Dark Mode Light Mode
Ο Γιώργος Καλαντζής στον Κάρολο Παπούλια
Αποχαιρετισμός στα «όπλα» – Ο Ιωαννίδης φεύγει… ο Μουρτασάγας ήρθε…
Παραμένει η αισιοδοξία για τις πλωτές εξέδρες

Αποχαιρετισμός στα «όπλα» – Ο Ιωαννίδης φεύγει… ο Μουρτασάγας ήρθε…

Τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας και τους συναδέλφους του αποχαιρέτησε το απόγευμα της Πέμπτης ο νεοεκλεγμένος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Ηλίας Ιωαννίδης, που στο εξής θα εκπροσωπεί τους συμπολίτες του κοινοβουλευτικά. Νωρίτερα, το πρωί της ίδιας ημέρας, ο Ηλίας Ιωαννίδης και οι άλλοι δύο νεοεκλεγμένοι βουλευτές Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Αλεξάνδρα Τσανάκα είχαν συνάντηση εργασίας με τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα στο δημαρχείο. Εκεί τέθηκαν για μία ακόμη φορά τα εκκρεμή τοπικά ζητήματα που χρήζουν προωθήσεως κι επιλύσεως. Επιπλέον, η δήμαρχος εξέφρασε την πρόθεσή της να πραγματοποιηθεί μια ειδική συνεδρίαση του σώματος, στη διάρκεια της οποίας θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις του σώματος για τις διεκδικήσεις του δήμου, προκειμένου οι τρεις νέοι βουλευτές να λάβουν και την εξουσιοδότηση για την προώθησή τους.

Ο κ. Ιωαννίδης ομολόγησε ότι τα συναισθήματά του είναι πρωτόγνωρα. Όταν κρίνεται απαραίτητη η παρουσία του θα παραβρίσκεται στις συνεδριάσεις. Όλα όσα αποτελούσαν στοιχεία του αγώνα μας ως αντιπολίτευση θα συνεχίσουν να αποτελούν και σήμερα διεκδικήσεις, διαβεβαίωσε ο κ. Ιωαννίδης. Ευχαρίστησε θερμά τόσο την παρούσα όσο και την προηγούμενη διοίκηση του δήμου για τη συνεργασία τους, η οποία θα συνεχιστεί. Ο επικεφαλής της παράταξης Άρης Βέρρος ζήτησε από το νέο βουλευτή να μη λησμονήσει ποτέ ότι προέρχεται από τις τάξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία υπηρέτησε με πίστη.

Η δήμαρχος υποδέχθηκε και τον αντικαταστάτη του αποχωρούντα βουλευτή Νίκου Μουρτασάγα, που θα εκπροσωπεί ως τρίτο μέλος τη Συμπαράταξη Πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο.

Την ευαρέσκειά του για την προαγωγή των αιρετών της αυτοδιοίκησης όταν αυτοί ανέρχονται στα πολιτικά αξιώματα, εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κωστής Σιμιτσής. Η ανάδειξη αυτή είναι η επαλήθευση ότι εντός του δημοτικού συμβουλίου γίνεται καλή δουλειά. Συγχαρητήρια έδωσε και στους άλλους υποψηφίους που μετείχαν στις εκλογές, το Βαγγέλη Παππά και το Χρήστο Ποτόλια, για τον αγώνα που έδωσαν.

 

ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ;

Στην εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ο κ. Σιμιτσής ρώτησε εάν η δήμαρχος ή κάποιος άλλος εκπρόσωπος του δήμου προσκλήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ 10μερου στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου για τα έργα του ΕΣΠΑ και κάποια εξ αυτών αφορούν στο δήμο Καβάλας. Βαθιά θεσμική κακοπροαίρετη πράξη χαρακτήρισε ο κ. Σιμιτσής και το γεγονός ότι παραγκωνίστηκε ο δήμος για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας.

Η δήμαρχος παραδέχθηκε ότι όντως δεν προσκλήθηκε στη σύσκεψη ώστε να ενημερωθεί για την περιμετρική. Η δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν σοβαρή κι ευχήθηκε να μην συνεχιστούν οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται εκ μέρους της περιφέρειας. Η Δήμητρα Τσανάκα υπογράμμισε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι τσακίζονται στη δουλειά ώστε να λειτουργούν αρμονικά οι κοινωνικές δομές, άρα είναι απαράδεκτο να αγνοούνται οι ΟΤΑ στη συγκεκριμένη περίπτωση. Σήμερα το πρωί οι πέντε δήμαρχοι των πρωτευουσών θα συναντηθούν και θα συζητήσουν με τον περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη για το πρόγραμμα. Οι ΟΤΑ πάντως έχουν όλο το σχετικό αρχειακό υλικό των ωφελούμενων στους υπολογιστές τους.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος ενημέρωσε για την πρωινή συνάντηση που είχε με τη δήμαρχο αναφορικά με την ιεράρχηση όλων των μεγάλων έργων του δήμου και ποια εξ αυτών μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Αναφέρθηκε επίσης και σε ειδική συνεδρίαση που θα πρέπει να γίνει με την παρουσία των τεσσάρων νεοεκλεγμένων βουλευτών.

Ο Βαγγέλης Παππάς σημείωσε ότι πριν από την ενημέρωση των βουλευτών θα πρέπει το σώμα μόνο του αρχικά να αποφασίσει το πλαίσιο των διεκδικήσεων αφού σε κάποια σημεία εκείνος διαφωνεί με τους συναδέλφους του και παρά τη συγκυβέρνηση των ΑΝΕΛ δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει σε «εκπτώσεις».

Ο Άρης Βέρρος συμφώνησε με τον κ. Παππά για την πρότερη συμφωνία των δημοτικών συμβούλων και την μετέπειτα ενημέρωση των βουλευτών, όπου θα τεθεί έντονα και το θέμα της πορείας της πληττόμενης επί χρόνια τοπικής αυτοδιοικήσεως.

Ο Θόδωρος Τζατζάρης ενημέρωσε το σώμα για την επιτυχημένη συμμετοχή του δήμου και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στη διεθνή τουριστική έκθεση ΕΜΙΤΤ 2015 στην Κωνσταντινούπολη. Η επισκεψιμότητα του περιπτέρου ήταν αυξημένη, ομοίως και η ανταπόκριση των τουριστικών φορέων της γειτονικής χώρας.

Προκλητική, ακαλαίσθητη, απαράδεκτη και παράνομη χαρακτήρισε ο Νίκος Μαυρίδης την εικόνα που εμφανίζουν σήμερα τα «παραπήγματα» των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κι εστίασε τα πυρά του στο γωνιακό καφέ των οδών Αβέρωφ και Βενιζέλου, για την κατάληψη ολοκλήρου σχεδόν του πεζοδρομίου. Οι πεζόδρομοι έγιναν καφετεριόδρομοι, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης, ωστόσο εάν η κατάσταση δε βελτιωθεί ίσως θα πρέπει να επιστρέψουν στην πρότερη μορφή τους. Απαντώντας η δήμαρχος, αναφέρθηκε στη γενόμενη συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο και το σωματείο, συμπλήρωσε δε ότι ετοιμάζεται νέος κανονισμός λειτουργίας.

Για το ίδιο θέμα, ο Πέτρος Πετρόπουλος ζήτησε να αντιμετωπισθεί με ωριμότερο μάτι το τετράγωνο των πεζόδρομων όπου λειτουργούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και το θέμα ασφάλειας των πεζών. Καυστικά ο Μιχάλης Λυχούνας επεσήμανε ότι δεν έχουν πρόβλημα οι πεζόδρομοι, αλλά το πρόβλημα εστιάζεται στη μη τήρηση της νομοθεσίας.

Για τη συμμετοχή του στη Διεθνή  Έκθεση Τουρισμού «DESTINATIONS – THE HOLIDAY &TRAVEL SHOW» στo Μάντσεστερ της Αγγλίας, που διεξήχθη από 15 έως 18 Ιανουαρίου ενημέρωσε το σώμα ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Μιχάλης Λυχούνας, που κατέθεσε σχετική αναλυτική εισήγηση στη δήμαρχο. Προσκεκλημένος για ιδιωτικό λόγο ήταν στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Λυχούνας από τον Οσμάν Καβάλα, όπου συνυπήρξε σε εκδήλωση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Την έγκριση του ΚΑΣ έλαβε το διαχειριστικό σχέδιο για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και πλέον ο φάκελος της υποψηφιότητας βρίσκεται στα χέρια της UNESCO για την προτεινόμενη ένταξη στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Η έκθεση για τα 100 χρόνια ανασκαφικών εργασιών στους Φιλίππους που φιλοξενείται στο αρχαιολογικό μουσείο, θα μεταφερθεί προκειμένου να τη δουν και τα μέλη της UNESCO.

Πρωτοτυπώντας η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα έθεσε εκτός ημερησίας θέμα σχετικό με τη βεβήλωση του ηρώου της πόλης και την άθλια εικόνα που παρουσιάζει μετά το «γκράφιτι». Απευθύνθηκε στην ευαισθησία των πολιτών ζητώντας να αναφέρονται παρόμοιες κολάσιμες πράξεις όταν γίνονται αντιληπτές.

 

Προηγούμενο άρθρο

Ο Γιώργος Καλαντζής στον Κάρολο Παπούλια

Επόμενο άρθρο

Παραμένει η αισιοδοξία για τις πλωτές εξέδρες