Πολύ όμορφη ατμόσφαιρα δημιουργήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Φρούριο στην εκδήλωση με τη χορωδία νέων από την πόλη Besancon της Γαλλίας. Η ομάδα 30 περίπου παιδιών ήρθε στην Καβάλα μετά από πρόσκληση της Δημωφέλειας με αφορμή στο ότι στην ομάδα μετέχει η νεαρή Ελληνίδα με καταγωγή από τη Θάσο, Αδριανή Τυρολόγου. Το κορίτσι που ζει στη Γαλλία, όπου και γεννήθηκε, έρχεται στην Καβάλα και τη Θάσο κάθε καλοκαίρι για διακοπές, παρατήρησε ότι η χορωδία ενώ επισκέπτεται διάφορα σημεία της Ευρώπης όπου εμφανίζεται, ποτέ δεν έκανε κάτι ανάλογο στην περιοχή της Καβάλας και της Θάσου. Αμέσως μετά την ιδέα της υλοποίησε ο πατέρας της Γιώργος Τυρολόγος. Ο Γ. Τυρολόγος είναι τουλάχιστον τριάντα χρόνια στη Γαλλία, διατηρεί στενούς δεσμούς με την Καβάλα και τη Θάσο από την οποία κατάγεται.
Μας μίλησε και για το μουσικό πρόγραμμα, την εκδήλωση που έγινε στο Φρούριο χθες, αλλά και τα τελευταία γεγονότα οικονομικής φύσεως που όπως όλοι αναγνωρίζουν ενισχύουν το παλιό σύνθημα, Ελλάς – Γαλλίας συμμαχία.
Το κοινό καταχειροκρότησε την χορωδία στο πρόγραμμα μιας ώρας που παρουσίασε, με τραγούδια γαλλικά, τραγούδια που θύμιζαν Ελλάδα, τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη.
Ο Γιώργος Τυρολόγος είπε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Η χορωδία αυτή αποτελείται από παιδιά από 11 μέχρι 18 ετών. Τα παιδιά αυτά έχουνε τραγουδήσει περίπου σε τριάντα χώρες. Βασικός σκοπός της χορωδίας είναι φιλανθρωπικός. Κάθε φορά που δίνει συναυλία τα έσοδα πηγαίνουνε πάντοτε για να βοηθήσουν παιδιά που ζούνε σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες».
ΕΡ: Διαλέξατε την Παιδόπολη;
ΑΠ: «Διαλέξαμε την Παιδόπολη, μετά από πρόταση βέβαια του Δήμου της Καβάλας».
ΕΡ: Ήρθατε εδώ εύκολα ή δύσκολα;
ΑΠ: «Ήρθαμε αρκετά εύκολα. Τα παιδιά θέλανε να έρθουνε στην Ελλάδα, γιατί προσπάθησα κι εγώ να τους δώσω να καταλάβουνε ότι θα πρέπει να δούνε ορισμένα πράγματα με τα μάτια τους, γιατί ακούγονται πολλά πράγματα για τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια στη δυτική Ευρώπη και ήθελα λίγο να γνωρίσουν από κοντά τη χώρα μας».
ΕΡ: Τώρα τελευταία ενισχύεται το Ελλάς – Γαλλία συμμαχία, ενισχύεται και στη Γαλλία;
ΑΠ: «Ενισχύεται και στη Γαλλία. Πιστεύω ότι υπάρχει ένας κλασικός φιλελληνισμός στη Γαλλία. Οι Γάλλοι βέβαια πιστεύουν ότι αν θα πέσει η Ελλάδα θα πέσουν κι αυτοί από πίσω».
ΕΡ: Τα παιδιά αυτά θα έχουνε ελεύθερο χρόνο;
ΑΠ: «Ναι, βεβαίως. Έχουμε κάνει βόλτες στην Καβάλα, θα πάμε και στη Θάσο. Έχουνε τρεις χορωδίες στη Θάσο. Πριν έρθουμε στην Καβάλα επισκεφθήκαμε το μουσείο της Βεργίνας».
ΕΡ: Ας μιλήσουμε λίγο για σας. Μένετε μόνιμα στη Γαλλία;
ΑΠ: «Έχω πάνω από τριάντα χρόνια που ζω στη Γαλλία. Έχω δύο παιδιά. Κάθε καλοκαίρι όμως είμαστε στην Ελλάδα, γι΄ αυτό και η κόρη μου που λατρεύει τη χώρα αυτή, μου πρότεινε να οργανώσουμε μία συναυλία στην Καβάλα.
ΕΡ: Ήτανε μία ιδέα της κόρης σας;
ΑΠ: «Ακριβώς».
ΕΡ: Όσο είστε εδώ το καλοκαίρι, είδατε την κρίση στην Καβάλα και τη Θάσο;
ΑΠ: «Πιστεύω ότι επιφανειακά δεν φαίνεται η κρίση. Δηλαδή στις δυτικές χώρες, τουλάχιστον στη Γαλλία που ζω, πιστεύω ότι η κρίση φαίνεται περισσότερο, απ΄ ότι φαίνεται στην Ελλάδα. Αλλά νομίζω ότι και οι καιρικές συνθήκες και οι άλλες μορφές αλληλεγγύης που υπάρχουν στη χώρα μας, καλύπτουν ορισμένες μορφές αχαλίνωτης κρίσης».
—