Ένα πλαίσιο τοπικών θεμάτων τέθηκε υπόψη του αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ, επί των οποίων κλήθηκε να σχολιάσει το πρωί της Πέμπτης.
Το πρώτο θέμα αφορούσε στην έλλειψη προσωπικού της κτηνιατρικής υπηρεσίας Καβάλας, στοιχείο που προκαλεί προβλήματα σε ελεγκτικό επίπεδο δημιουργώντας συνειρμικά δυσκολίες και στις συναλλαγές – πωλήσεις – εξαγωγές ντόπιων επιχειρηματιών. Απαντώντας στις διαμαρτυρίες της αγοράς, ο κ. Μαρκόπουλος παραδέχθηκε πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Εδώ και χρόνια, στην υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Καβάλας υπηρετούν τρεις μόνο υπάλληλοι, εκ των οποίων η μία εκτελεί και χρέη προϊσταμένης. Δυστυχώς, η ασθένεια ενός εκ των τριών εργαζομένων δημιούργησε τη δυσκολία με τις εξαγωγές αλιευμάτων προς Τουρκία και Ιαπωνία.
Το θέμα εξετάσθηκε την Τετάρτη πριν την έναρξη της συνεδριάσεως του περιφερειακού συμβουλίου, προκειμένου να εξευρεθεί μια βολική λύση. Αποφασίστηκε λοιπόν, έστω και πρόσκαιρα, να εργάζονται ως «δανεικοί» κτηνίατροι από τη Δράμα και τη Ξάνθη. Κάποιες ημέρες επομένως θα παρέχει τις υπηρεσίες του ένας κτηνίατρος της μίας περιφερειακής ενότητας και κάποιες ημέρες ο άλλος, ώστε ο αριθμός των κτηνιάτρων της Καβάλας να αυξηθεί σε 4. Έτσι, θα επιχειρηθεί και η κάλυψη των αναγκών της ιχθυόσκαλας και να ικανοποιηθούν μέχρι ενός σημείου οι απόλυτα κατανοητές διαμαρτυρίες των ιχθυεμπόρων.
Αυτή είναι και η μόνη λύση επί του παρόντος, αφού δεν επιτρέπονται νέες προσλήψεις ή μεταθέσεις προσωπικού. Ο κ. Μαρκόπουλος διευκρίνισε επίσης, ότι οι υπάλληλοι μπορούν να μετακινηθούν μακριά από την έδρα τους μόνο για περιορισμένο αριθμό ημερών, ενώ δεν καλύπτονται ασφαλιστικά θέματα αλλά ούτε και λαμβάνουν αποζημίωση για τις μετακινήσεις τους. Η διοίκηση αισιοδοξεί ότι κάποια στιγμή θα εξασφαλίσει τις υπηρεσίες δύο κτηνιάτρων που θα εργάζονται αποκλειστικά στην Καβάλα ώστε να είναι και βαθύτεροι γνώστες των τοπικών θεμάτων.
Αναφορικά με όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, για τη διάσταση απόψεων επί της ιδρύσεως ενιαίου φορέα διαχείρισης των Τεναγών, ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος επεσήμανε ότι η διαφωνία δεν είναι προσωπική. «Δε διαφωνεί ο Μαρκόπουλος αλλά η περιφέρεια. Γι’ αυτό και κατέληξαν την ίδια ακριβώς άποψη τόσο ο περιφερειάρχης ΑΜΘ σε τηλεοπτική του συνέντευξη όσο και οι αντιπεριφερειάρχες που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος. Συμπλήρωσε επίσης, ότι την Πέμπτη θα άρχιζε η προσπάθεια εισόδου ενός μηχανήματος και στη συνέχεια δύο ακόμη στα πλημμυρισμένα Τενάγη, προκειμένου να απομακρυνθούν τα νερά. Εφόσον φυσικά οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν τις εργασίες.
Η περιφέρεια δηλαδή θα καταβάλει τη δική της προσπάθεια για την απομάκρυνση των νερών και οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς ας προχωρήσουν στην ίδρυση του ενιαίου φορέα. Εάν εξασφαλισθεί το πλαίσιο λειτουργίας του και η χρηματοδότησή του, τότε η περιφέρεια μπορεί να το συζητήσει εκ νέου και μάλιστα καλοπροαίρετα. Ο φορέας πάντως δεν είναι πεδίο τοπικής αντιπαράθεσης.
Επιπρόσθετα, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει και τη διοργάνωση του Διεθνούς Φόρουμ Καπνού στην Κομοτηνή στις 11 Σεπτεμβρίου 2015. Το θέμα συζητήθηκε την Τετάρτη στην περιφέρεια όπου και αναφέρθηκε ότι σήμερα η περιφερειακή ενότητα Κομοτηνής διαθέτει τον υψηλότερο αριθμών καπνοπαραγωγών. Όχι μόνο σε περιφερειακό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο. Παράλληλα, αναφέρθηκε η μακρά ιστορία της Καβάλας σε παραγωγικό κι εξαγωγικό επίπεδο, ενώ διαθέτει ένα αξιόλογο Μουσείο Καπνού. Δικά της καπνικά χαρακτηριστικά διαθέτει και η Ξάνθη.
Επισημάνθηκε επομένως ότι θα πρέπει να υπάρχει διάχυση των εργασιών και των δραστηριοτήτων του συνεδρίου και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας. Έτσι ώστε να μη θεωρεί ως μια διοργάνωση που θα εξαντληθεί στα όρια μίας και μόνη πόλης, αλλά θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους σύνεδρους που τα φτάσουν από όλο τον κόσμο, να δουν και να ενημερωθούν σχετικά με την καβαλιώτικη καπνική ιστορία. Πάντως, η διάχυση περιλαμβάνονταν εξαρχής στον προγραμματισμό του συνεδρίου.
Τέλος, αναφορικά με τη δεύτερη αποτυχημένη εκλογή του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Για την υποψηφιότητα του Μιχάλη Τσοκτένογλου που αποσύρθηκε, ακούστηκαν φήμες ότι δεν εξασφάλισε τη στήριξη της περιφέρειας. Όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, ο κ. Τσοκτένογλου έχει καταγράψει τη δική του μακρά διαδρομή. Έτσι αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητα του προς διευκόλυνση της διοικήσεως, αφού διαφαινόταν ότι δε θα εξασφαλίζονταν η στήριξη της αντιπολίτευσης για την επιτυχή εκλογή του.
=