Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση για τα δικαστήρια με κατηγορούμενους τους ναυτεργάτες της Θάσου. Οι τρεις της Καβάλας γνωστοποίησαν την απάντηση του Υπουργού η οποία είναι η παρακάτω:
Ερώτηση: 2623/15-05-2015
Σε απάντηση της υπ’ αριθ. 2623/15-05-2015 Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές κ.κ. Αλ. Τσανάκα, Ελ. Αυλωνίτου, Σ. Βαρδάκης, Ι. Γαϊτάνη, Ευστ. Γιαννακίδης, Δ. Εμμανουηλίδης, Χ. Ζεϊμπέκ, Ηλ. Ιωαννίδης, Αν. Καββαδία, Χ. Καραγιαννίδης, Β. Κατριβάνου, Χ. Καφαντάρη, Φ. Κουρεμπές, Αγλ. Κυρίτση, Στ. Λεουτσάκος, Αλ. Μεϊκόπουλος, Ι. Μιχελογιαννάκης, Κ. Παπανάτσιου, Θ. Πετράκος, Δ. Ρίζος, Δ. Σεβαστάκης, Θ. Σκούμας, Π. Σκουρολιάκος, Ελ. Σκούφα, Γ. Σταθάς, Αφρ. Σταμπουλή, Ν. Συρμαλένιος, Αλ. Τριανταφυλλίδης, Δ. Χαραλαμπίδου, Ελ. Ψαρρέα, με θέμα: «Αντιμετώπιση της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δραστηριότητας στα λιμάνια», και κατά το μέρος που τα διαλαμβανόμενα σε αυτή εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Η κοινωνική και οικονομική κατάσταση που παγιώθηκε τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας είχε ως άμεση συνέπεια την μεγάλη και αιφνίδια επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Ευθεία συνέπεια αυτού ήταν η αύξηση της συχνότητας των δημόσιων συναθροίσεων ή και των απεργιακών κινητοποιήσεων, ως μέσων εκδήλωσης διαμαρτυρίας, κυρίως των εργαζομένων. Όπως είναι ευνόητο, η τέλεση συγκεκριμένων εγκλημάτων σχετικά χαμηλής απαξίας, όπως είναι τα πλημμελήματα, μπορεί αρχικά να συνδέεται ακόμη και μόνο με ορισμένη μαζική παρουσία πολιτών στον δημόσιο χώρο. Αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνει χώρα και μπορεί να οδηγεί αναγκαστικά σε διακοπή της συνήθους ροής των προσώπων και πραγμάτων που κινούνται σε αυτόν, χωρίς όμως να προκαλείται πραγματικά συγκεκριμένος κίνδυνος ή δυνητικός κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών ή διατάραξη υπηρεσιών που λειτουργούν κανονικά, αφού άλλωστε έχει προαναγγελθεί και υλοποιείται απεργία ή άλλης μορφής διαμαρτυρία. Τέτοια είναι και τα εγκλήματα που αφορά η ερώτηση των κ. κ. Βουλευτών. Συχνά η παρουσία αυτή στο δημόσιο χώρο, αφενός λαμβάνει χώρα με συνείδηση έκφρασης θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματος, αφού γίνεται στο πλαίσιο δημόσιων συναθροίσεων, και αφετέρου συνδέεται με πρόσκαιρες καταστάσεις διαμαρτυριών, όλως εξαιρετικού ή κάποτε και συμβολικού χαρακτήρα.
Εξάλλου, η γνωστή υπερφόρτωση των πινακίων των πλημμελειοδικείων καθιστά εν τω μεταξύ αδικαιολόγητη την περαιτέρω επιβάρυνσή τους με υποθέσεις συγκριτικά χαμηλής απαξίας και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Για τους παραπάνω λόγους, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ήδη επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία οι αξιόποινες πράξεις των άρθρων 290, 291 και 292 του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ) θα τιμωρούνται με βάση το άρθρο 431 του ΠΚ, ως πταίσματα ή με ελαφρότερη πάντως ποινή φυλάκισης, στην περίπτωση που η συγκοινωνιακή διατάραξη δε θα συνεπάγεται κινδύνους για την ασφάλεια προσώπων.
Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να σας ενημερώσει επί των ζητημάτων που τίθενται είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ
Ακριβές αντίγραφο
Η Aναπλ. Προϊσταμένη Τμήματος
Ε. Γαβάνα