Συνάντηση στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης κατόπιν πρωτοβουλίας του, με θέμα το Βιοτεχνικό Πάρκο και με την παρουσία των τριών εταίρων του σχήματος, της περιφέρειας – του δήμου – του επιμελητηρίου. Φυσικά ο κ. Μαρκόπουλος εκπροσώπησε την περιφέρεια, ο αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης εκπροσώπησε το δήμο, ενώ από το επιμελητήριο παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος Μάρκος Δέμπας και το μέλος του ΔΣ και πρόεδρος των οικοπεδούχων Μάκης Δημητριάδης.
Στη συνάντηση έδωσαν επίσης το παρόν ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο πρώην πρόεδρος της ΒΙΟΠΑΚ Μάκης Παπαδόπουλος, που είχαν ασχοληθεί ενεργά με το θέμα του ΒΙΟΠΑ. Στόχος της συνάντησης ήταν να διερευνηθεί το σημείο στο οποίο βρίσκεται η υπόθεση, να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους έχει τελματώσει το θέμα καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια, ώστε το όραμα τόσων ετών τελικά να υλοποιηθεί.
Ως συμπέρασμα της συζητήσεως ήταν η επιβεβλημένη λειτουργία του ΒΙΟΠΑ αφού από την 1/1/2015 αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός του αστικού ιστού της Καβάλας θα πρέπει βάσει νέου νομοθετικού πλαισίου να μετακινηθούν. Επομένως, το ΒΙΟΠΑ θα πρέπει να προβληθεί ως μια καλή εναλλακτική λύση για τους επαγγελματίες που δε θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους και θα υποχρεωθούν να απομακρυνθούν από το κέντρο.
Ξεκαθάρισμα θα πρέπει να επέλθει μεταξύ των υφιστάμενων οικοπεδούχων, προκειμένου να αποδειχθεί ποιοι πραγματικά επιθυμούν ή μπορούν να μετεγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους, διότι αρκετοί εξ αυτών δεν κατάφεραν να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις των οφειλών τους. Η διοίκηση του ΒΙΟΠΑ πρέπει να διαχειριστεί το πρόβλημα διότι άνευ χρημάτων δε θα καταφέρει να προχωρήσει στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.
Από τη στιγμή λοιπόν που οι εταίροι αποφανθούν ότι αξίζει πράγματι να συνεχιστεί η προσπάθεια, λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που συγκεντρώνει, θα πρέπει να εκτονωθεί το ενδιαφέρον. Σε καμία περίπτωση, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας, δε θα πρέπει να ατονήσει η προσπάθεια αφού έχει δαπανηθεί ένα σημαντικό χρηματικό κεφάλαιο. Άρα, οι τρεις εμπλεκόμενοι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Εξάλλου, οι τρεις εταίροι δε θα μπορέσουν να στηρίζουν επ’ άπειρο το ΒΙΟΠΑ και να καλύπτουν τις δημιουργούμενες δαπάνες. Κοντολογίς, οι εταίροι θα υποχρεωθούν να πείσουν και να προσελκύσουν επιπλέον επιχειρήσεις προς μετεγκατάσταση, διότι αυτές θα προσφέρουν έσοδα στο ταμείο του ΒΙΟΠΑ.
Κανείς δεν αμφιβάλει για το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έπληξε και την υπόθεση του Βιοτεχνικού Πάρκου, με αποτέλεσμα να παραμείνουν παγωμένα και διάφορα προγράμματα – χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στήριζαν τις προσπάθειες μετεγκατάστασης των επιχειρηματιών. Δυσκολίες προκλήθηκαν και εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων εκ μέρους της πολεοδομίας. Φυσικά, η διοίκηση του ΒΙΟΠΑ προκειμένου να αντισταθμίσει το κόστος θεμελίωσης των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, μείωσε την τιμολογιακή πολιτική μισθώσεως.
Σύντομα θα πρέπει να τακτοποιηθεί και το θέμα της νέας διοικήσεως του ΒΙΟΠΑ, με αναμενόμενη άσκηση πιέσεως προς το επιμελητήριο ώστε να επιστρέψει διοικητικά στο εταιρικό σχήμα από όπου αποχώρησε. Είναι κοινό μυστικό ότι κατά το παρελθόν το θέμα του ΒΙΟΠΑ υποβαθμίστηκε ή ακόμη κι επλήγη μέσω δηλώσεων κάποιων ατόμων. Μπορεί ορισμένες δηλώσεων να μην περιείχαν δόλο ωστόσο άθελα κατέληξαν στην υποβάθμιση του οράματος.
«Ὅ γέγονε, γέγονε…» όμως, υπογραμμίζει ο Μάρκος Δέμπας και συμπληρώνει ότι η προσπάθεια θα πρέπει να υλοποιηθεί, αφού αυτό επιτάσσει η νομοθεσία με την οποία οφείλουν να εναρμονισθούν οι επαγγελματίες. Ταυτόχρονα όμως ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου αναγνωρίζει πως οποιαδήποτε επιχειρηματική κίνηση κι επένδυση δυσκολεύεται περαιτέρω εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης και της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.
=