Για τον Ιούνιο μετατίθενται οι επόμενες γεωτρήσεις στο κόλπο της Καβάλας τις οποίες προγραμματίζει η Ενεργειακή Αιγαίου. Ο λόγος είναι η έλλειψη διαθέσιμου γεωτρύπανου, ενώ ο βασικός στόχος των γεωτρήσεων θα είναι το Πεδίο Ε. Όπως μας εξήγησε ο Βαγγέλης Παππάς, τα γεωτρύπανα είναι δυσεύρετα αφού οι τιμές διατηρούνται στα ύψη και το ενδιαφέρον είναι αυξημένο. Γεωτρύπανο είναι δυνατόν να βρεθεί στην άλλη άκρη του πλανήτη, αλλά το κόστος μεταφοράς του που θα ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα αποδειχθεί τεράστιο. Γεγονός που στέκεται ανασταλτικός παράγοντας στην επιλογή και χρήση του.
Στο μεταξύ το ΤΑΙΠΕΔ παρήγγειλε νέα μελέτη σχετικά με την αξιοποίηση του κοιτάσματος στη Νότια Καβάλα. Αυτό μεταφράζεται σε νέα καθυστέρηση για την αξιοποίηση της αποθήκης φυσικού αερίου. Επ’ αυτού ο Βαγγέλης Παππάς παρατήρησε ότι από τη στιγμή που το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας μεταφέρθηκε ως αρμοδιότητα στο ΤΑΙΠΕΔ η υπόθεση αξιοποιήσεώς του παραμένει στάσιμη. Το Νοέμβριο του 2014 θα λήξει η άδεια που κατέχουν η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και η Ενεργειακή Αιγαίου. Μελέτη προϋπάρχει εδώ και χρόνια η οποία θα μπορούσε να επικαιροποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ γενικότερα κινείται με αργούς ρυθμούς.
Κατά τα λεγόμενα του Βαγγέλη Παππά, θα είναι δυστύχημα εάν προκύψει άλλη φυσική αποθήκη σε περιοχή όπως η Τουρκία ή κάποια βαλκανική χώρα, οπότε και θα εκλείψει εντελώς το ενδιαφέρον για την αποθήκη της Νότιας Καβάλας. Δεν αποκλείεται δηλαδή ενόσω αργεί η εξέλιξη της υποθέσεως να εξουδετερωθεί το πλεονέκτημα που σήμερα υπάρχει.
Η σημερινή παραγωγή πετρελαίου στο θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας ανέρχεται σε 2.500 βαρέλια ημερησίως. Εάν συνεχιζόταν η ισχύς του συμβολαίου με το ρουμάνικο γεωτρύπανο τότε η ημερήσια παραγωγή θα αυξανόταν περαιτέρω, αλλά δυστυχώς το μηχάνημα μετά τη λήξη της συμφωνίας μεταφέρθηκε στο Μεξικό.