενικό, για το νερό της Νικήσιανης. «Συνεχίζουμε τις αναλύσεις. Εμείς είχαμε άλλες αναλύσεις με αντίθετα αποτελέσματα από αυτές που είχε στα χέρια της η Διεύθυνση Υγείας», είπε ο Β. Ξουλόγης. Εξήγησε ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται την άνοιξη και το καλοκαίρι, λόγω αυξημένης κατανάλωσης νερού και στον Άγιο Χριστόφορο και τη Γεωργιανή, αλλά και στη Νικήσιανη. Είπε λοιπόν ότι λόγω της μεγάλης ζήτησης, χρησιμοποιήθηκε για την παροχή νερού δίκτυο που δεν το γνώριζε ακόμη και η ΔΕΥΑ Παγγαίου, το νερό του οποίου δεν περνούσε από τα φίλτρα. Τωρα ο Δήμος Παγγαίου από τη μια θα ζητήσει περιορισμό της κατανάλωσης όσο αυτό γίνεται, από την άλλη θα αγοράσει ένα επιπλέον φίλτρο για να το τοποθετήσει στο δίκτυο ύδρευσης που ανακάλυψε με αυτήν την ευκαιρία. Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε από το Δήμο Παγγαίου και τη ΔΕΥΑ Παγγαίου, ότι πολλές συνδέσεις ιδιωτικές δεν είχαν καν ρολόι για να καταγράφεται η κατανάλωσή τους. Ενώ γενικότερα η ύδρευση στη Νικήσιανη, τη Γεωργιανή και τον Άγιο Χριστόφορο, ερευνάται όπως είπε ο Β. Ξουλόγης πόρτα – πόρτα. Με την επόμενη προγραμματική περίοδο θα επιδιωχθεί να χρηματοδοτηθεί έργο υδρευτικής γεώτρησης στον κάμπο, το νερό της οποίας είναι ελεγμένο, πεντακάθαρο, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να λυθεί μια κι έξω το πρόβλημα, για τα τρία χωριά που προαναφέραμε.

Την Κυριακή θα γίνει συνάντηση στη Νικήσιανη ενημερωτικού χαρακτήρα, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων με το θέμα υπηρεσιών και φορέων. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν είπε ο Χρήστος Παπαδόπουλος Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας. «Πιστεύω ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν» είπε, τονίζοντας ότι αυτό είναι πιο εύκολο και πιο συγκεκριμένο, περισσότερο ορατό για την ύδρευση στη Γεωργιανή και τον Άγιο Χριστόφορο.

Ο Αρχέλαος Γρανάς είπε από την πλευρά του τα εξής:

 

«Από τους επανειλημμένους ελέγχους που έχουμε κάνει, μετά από την απαγόρευση που βγήκε από τη Διεύθυνση Υγείας, τόσο από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Υγείας, αλλά κι από τη ΔΕΥΑ Παγγαίου διαπιστώθηκε ότι έχουνε βελτιωθεί τα αποτελέσματα στην περιοχή του Αγ. Χριστοφόρου και της Γεωργιανής, όπου κι αποφασίσαμε να άρουμε την απαγόρευση σ΄ αυτούς τους δύο οικισμούς και βλέπουμε ότι έχουμε καθοδική πορεία στα αποτελέσματα του δημοτικού διαμερίσματος της Νικήσιανης. Τα τελευταία δείγματα είναι οριακά και θα επαναλάβουμε το επόμενο χρονικό διάστημα νέες μετρήσεις, ώστε να έχουμε αποτελέσματα συμβατά με τα δεδομένα που πρέπει να έχουμε και είναι κάτω από το 10% σε περιεκτικότητα αρσενικού. Συζητώντας εδώ και με τον κ. Ξουλόγη, είπαμε ότι θα τοποθετηθούν φίλτρα σε μία περιοχή που θα μας πει ο δήμαρχος, για να μπορέσουμε να μηδενίσουμε και τα ποσοστά αρσενικού στο νερό της Νικήσιανης.

Πρέπει να πούμε στους πολίτες, ότι μέχρι να διορθωθεί κι αυτό το αποτέλεσμα (της Νικήσιανης), θα πρέπει να γίνεται σωστή χρήση των νερών, ώστε να μην γίνεται υπερκατανάλωση κι άσκοπη, ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε με τα δεδομένα των δικτύων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και τα φίλτρα είναι τοποθετημένα, την πόση και την παρασκευή των τροφίμων.

Βέβαια σ΄ όλο αυτό το χρονικό διάστημα ελέγχθηκαν τα δίκτυα από την ΔΕΥΑ Παγγαίου, όπου βρέθηκαν κάποιες παροχές οι οποίες ήταν άγνωστες στην υπηρεσία αυτή, απομονώθηκαν, κλείστηκαν κι έτσι δημιουργήθηκαν αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή».

 

 

Προηγούμενο άρθρο

25.000 χάρτες τυπώνει ο Εμπορικός Σύλλογος

Επόμενο άρθρο

Απολογιστική συνέντευξη τύπου