Dark Mode Light Mode

Από τη Θεσσαλονίκη στην «καρδιά» του Λονδίνου

Η χθεσινή ημερίδα που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο LUCY με θέμα την προώθηση της απάσχολησης, ήταν καλεσμένος των διοργανωτών ο Νίκος Νυφούδης, που μαζί με τον αδελφό του σε καιρό οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ίδρυσαν και λειτουργούν στο κέντρο του Λονδίνου δύο καταστήματα που είναι ταυτόχρονα, εστιατόριο και παραδοσιακό ελληνικό παντοπωλείο. Όπως λέει ο Νίκος Νυφούδης μέχρι και πέρσι τέτοια καταστήματα δε μπορούσαν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα καθώς δεν προβλέπονταν ένα παντοπωλείο να λειτουργεί στον ίδιο χώρο με ένα εστιατόριο.

Τα αδέλφια Νυφούδη ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη και πέτυχαν απ΄ ότι φαίνεται καθώς ο τολμών στο επιχειρείν νικά, ακόμα κι αν χρειαστεί να ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδα μας, Σήμερα έχουνε κι άλλα σχέδια. Κινούνται φυσικά μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λονδίνου, αλλά είναι το καλό παράδειγμα, η εξαίρεση απ΄ ότι φαίνεται σε έναν κανόνα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της οικονομικής κρίσης.

Ο Ν. Νυφούδης μίλησε στην εφημερίδα πριν μιλήσει στη χθεσινή ημερίδα σχετικά με τα δεδομένα στην αγορά, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και φυσικά το επιχειρηματικό ρίσκο. Σημειώνουμε ότι ο Ν. Νυφούδης εμπλέκεται στην τοπική αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη, όπου μάλιστα ήταν δύο φορές υποψήφιος δήμαρχος σε δήμαρχο μικρότερο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έχασε την εκλογή του για μικρό αριθμό ψήφων ευρισκόμενος στο ψηφοδέλτιο με το κόμμα «Το Ποτάμι».

Η συνέντευξη

«Είμαι ο Νίκος Νυφούδης, ένας από τους ιδρυτές του «The Life Goddes», που είναι το πρώτο ελληνικό παντοπωλείο – εστιατόριο που άνοιξε στο Λονδίνο κι ευτυχώς μετά από εμάς ανοίξαμε κι άλλοι και συνεργαζόμαστε αντιπροσωπεύοντας το ελληνικό προϊόν, το φαΐ, όσο καλύτερα μπορούμε».

ΕΡ: Εδώ συμβαίνει μία ιδιαιτερότητα. Αυτά τα βήματα στο Λονδίνο γίνανε την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα. Πως είχατε την ιδέα και πόσο εύκολα ή δύσκολα την υλοποιήσατε και που βρίσκεστε σήμερα;

ΑΠ: «Η ίδρυση της επιχείρησης, ήταν μάλλον πολύ πριν από την κρίση. Δηλαδή το  «The Life Goddes» άνοιξε το Γενάρη του «13, αλλά είχαμε την ιδέα και την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων ένα χρόνο πριν, που όταν το συζητούσαμε με φίλους και γνωστούς μας λέγανε «τι πάτε να κάνετε!» Και η αλήθεια είναι ότι οι Άγγλοι που μας βλέπανε, η ομογένεια, που τολμούσαμε αυτό το εγχείρημα στο Λονδίνο, μας κοιτούσανε λίγο περίεργα. Αλλά δικαιωθήκαμε από το αποτέλεσμα της αγάπης του κόσμου και δεύτερον έγινε βαθιά η κρίση στην Ελλάδα, οπότε αισθανόμαστε χαρούμενοι και που έχουμε μία διέξοδο αλλά και μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, τους παραγωγούς».

ΕΡ: Εσείς τώρα ζείτε στο Λονδίνο, έχετε μεταφέρει την έδρα σας εκεί;

ΑΠ: «Ναι. Ο αδελφός μου μένει μόνιμα εκεί. Εγώ μοιράζω κάπως το χρόνο μου. Η οικογένειά μου ζει εδώ. Είμαι  δέκα μέρες στο Λονδίνο, τις είκοσι εδώ, το μήνα. Συντονίζω λίγο και το κομμάτι των εξαγωγών. Συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 50 μικρές επιχειρήσεις απ΄ όλη την Ελλάδα. Αυτό χρειάζεται λίγο καλή διαχείριση. Εμείς δεν είμαστε μεγάλη εταιρία. Έχουμε δύο μικρά μαγαζιά, που σημαίνει ότι όλα πρέπει να παραγγέλνονται ακριβώς, να μην έχουμε φθείρες, να επιλέγουμε τα προϊόντα και να τ΄ ανανεώνουμε. Κι όλα αυτά χρειάζονται έναν συντονισμό».

ΕΡ: Αυτό που μας περιγράφεις είναι ο κανόνας ή εξαίρεση του κανόνα;

ΑΠ: «Νομίζω ότι όσον αφορά την Αγγλία είναι ο κανόνας. Δηλαδή στην Αγγλία, είναι αλήθεια, το κομμάτι της εστίασης είναι πάρα πολύ προσεκτικό. Μιλάμε ότι εκεί έχουνε μαζευτεί τα μεγαλύτερα κεφάλαια του κόσμου, όσον αφορά τη γαστρονομία. Πλέον η γαστρονομία αντιμετωπίζεται παγκόσμια σε διαφορετικό επίπεδο απ΄ ότι στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τον πλούτο, τον χρηματικό πια που κρύβεται πίσω από το φαγητό».

 

Προηγούμενο άρθρο

Κριτική στην Ευρώπη και στις κυβερνήσεις

Επόμενο άρθρο

Η συναυλία Jazz, Orfeas Wärdig Tsoukalas Quartet, 3-6-15 στην Παλιά Μουσική - Νέα διοίκηση στον Πολιτιστικό Σύλλογο Στεγνού