Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη δημοτική βιβλιοθήκη εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύνδεσμος πολιτικών συνταξιούχων Νομού Καβάλας.
Πολύς κόσμος παρακολούθησε την εισήγηση του διακεκριμένου γιατρού από τη Θεσσαλονίκη Χρήστου Βουχάρα με θέμα τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, της τρίτης ηλικίας και την καρδιοχειρουργική.
Ο κ. Βουχάρας αφιέρωσε αρκετά λεπτά από την εισήγησή του σε θέματα που μας είναι πολύ γνωστά, απαραίτητα για να προλάβει κάποιος την πάθηση της καρδιάς. Την αλλαγή του τόπου ζωής, μια ζωή με λιγότερο άγχος και στρες, μία διατροφή καλύτερη και μία άθληση. Όλα αυτά ο κ. Βουχάρας τα θεωρεί προϋποθέσεις προκειμένου να προληφθούν σε όλες τις ηλικίες οι καρδιοπαθήσεις.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής. Επίσης πάρα πολλές γυναίκες που είναι σήμερα συνταξιούχες του δημόσιου τομέα. Ο Σύνδεσμος ετοιμάζει για το τέλος του μήνα εκδήλωση αφιέρωμα στους εν ζωή και αποθανόντες δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και δημοτικούς υπαλλήλους. Ειδικότερα εκείνη την Κυριακή στην εκκλησία του Αγίου Παύλου θα πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία γι΄ αυτούς που είναι στη ζωή και μνημόσυνο για όσους έχουνε πεθάνει.
Στην εφημερίδα μας μίλησε ο γιατρός Χρήστος Βουχάρας, που είπε τα εξής:
«Να ευχαριστήσω το Σύνδεσμο Συνταξιούχων για την πρόσκληση, που είναι ιδιαίτερα τιμητική και θα ήθελα να πω πως δεν υπάρχει οικογένεια η οποία είτε στο άμεσο περιβάλλον είτε στο ευρύτερο περιβάλλον δεν έχει ζήσει ή πρόκειται να ζήσει στο μέλλον κάποια προβλήματα που έχουνε σχέση με την καρδιά ή και μπορεί να χρειασθούν καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση. Είναι ένα θέμα που αφορά πολύ κόσμο και υπάρχει ενδιαφέρον ν΄ ακούσουμε δυό – τρία απλά πράγματα, έτσι ώστε να μην υπάρχει άγνοια, να μην υπάρχουνε φοβίες, να μην υπάρχει παραπληροφόρηση»
ΕΡ: Παλιά ήταν διαφορετικά, τώρα η επιστήμη προόδευσε, θα λέγαμε πως τα πράγματα είναι πιο απλά τώρα;
ΑΠ: «Τίποτα δεν είναι απλό όταν έχει σχέση με την ανθρώπινη υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Και η επιστήμη έχει προχωρήσει και οι τεχνικές έχουνε βελτιωθεί και είμαστε στη θέση να πούμε ότι πάρα πολλές επεμβάσεις που ήταν απαγορευτικές τα παλιότερα χρόνια, στις μέρες μας γίνονται με πολύ υψηλό ποσοστό ασφάλειας και μάλιστα και σε ηλικιωμένους ανθρώπους πάνω από 80 (ογδόντα) χρονών».