Οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν αργούν έστω κι αν το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει. Οι αγρότες που ανέκαθεν εκπροσωπούσαν τους συναδέλφους τους στα μπλόκα, διαμαρτύρονται επειδή οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών «μπαίνουν» στα χωράφια τους, αναλαμβάνουν ρόλο συνδικαλιστικό.
Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή. Στις 11 Αυγούστου – αύριο Τρίτη – γίνεται η πρώτη μεμονωμένη διαμαρτυρία αγροτών έξω από το διοικητήριο της Δράμας. Οι κτηνοτρόφοι εικάζεται ότι θα κάνουν κινητοποίηση στις 25 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Νομού Καβάλας Νίκος Δημόπουλος είπε χθες στην εφημερίδα μας: «Περιμένουμε ακόμη και σήμερα Κυριακή (χθες), να γίνουν συνελεύσεις στους συλλόγους. Μετά τις συνελεύσεις θ΄ αποφασίσουμε. Πρέπει να υπάρξει συμμετοχή των μελών μας, γιατί την Παρασκευή στον Αμυγδαλεώνα συμμετείχαν από το σύλλογο των κτηνοτρόφων του Νομού Καβάλας, μόνο 30».
Στην Αθήνα γίνεται αύριο Πανελλαδική συνάντηση συνεταιρισμένων αγροτών που θέλουν να επεκταθούν και στο συνδικαλιστικό τομέα. Η συνάντηση στην Αθήνα θα είναι πανελλαδική. Έρχεται μετά από παρόμοιες συναντήσεις που έγιναν στο Βόλο και τη Θεσσαλονίκη.
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας συμμετέχει σε αυτές. Ο πρόεδρος της Κώστας Λεπίδας επανέλαβε μιλώντας στους δημοσιογράφους: «Είμαστε αγρότες κι όχι ελεύθεροι επαγγελματίες», εννοώντας ότι δεν πρέπει να φορολογούνται το ίδιο οι αγρότες, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αντιδράσεις από συνδικαλιστές αγρότες, που παραδοσιακά συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν, εκπροσωπώντας τους συναδέλφους τους.
Ο Γιάννης Πασαλίδης από τη Χρυσούπολη, είναι στο πανελλαδικό συνδικαλιστικό, το οποίο πριν από μία εβδομάδα είχε συνάντηση για τα θέματα φορολογίας των αγροτών στην Κατερίνη. Ο Γ. Πασαλίδης ρωτήθηκε από την εφημερίδα μας, σχετικά με την κίνηση των Ενώσεων να κάνουν κι αυτές συνδικαλιστικό όργανο και να εκπροσωπούν τους αγρότες. Η διαφωνία του κ. Πασαλίδη είναι ξεκάθαρη. Είπε στην εφημερίδα μας: «Ακούμε πολλά και διάφορα. Φαίνεται να μπερδεύουμε τους ρόλους. Άλλο συνεταιρισμός κι άλλο συνδικαλισμός. Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων μπορούν να έρθουν στους υφιστάμενους αγροτικούς συλλόγους. Να μη γίνει διάσπαση, όπως έγινε το 1985. Ότι κάνουν οι Ενώσεις στην περιοχή μας τα μαθαίνουμε από άλλους. Με λίγα λόγια ο Γ. Πασαλίδης ισχυρίζεται ότι σήμερα στο νομό Καβάλας υπάρχουν δραστήριοι σύλλογοι αγροτών, οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν, έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα, μπορούν να οργανώσουν, έχουν τη βούληση, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς τα μέλη τους είναι αγρότες με προβλήματα».
Κατηγορεί λοιπόν, ο κ. Πασαλίδης τις Ενώσεις – και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας – ότι αντί να στραφεί και να μιλήσει με αυτό που ήδη υπάρχει στον συνδικαλισμό των αγροτών του νομού μας, προσπαθεί να φτιάξει κάτι από την αρχή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση μεταξύ των αγροτών.