Dark Mode Light Mode

Απολογισμός και νέοι στόχοι

Ο Κώστας Παπακοσμάς και ο Γιώργος Γερομάρκος ήταν  το πρωί οι πρωταγωνιστές εκδήλωσης που έγινε στον 4ο όροφο του διοικητηρίου. Ο Κ. Παπακοσμάς αποχώρησε από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη τουρισμού και πολιτισμού, ο Γ. Γερομάρκος ανέλαβε καθήκοντα με διευρυμένες αρμοδιότητες και πέρα από τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Η σύντομη εκδήλωση έγινε παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαου Γρανά, των περιφερειακών συμβούλων Γεροστεργίου – Παπαδόπουλου – Τσαλδαρίδη – Πατακάκη, πολλών δημοσιογράφων, υπηρεσιακών παραγόντων και συνεργατών του Κ. Παπακοσμά για όσο καιρό ήταν αντιπεριφερειάρχης τουρισμού και πολιτισμού.

Ο Κ. Παπακοσμάς μετά τον 10λεπτο απολογισμό όσων έγιναν επί των ημερών του, ευχαρίστησε ιδιαίτερα του συνεργάτες του, ξεχωρίζοντας τον Παναγιώτη Γεωργιάδη, αλλά και το προσωπικό της Κοινωφελούς Εργασίας που τους τελευταίους μήνες βρίσκονταν στην ίδια υπηρεσία.

Ο Γ. Γερομάρκος περιέγραψε αναλυτικά το τι θα πράξει, με αρμοδιότητες όμως και την ανάπτυξη και την απασχόληση, εκτός από τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Ο Κ. Παπακοσμάς είπε μεταξύ των άλλων: «Πρώτο μέλημά μου ήταν η συνεργασία. Ο ορθολογισμός των δαπανών. Ότι κάναμε έγινε με χρήματα προερχόμενα από τους κεντρικούς αυτοτελής πόρους. Βάλαμε τέλος στις πολυδάπανες αποστολές στο εξωτερικό, για τις τουριστικές εκθέσεις. Αξιοποιήσαμε το διαδίκτυο. Κρίνω πάντως ότι χρειάζεται αυτόνομη διεύθυνση τουρισμού και πολιτισμού για την περιφέρεια μας. Πλέον έχουμε προωθήσει τα τοπικά προϊόντα για να υπάρχουν στα πρωϊνά που σερβίρουν τα ξενοδοχεία των πέντε νομών. Εύχομαι στο Γιώργο Γερομάρκο το λιθαράκι που βάλαμε εμείς να γίνε επί των ημερών λιθάρι. Να συμπληρώσω ότι τελευταία υπήρξε αύξηση μέχρι και 40% στις αφίξεις τουριστών από την Τουρκία, ενώ το καλοκαίρι του 2012 ήρθαν στην Καβάλα με κρουαζιερόπλοια 4500 άνθρωποι».

Ο Γ. Γερομάρκος αναγνώρισε ότι ο Κ. Παπακοσμάς ανέλαβε τη συγκεκριμένη αντιπεριφέρεια σε δύσκολες συνθήκες, ξεκίνησε όπως είπε από το μηδέν, αλλά έκανε μεγάλο έργο. Ειδικότερα για το τι θα πράξει από δω και πέρα ο Γ. Γερομάρκος είπε τα εξής:

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι συνθήκες της τουριστικής αγοράς, έχουν τις δικές τους σταθερές που ακουμπούν την στρατηγική της Περιφέρειας στον τουρισμό.

Έχουν όμως και πολλές μεταβλητές, τις οποίες πρέπει να παρακολουθούμε στενά ώστε να βρισκόμαστε πάντα επίκαιροι.

Για τον λόγο αυτό, κάθε έτος, κάθε εξάμηνο, θα πρέπει να επανακαθορίζουμε τις κινήσεις μας. Οι επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας, είναι οι σύμμαχοί μας και συμπαραστάτες μας. Εν όψει της νέας χρονιάς και πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, θα βρεθούμε άμεσα ώστε να καθορίσουμε τις κινήσεις μας.

Άμεσα θα προχωρήσουμε επίσης στις κινήσεις για ενδυνάμωση υπαρχόντων γεγονότων που μπορούν να δημιουργήσουν τουριστικούς πόλους, καθώς και στον σχεδιασμό για την δυνατότητα θεσμοθέτησης νέων γεγονότων (event).

Παράλληλα θα δουλεύουμε τα σχέδιά μας για στρατηγικές κινήσεις με ορίζοντα πιο μακροχρόνιο.

Διάθεση μας είναι ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειάς μας με περισσότερα στοιχεία από τον πλούτο που διαθέτουμε, ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε ένα προϊόν το οποίο θα καλύπτει περισσότερες επιλογές των επισκεπτών που θα προσκαλούμε κάθε φορά.

Σκοπός μας είναι, να δημιουργήσουμε αναπτυξιακούς πόλους, στους οποίους ο τουρισμός θα διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο.

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον τομέα του πολιτισμού, η στρατηγική επιλογή ήταν και είναι να αξιοποιήσουμε κάθε πολιτιστικό πόρο που διαθέτει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ με σκοπό να τροφοδοτήσουμε την αναπτυξιακή δυναμική και λειτουργία της Περιφέρειας, χωρίς να υποτιμήσουμε τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο του πολιτισμού.

Ο πολιτιστικός τουρισμός (η αξιοποίηση δηλαδή των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, καθώς και των εκδηλώσεων και των στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού με σκοπό την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας) είναι ο ένας πυλώνας αυτής της προσπάθειας.

Ο άλλος πυλώνας είναι η δραστηριότητα γύρω από τον σύγχρονο πολιτισμό: υπάρχουν στην Περιφέρεια μεγάλοι καλλιτεχνικοί οργανισμοί και θεσμοί (όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος των Φιλίππων, καθώς και η δραστηριότητα των ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και Κομοτηνής) που επενδύουν όχι μόνο στην καλλιτεχνική αλλά και στην αναπτυξιακή δυναμική της σύγχρονης τέχνης, αλλά και που διαμορφώνουν τη σύγχρονη πολιτιστική φυσιογνωμία της Περιφέρειας.

Στην κατεύθυνση αυτή, η δραστηριότητα των πολιτιστικών συλλόγων της Περιφέρειας χρειάζεται να υπηρετεί τη διασύνδεση των πυλώνων αυτών με τις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, η γειτνίαση με τη Βουλγαρία και την Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει ισχυρούς και ουσιαστικούς δεσμούς μέσω της πολιτιστικής συνεργασίας, που μπορούν να αποδειχθούν ωφέλιμοι για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

 

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Στον τομέα της απασχόλησης, η διαρκής επιδείνωση της παραγωγικής δραστηριότητας λόγω της οικονομικής κρίσης έχει επιφέρει μεγάλες απώλειες σε θέσεις εργασίας και έχει πλήξει τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (τους νέους, τις γυναίκες, τους ανέργους με χαμηλά προσόντα, τα άτομα με αναπηρία) σε επικίνδυνο πλέον σημείο. Η δύσκολη και αργή πορεία προς την ανάκαμψη για το σύνολο της εθνικής οικονομίας επηρεάζει αρνητικά και την περιφερειακή οικονομία λόγω της μείωσης των κρατικών δαπανών για ενίσχυση των επενδύσεων.

Παρόλη την αρνητική εικόνα, στην Περιφέρεια υλοποιείται σημαντικός αριθμός έργων από προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο. Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ δύο σημαντικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη μέσα από την υλοποίηση 40 έργων: οι Τοπικές Δράσεις για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων (ΤΟΠ/ΕΚΟ) και τα Τοπικά Σχέδια για την Στήριξη της Απασχόλησης (ΤοπΣΑ). Αναμένεται επίσης ένας σημαντικός αριθμός καινούριων προγραμμάτων για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων, καθώς επίσης τα ειδικά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που αποτελούν μία νέα προτεραιότητα για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο. Το στοίχημα ωστόσο για την Περιφέρεια είναι να αξιοποιήσει τα προγράμματα αυτά προκειμένου να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να υποστηρίξει νέες βιώσιμες κατευθύνσεις στην απασχόληση και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μαζί με την προώθηση μεγάλων επενδύσεων.

 

ΕΜΠΟΡΙΟ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

Μέσα στα νέα καθήκοντα είναι και η στήριξη του Εμπορίου, της Επιχειρηματικότητας και των Φυσικών Πόρων.

Όπως καταλαβαίνετε, στο άμεσο διάστημα θα έχω επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους μας , δηλαδή τα Επιμελητήρια τους Εμπορικούς συλλόγους κλπ.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας μας, έχει δείξει μέχρι στιγμής την αμέριστη συμπαράσταση στα προβλήματα των επιχειρηματιών.

Πιστεύουμε στις δυνατότητες της περιοχής μας, όπως πιστεύουμε και στην δυναμική των επιχειρηματιών μας.

Μαζί θα κινηθούμε για τις λύσεις των προβλημάτων, καθώς και στους σχεδιασμούς του μεγάλου στοιχήματος που υπάρχει μπροστά μας: ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ και την Επαναδημιουργία των χαμένων θέσεων απασχόλησης.

 

Σας ευχαριστώ πολύ

 

Προηγούμενο άρθρο

Ορφέας: Λύθηκε η συνεργασία με Χρήστο Βελετάνη

Επόμενο άρθρο

Πλήθος εργολάβων για τη Μεγάλη Λέσχη