1. Η κ. Τσανάκα συνεχώς πέφτει από τα σύννεφα αντιλαμβανόμενη το μέγεθος και την ποικιλία των ευθυνών, που συνεπάγεται η διοίκηση ενός μεγάλου Δήμου όπως της Καβάλας.
Εκπλήσσει όμως κι εμάς για την άγνοια που επιδεικνύει καθημερινά παρά τη θητεία της ως αντιδημάρχου επί δημαρχίας Στάθη Εριφυλλίδη και τη συμμετοχή της στα δημοτικά πράγματα από το 2002 μέχρι σήμερα.
Είναι κοινό μυστικό πως ο ΧΥΤΑ Χαλκερού σχεδιάστηκε για τις ανάγκες μόνο της πόλης με διάρκεια λειτουργίας 10 ετών, μέχρι το 2003. Όταν έληξε η παραχώρηση της έκτασης, η Πολιτεία δεν την ανανέωσε παρά το αίτημα που υπέβαλε ο Δήμος και το οποίο ακόμη εκκρεμεί.
Το 2005 έγινε κατολίσθηση στο νότιο τμήμα του ΧΥΤΑ και καλύφθηκαν οριστικά οι δύο δεξαμενές στραγγισμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσει η συλλογή και κατ’ επέκταση η αδρανοποίηση των περιβαλλοντικά επικίνδυνων στραγγισμάτων.
Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Κωστής Σιμιτσής ανέθεσε στην Τεχνική Υπηρεσία να λύσει τα όποια προβλήματα. Το 2009 ολοκληρώθηκε γεωλογική -εδαφολογική μελέτη, που απέδειξε ότι τα στραγίσματα δεν διεισδύουν στον υδροφόρο ορίζοντα ούτε τον μολύνουν, αντίθετα καθηλώνονται κοντά στο φράγμα σχηματίζοντας μικρές υπόγειες συγκεντρώσεις.
Με βάση τα πορίσματα της μελέτης αυτής ο Κ. Σιμιτσής έπεισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εντάξει στο ΕΣΠΑ το 2013 την επέκταση – αναβάθμιση του ΧΥΤΑ, έργο προϋπολογισμού 9.500.000€. Η σχετική μελέτη ανατέθηκε ύστερα από πολύμηνο διαγωνισμό σε ειδικούς επιστήμονες το 2014 και ήδη ολοκληρώνεται. Παράλληλα, είναι έτοιμες όλες οι άλλες μελέτες από την Τεχνική Υπηρεσία (οδοποιίας, φωτισμού, περιβαλλοντικών επιπτώσεων κλπ). Στη σημερινή διοίκηση του Δήμου εναπόκειται να παραδώσει γρήγορα ένα έργο που θα προσφέρει στο περιβάλλον αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Β. Κανένα πρόστιμο δεν έχει επιβληθεί και ούτε πρέπει να χρεωθεί στον Δήμο για την καθυστέρηση και την αβελτηρία του κράτους. Η κεντρική διοίκηση ευθύνεται για:
• Τις παλινδρομήσεις και τις αλλαγές σχεδίων μετά το 2001 για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
• Την αναβολή στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ξάνθη το 2003.
• Την τρομερή καθυστέρηση στην εγκατάσταση Μονάδας Προεπεξεργασίας απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Καβάλας (εκκρεμεί από το 2013).
• Την ατολμία να εκδώσει διοικητικές εγκρίσεις για θέματα όπως η περιβαλλοντική μελέτη και η παραχώρηση της έκτασης.
• Τις αντινομίες, τις αντιφάσεις και την πολυνομία εξαιτίας των οποίων ο ΧΥΤΑ χαρακτηρίζεται δασική περιοχή και καταφύγιο άγριων ζώων.
• Τον εξαναγκασμό -ακόμη και με ποινικές διώξεις- του Δήμου Καβάλας να δέχεται τα σκουπίδια και άλλων δήμων.
Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας οφείλει να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να δουλέψει σοβαρά. Η καταγγελία των Ελεγκτών Περιβάλλοντος βρίσκεται στα χέρια του Περιφερειάρχη, κ. Παυλίδη, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα περαιτέρω. Πρόστιμο που δεν θα είναι απλά συμβολικό είναι βέβαιο πως πρέπει να καταλήξει στη Δικαιοσύνη.