Επιστολή στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας απέστειλε ο Παράσχος Αγανικόλας, προκειμένου να αιτιολογηθούν οι πρόσφατες απουσίες του από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου λόγω προβλημάτων υγείας. Την επιστολή ανέγνωσε ο πρόεδρος του σώματος Γιώργος Γραμμένος κατά την έναρξη της συνεδριάσεως το απόγευμα της Δευτέρας. Ο κ. Αγανικόλας παρέθεσε επίσης και την άποψή του για το προσφυγικό θέμα. Αίτημα έκτακτης συγκλήσεως του σώματος για συνεδρίαση κατέθεσε στο προεδρείο η «Ελλήνων Συνέλευση» και όπως εξήγησε ο πρόεδρος στο σώμα το έγγραφο απαντήθηκε ώστε τα μέλη να παραστούν στη συνεδρίαση και να παραθέσουν τις απόψεις τους επί του προσφυγικού.
Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα θύμισε ότι την Παρασκευή στο αρχαιολογικό μουσείο και το Σάββατο στο ξενοδοχείο LUCY θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα συνέδριο της ΚΕΔΕ για θέματα ισότητας, κάλεσε λοιπόν όλους τους συμβούλους να παραστούν. 26-28 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη συνέδριο και μάλιστα επιστημονικό στην πόλη όπου θα παραβρεθούν εκπρόσωποι πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η δήμαρχος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Καμπουρίδη, που ως πρόεδρος του ΣΦΓΤ πρότεινε τη δωρεά 64 πινάκων ζωγραφικής του συλλόγου ώστε μαζί με τους πίνακες του δήμου να αποτελέσουν τη βάση για την πρώτη δημοτική πινακοθήκη στην Καβάλα.
Εκτάκτως θα κατέβει στην Αθήνα την Πέμπτη η κ. Τσανάκα προσκεκλημένη από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ μαζί με όλους τους δημάρχους στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκονται λιμάνια με τις χερσαίες ζώνες τους υπό διεκδίκηση. Η δήμαρχος παρέθεσε τα χρηματικά ποσά που δαπάνησε ο δήμος Καβάλας το έτος 2015 μέσω των κοινωνικών δομών του, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος δήμος που να διανέμει τόσα χρήματα για την κοινωνική πολιτική του.
Σχετικά με το προσφυγικό, η δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι το εκθεσιακό κέντρο θα εκκενωθεί στις 31 Μαρτίου οπωσδήποτε, ευχαριστώντας ταυτόχρονα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που τόσο διάστημα στηρίζουν τη διαδικασία της φιλοξενίας. Η κ. Τσανάκα αναφέρθηκε στη συνάντηση των δημάρχων με τον υπουργό εσωτερικών και τα όσα ειπώθηκαν για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στα νέα κέντρα υποδοχής, διευκρίνισε δε ότι η πρότασή της για τη Φωνή της Αμερικής διατυπώθηκε αφού πρωτίστως είχε συζητήσει με το δήμαρχο Νέστου ο οποίος είχε ήδη μιλήσει δημοσίως για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Γι’ αυτό και η κ. Τσανάκα ήταν ενήμερη για την κατάσταση των εγκαταστάσεων πριν ταξιδέψει στην Αθήνα.
Αίφνης προέκυψε το θέμα μετεγκατάστασης στην καπναποθήκη ΤΕΑΥΚΕ, ξεκαθάρισε η δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι μέλημα ήταν η προστασία αφενός των δημοτών κι αφετέρου των προσφύγων. Η αυτοψία των στρατιωτικών υπευθύνων για την μετεγκατάσταση των προσφύγων στην Άσπρη Άμμο απέδειξε ότι εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν 300 – 400 άτομα γι’ αυτό και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ παραχωρεί στο στρατό την περιοχή για έξι μήνες, προκειμένου να δημιουργηθεί ανοικτός χώρος φιλοξενίας. Το θέμα θα εγκριθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Εξαρχής είχα δηλώσει ότι εντός του αστικού ιστού δεν υπάρχει ενδεικνυόμενος χώρος για τη φιλοξενία αλλά και ο δήμος δε διαθέτει μεγάλα αγροτεμάχια όπου μπορεί να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή, σημείωσε η δήμαρχος. Πρότεινε στους συμβούλους να επισκεφθούν το εκθεσιακό κέντρο προκειμένου να διαπιστώσουν τη διαφορετικότητα της κουλτούρας και τη δυσκολία της ενσωμάτωσης των προσφύγων στον τοπικό κοινωνικό ιστό.
Η δήμαρχος κλήθηκε να απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα αναφορικά με την προσφυγική φιλοξενία, όπως για παράδειγμα εάν γίνονταν ομαλά οι διακομιδές των ασθενών στο νοσοκομείο, εάν η παραχώρηση θα γίνει έναντι αντιτίμου, εάν υπάρχει πρόβλεψη ασφάλειας αφού ο χώρος βρίσκεται κοντά σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, αλλά και εάν το κέντρο θα αποτελείται από σκηνές ή λυόμενες κατασκευές. Η παραχώρηση θα είναι δωρεάν εξήγησε η κ. Τσανάκα, οι δε δομές αφορούν σε σκηνές 6 – 8 ατόμων που μάλιστα θα φθάσουν σήμερα. Το έδαφος δε χρειάζεται εργασίες διότι είναι επίπεδο, η υδροδότηση έχει εξασφαλισθεί αλλά για το ζήτημα της αποχέτευσης προτιμήθηκε ο βόθρος. Σήμερα θα εξασφαλισθεί σύνδεση των δικτύων ΔΕΗ και ΟΤΕ αφού υπάρχει ανάγκη και για διαδικτυακή σύνδεση των προσφύγων.
Ο Κωστής Σιμιτσής εστιάστηκε στις δαπάνες του δήμου για τις κοινωνικές δομές και παρατήρησε ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να βασίζεται και στην είσπραξη εσόδων, μιλώντας ειδικότερα για τη δημοτική αστυνομία και τη μη αστυνόμευση των ζωνών ελεγχόμενης στάθμευσης. Η δήμαρχος υποστήριξε ότι όποιος δημότης χρωστά θα πρέπει να πληρώσει έστω κι αν το πράττει μέσω διακανονισμών.
Ο Βαγγέλης Παππάς επανέφερε το θέμα των προστίμων στους καταστηματάρχες του κέντρου της πόλης ζητώντας να μάθει εάν έκλεισε η υπόθεση και υπό ποίες συνθήκες. Μείωση τελών για την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων προανήγγειλε η δήμαρχος, αλλά μόνο για όσους επαγγελματίες είναι τυπικοί έναντι των υποχρεώσεών τους. Οι αδιάφοροι ωστόσο θα εισπράξουν την ίδια αδιαφορία εκ μέρους του δήμου και θα πρέπει να πληρώσουν στο ακέραιο τα πρόστιμά τους. Δείγμα επαγγελματικής αδιαφορίας είναι οι ιδιοκτήτες περιπτέρων.
Επίσης, ο κ. Παππάς θέλησε να ενημερωθεί για το ακριβές κόστος της φιλοξενίας των προσφύγων και για το εάν το υπουργείο έστειλε χρήματα προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες. 90.000 ευρώ θα είναι η πρώτη δόση των χρημάτων που υποσχέθηκε να στείλει το υπουργείο εσωτερικών που όμως ακόμη δεν έφτασαν.
Ο Άρης Βέρρος αναφέρθηκε στη λειτουργία του πρώην Λαογραφικού Μουσείου που παραμένει κλειστό επί χρόνια, στη μετεγκατάσταση του Μουσείου Καπνού, ενώ αναρωτήθηκε σε ποιο χώρο θα στεγαστεί η δημοτική πινακοθήκη.
Ο κ. Βέρρος αποσαφήνισε ότι ναι μεν η ευθύνη της προσφυγικής φιλοξενίας βαρύνει την κεντρική εξουσία, ωστόσο οι δήμοι οφείλουν να συνδράμουν επικουρικά. Ο κ. Βέρος εξέφρασε την αντίθεσή του με τον επιλεγόμενο χώρο από το κεντρικό συντονιστικό όργανο, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να προτιμηθεί κάποιος δημόσιος και όχι δημοτικός χώρος. Η επιλογή του χώρου θυμίζει περισσότερο προσπάθεια αποκλεισμού των προσφύγων και όχι προσπάθεια προσέγγισης κι ενσωμάτωσης τους στον κοινωνικό ιστό, γι’ αυτό και αντιπρότεινε το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα ως κρατική – στρατιωτική ιδιοκτησία. Το αεροδρόμιο είναι ενεργό και περιλαμβάνεται σε στρατιωτικούς σχεδιασμούς, διευκρίνισε η κ. Τσανάκα.
Ο κ. Βέρρος πρότεινε επίσης την παύση συνδρομής του δήμου σε συγκεκριμένη εφημερίδα, η οποία προσφάτως δημιούργησε εκ του μη όντος ζήτημα με ελεγχόμενο πρωτοσέλιδο προχωρώντας αναίτια σε κινήσεις ξενοφοβίας και μίσους. «Ποιος ασχολείται μ’ αυτά και ποιος τα πιστεύει;» αναρωτήθηκε, απαντώντας η δήμαρχος.
Ο Χρήστος Ποτόλιας ζήτησε από τη διοίκηση να πάρει θέση έναντι ντόπιων δυνάμεων που σπέρνουν με τις ενέργειές τους το μίσος και το διχασμό της κοινωνίας με την ευκαιρία του προσφυγικού προβλήματος.
Σχέδιο ισλαμοποίησης της Βορείου Ελλάδος προέβλεψε ο Θόδωρος Τζατζάρης σημειώνοντας ότι πρόσφυγες δεν προωθήθηκαν σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος, αντιθέτως η περιοχή μας θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λόγω ύπαρξης των προσφυγικών στοιχείων. Φυλασσόμενη φιλοξενία των προσφύγων υπό όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις πρότεινε ο Νίκος Κιοσσές προκειμένου οι καβαλιώτες να ζήσουν χωρίς φόβο, τόσο για τις ζωές τους αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών τους. Με επιστολή του ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας υποσχέθηκε ότι ο χρόνος φιλοξενίας θα είναι σύντομος, επεσήμανε η δήμαρχος.
Ο Θόδωρος Μουριάδης πρότεινε την τοποθέτηση παρκόμετρων στις παρκίδες της οδού Ερυθρού Σταυρού, όπου παραδοσιακά και ανεύθυνα σταθμεύουν παράνομα οι οδηγοί, προκειμένου να προφυλαχθεί το έργο το οποίο κατασκευάστηκε αλλά και προκειμένου να περιφρουρηθούν οι εργασίες στην οδό Βενιζέλου.