Dark Mode Light Mode

Αξιοκρατία σε όλες τις προσλήψεις του Δήμου Καβάλας ζητά η Συμπαράταξη Πολιτών

Αξιοκρατία σε όλες τις προσλήψεις εποχιακού προσωπικού στο Δήμο Καβάλας μέσω διαπαραταξιακής επιτροπής που πρότεινε να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει ζήτησε χθες η παράταξη Συμπαράταξη Πολιτών του Άρη Βέρρου. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τη διοίκηση. Η κ. Τσανάκα του απάντησε: « Βρείτε έστω έναν να τον έχω ρωτήσει τι ψηφίζει. Ο κόσμος ξέρει και μας εμπιστεύτηκε να διοικήσουμε. Ποτέ στο Δήμο Καβάλας δεν υπήρξε τέτοια επιτροπή. Μου κάνει εντύπωση που δεν με εμπιστεύεστε». Ο κ. Βέρρος επανήλθε λέγοντας «… δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης, είναι θέμα των πολιτών». Το αίτημα του κ. Βέρρου δεν υποστηρίχθηκε από τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα με αυτό το αίτημα αναφέρει:

Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων και οι πολιτικές των μνημονίων που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις εκτός των άλλων συνεπειών για την οικονομία της χώρας, δημιούργησαν και μια μεγάλη στρατιά ανέργων, κυρίως νέων. Σήμερα χιλιάδες οικογένειες προσπαθούν να επιβιώσουν με ελάχιστα ή καθόλου εισοδήματα. Η κατάσταση αυτή παρατηρείται με μεγάλη ένταση και στην περιοχή μας. Η ανάγκη για ένα ελάχιστο εισόδημα, έστω και πρόσκαιρα αποτελεί μεγάλη ανακούφιση και στήριξη για τις οικογένειες αυτές.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια «αξιοποιώντας» τις νέες μορφές μισθωτής εργασίας που επέβαλαν οι μνημονιακές πολιτικές αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη ελαστικών μορφών εργασίας στη χώρα. Οι συμβάσεις εργασίας μικρής διάρκειας «για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών» αποτελούν  καθεστώς. Η άποψη της παράταξής μας και οι θέσεις μας για την κατάργηση όλων αυτών των μορφών εργασίας παρουσιάστηκε σε προηγούμενη μας παρέμβαση.

Σήμερα ο Δήμος Καβάλας βρίσκεται μπροστά σε νέες αποφάσεις για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού με ολιγόμηνες συμβάσεις. Φυσικά το ενδιαφέρον πολλών συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη και τα ελάχιστα αυτά μεροκάματα είναι δεδομένο. Όμως η δημοτική μας αρχή όπως και η προηγούμενη συντηρεί το καθεστώς αδιαφάνειας στις προσλήψεις προσωπικού. Μια πρακτική που αποτελεί καθεστώς για το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έναν από τους σοβαρότερους λόγους που έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Η Παράταξή μας επαναφέρει την πρόταση που πάγια προωθεί στο δημοτικό συμβούλιο για την εξασφάλιση διαφάνειας, αξιοκρατίας και τον απαιτούμενο κοινωνικό έλεγχο στο θέμα του συνόλου των προσλήψεων του Δήμου.

Η Συμπαράταξη Πολιτών του Δήμου Καβάλας προτείνει τη δημιουργία πάγιας διαπαραταξιακής επιτροπής για τον καθορισμό των κριτηρίων, την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων και την διενέργεια των προσλήψεων στο Δήμο μας. Στην Επιτροπή αυτή να συμμετέχουν και εκπρόσωποι  των κοινωνικών φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής μας.

Η ανάθεση της ευθύνης των προσλήψεων στην παραπάνω Επιτροπή νομίζουμε ότι θα εξασφαλίσει την αναγκαία διαφάνεια στο θέμα των προσλήψεων, και την εμπιστοσύνη των δημοτών για διαφάνεια και αξιοκρατία στον τρόπο πρόσληψης των εργαζομένων στο Δήμο Καβάλας.

Θεωρούμε ότι η μη αποδοχή της πρότασής μας αυτονόητα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι προσλήψεις που πραγματοποιούνται στερούνται και της αναγκαίας νομιμοποίησης στις συνειδήσεις των συμπολιτών μας.

Διακεκριμένοι μαθητές δημοτικών

Βραβεύθηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου

 

Δύο τμήματα μαθητών δημοτικών σχολείων, του 24ου και του 16ου, βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας όπου και βραβεύθηκαν. Οι μαθητές διακρίθηκαν σε διαγωνισμό όπου συμμετείχαν μαζί με 400 ακόμη σχολεία και με θέμα τα σαράντα χρόνια από την κατοχή και διχοτόμηση της Κύπρου. Στο διαγωνισμό μετείχαν περισσότεροι από 20.000 μαθητές, που επί ένα μήνα μαζί με τους γονείς τους ήρθαν σε επαφή με την κουλτούρα και την ιστορία της Κύπρου. Το Α1 τμήμα του 24ου δημοτικού σχολείου κατέκτησε την 1η θέση πανελληνίως σε δημιουργία κολλάζ, ενώ από το 16ο δημοτικό οι συγκεκριμένοι μαθητές του κατέκτησαν διακεκριμένες θέσεις για αφίσα και διήγημα που ετοίμασαν. Την παρουσίαση των επιτευγμάτων στο σώμα ανέλαβε ο Νίκος Ξανθόπουλος, ενώ ο πρόεδρος Γιώργος Γραμμένος συνεχάρη τους μαθητές εκ μέρους του σώματος. Ο κ. Ξανθόπουλος απένειμε επαίνους εκ μέρους της διοίκησης του δήμου.

Αμέσως μετά την αποχώρηση των μαθητών, ο πρόεδρος ευχήθηκε Χριστός Ανέστη στο σώμα, μεταφέροντας και τις ευχές της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα που απουσίαζε εκτάκτως στην Αθήνα κι επέστρεψε στη διάρκεια της συνεδριάσεως. Μέλη της Αντιφαστιστικής Πρωτοβουλίας Καβάλας βρέθηκαν στην αίθουσα ζητώντας να κάνουν ολιγόλεπτη τοποθέτηση, όταν στο προεδρείο θα βρισκόταν και η δήμαρχος.

Με τη σύμφωνη γνώμη του Κωστή Σιμιτσή αλλά με την αρνητική ψήφο του Άρη Βέρρου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τριμηνιαία έκθεση αποτελεσμάτων προϋπολογισμού Α΄ τριμήνου 2015. Σύμφωνα με την εισήγηση της διοικήσεως:

1. Έχει βεβαιωθεί το 29,09% των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού και έχει εισπραχθεί το 26,79% ενώ στην κατηγορία των εκτάκτων εσόδων έχει βεβαιωθεί το 8,31% και έχει εισπραχθεί το 8,31%. Όσο αφορά τα έσοδα που προέρχονται από απαιτήσεις παρελθόντων οικονομικών ετών στην κατηγορία «2 έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών που βεβαιώνονται για πρώτη φορά» έχει βεβαιωθεί το 8,09% του προϋπολογισμού και έχει εισπραχθεί το 4,50% ενώ στην κατηγορία «3 εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις από ΠΟΕ» έχει βεβαιωθεί το 119,53% και έχει εισπραχθεί το 1,75%.

Στο σύνολο του προϋπολογισμού εσόδων έχει βεβαιωθεί το 36,74% των εσόδων και έχει εισπραχθεί το 28,74% αυτών.

2. Στο σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού έχει δεσμευθεί το 91,96% των λειτουργικών εξόδων, τιμολογήθηκε το 20,51% και πληρώθηκε το 17,42% αυτών. Στην κατηγορία των επενδυτικών δαπανών έχει δεσμευτεί το 69,17% αυτών, τιμολογήθηκε το 3,22% και πληρώθηκε το 2,66%. Όσο αφορά την κατηγορία των πληρωμών δαπανών και αποδόσεων παρελθόντων οικονομικών ετών έχει δεσμευτεί το 71,96% του προϋπολογισμού, τιμολογήθηκε το 30,92% και πληρώθηκε το 22,22%. Ειδικότερα για τις εξοφλήσεις τιμολογίων προηγούμενων ετών έχει δεσμευθεί το 99,99% του προϋπολογισμού, τιμολογήθηκε το 84,68% και πληρώθηκε το 61,72%

Στο σύνολο του προϋπολογισμού των δαπανών έχει δεσμευτεί το 78,15% των δαπανών, τιμολογήθηκε το 15,88% και πληρώθηκε το 12,60%.

Περίπου στις 8:00 έφτασε στην αίθουσα η δήμαρχος, ωστόσο το σώμα συνέχισε να εξετάζει τα θέματα της ημερήσιας διατάξεως, πριν εισέλθει στην εκτός ημερησίας διαδικασία, προκειμένου να διατυπωθούν ερωτήσεις προς τη διοίκηση.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Πάνω από 3.000.000 € τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Καβάλας που δεσμεύει η κυβέρνηση

Επόμενο άρθρο

Ρευματοκλοπή και σύλληψη ενός ληστή