Μνήμες από την προσφυγιά, τη ζωή της πόλης της Καβάλας, της Μέκκας του Καπνού αλλά και τη δραματική ιστορία δύο ερωτευμένων νέων από διαφορετικούς κόσμους, που αγαπήθηκαν από μικρά παιδιά και αποχωρίστηκαν για πάντα, έφερε στο προσκήνιο η άψογη μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας «Ανάμεσα στα φύλλα του καπνού» που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της Π.Ε. Καβάλας το βράδυ του Σαββάτου 19 Μαρτίου 2016. Η συγκεκριμένη παράσταση πάντρεψε την παράδοση με τη διαδρομή στο χρόνο, τους χορούς με το θέατρο, τα τραγούδια με τις αναμνήσεις, τις δυνατές συγκινήσεις με τα συναισθήματα…Κι όλα αυτά σε ένα εκπαιδευμένο κοινό που έζησε την κάθε στιγμή του Νικόλα και της Αρετής, τα γράμματα…από τη χαρά στη λύπη, την αποκάλυψη της μοιραίας αλήθειας, τη συνάντηση και τη θλίψη του… Τέλους.
Μία από τις πολλές παλιές ιστορίες που έζησαν οι Καβαλιώτες κι αποτυπώθηκαν στο χαρτί.
Το ερέθισμα της φετινής εκδήλωσης του Λυκείου ήταν το μυθιστόρημα της Λία Ζώτου και του Θοδωρή Καραγεωργίου «Σαν τα φύλλα του καπνού». Το αποτέλεσμα που είδαν επί σκηνής οι θεατές ήταν μία συλλογική, ομαδική δουλειά πολλών συντελεστών τους οποίους και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας.
Συγχαρητήρια στην Πρόεδρο του ΛΕΚ Ευτέρπη Σαμαρά και στις κυρίες του διοικητικού συμβουλίου οι οποίες συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της παράστασης.
Στους χοροδιδασκάλους του Λυκείου, τον Χρόνη Ιωαννίδη που είχε και την επιμέλεια της παράστασης, την Ιωάννα Βασιλειάδου και την Άννα Αργυροπούλου που απέδειξαν ότι το Λύκειο αξίζει τη ξεχωριστή θέση που έχει στα πολιτιστικά δρώμενα της Καβάλας. Ένα μεγάλο μπράβο στους συντελεστές της Ομάδας «Θεάτρου Παίδευσις», Μέλη Μίχα (αφηγήτρια), Μαριάννα Μοσχοπούλου, Μαριέλλα Κωνσταντινίδου, Παναγιώτη Ζαχόπουλο, Απόστολο Μουμτσάκη για την αξιοπρόσεκτη ερμηνεία τους. Την Αδέλα Ράπτη για το παραμύθι. Τη Μαρία Χαριζάνη και το Μίνω Σαχινίδη που πλαισίωσαν την εκδήλωση.
Ιδιαίτερα τιμητική και εξαίρετη ήταν η εμφάνιση των χορευτών, μικρών και μεγάλων τόσο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας όσο και του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας με το χοροδιδάσκαλο Κων/νο Νικολαϊδη και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικήσιανης «Ο Αράπης» με τη χοροδιδάσκαλο Κατερίνα Βασιλείου.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καβαλιωτών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παπαχριστόπουλος, μέλη, δάσκαλοι και χορευτές από πολλά πολιτιστικά σωματεία και συλλόγους του Νομού Καβάλας, o Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικήσιανης «Ο Αράπης» Πέτρος Παπαζούδης, καθώς και μέλη από τα Δ.Σ. και χορευτές από τα Λύκεια της Ξάνθης και της Βέροιας, η Πρόεδρος του Λ.Ε.Βέροιας Έλλη Μάλαμα, η Πρόεδρος του Λ.Ε. Ξάνθης Ευτέρπη Στάντσιου.
Το Δ.Σ. του ΛΕΚ ευχαριστεί την Π.Ε. Καβάλας και τον αντιπεριφερειάρχη Θ. Μαρκόπουλο για την παραχώρηση της αίθουσας καθώς και το Δημοτικό Μουσείο Καπνού και τα ΓΑΚ Αρχεία Νομού Καβάλας για την ευγενική παραχώρηση του υλικού τους.
Ξεχωριστό κομμάτι της επιτυχίας της παράστασης ανήκει στους μουσικούς της εκδήλωσης στους : Δημήτρη Αβραμίδη (βιολί), Στράτο Πασόπουλο (Καβάλι-ζουρνά-τραγούδι), Στάθη Παρασκευόπουλο (κρουστά), Γιώργο Νταβλιάκο (γκαϊντα – ζουρνά- ακκορντεόν – σαξόφωνο), Θανάση Γκοράνη (λαούτο – ούτι), Αλέξανδρο Παπαγεωργόπουλο (κλαρίνο), Γιώργο Αυγητίδη (ποντιακή λίρα) και Βασίλη Τρίγκα (νταούλι).
Κι όλα αυτά με την καθοδήγηση του Πέτρου Γιασκουλίδη, σκηνοθέτη της παράστασης.
Παρουσιάστηκαν χοροί από τη Μ.Ασία, Παγγαίο, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Άσσηρο, Θάσο, Έβρο, Ανατ. Ρωμυλία, Κρήτη και Πόντο.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν : Ταβέρνα Συμπόσιο, Πίτσα Romana, Κομμώσεις Αμερικάνου, Alumik, Καφέ-Μπαρ Η ζωή είναι ωραία, Το κουτούκι του Σαρρή, Φιλολογικό Φροντιστήριο – Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας, Ιωαννίδης Άλκης, Φοροτεχνικός Μόδη Ουρανία, Tamanaw Real Estate, Ακουστικά Βαρηκοΐας Πεξαρά Αλίκη, Σύλλογος Καβαλιωτών Θεσσαλονίκης «Οι Φίλιπποι», Τυπογραφείο Κοψίδας, Ασφάλειες Interamerican Κατερίνα Ιωαννίδου, Φοροτεχνικός Θόδωρος Μόδης, GreecemeNOW.
Βίντεο και φωτογραφίες : Μάκης Παυλίδης.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!