Ενημερωτική εκδήλωση απευθυνόμενη στους σπουδαστές αλλά και γενικότερα στο κοινό της Καβάλας διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Διοίκηση Επιχειρήσεων – Master in Business Administration – MBA» του ΤΕΙ Καβάλας με θέμα την τραπεζική κρίση. Προσκεκλημένοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιά Ελευθέριος Θαλασσινός και ο επίκουρος καθηγητής της Παντείου Κωνσταντίνος Λιάπης.
Βασική επιδίωξη του Προγράμματος «Διοίκηση Επιχειρήσεων – Master in Business Administration – MBA» του ΤΕΙ Καβάλας είναι να προσελκύσει υψηλής ποιότητας υποψηφίους που επιθυμούν να αναπτύξουν τις ικανότητες τους ως αποτελεσματικά διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών. Σκοπός του Προγράμματος είναι η κατανόηση των βασικότερων προσεγγίσεων και των βέλτιστων πρακτικών που σχετίζονται με την οργάνωση και διοίκηση των επιχειρήσεων, τόσο σε στρατηγικό όσο και λειτουργικό επίπεδο. Στους φοιτητές προσφέρεται η ευκαιρία να αναπτύξουν ένα ειδικευμένο γνωστικό υπόβαθρο σε ένα από τα τρία διαφορετικά αντικείμενα: Στρατηγική Διοίκηση, Χρηματοοικονομική Διοίκηση και Μάρκετινγκ.
Ο κ. Λιάπης αναφερόμενος στην κρίση που αντιμετωπίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας σημείωσε ότι η αφετηρία της βρίσκεται στο 2007 και περιελάμβανε τρεις φάσεις. Η Α’ φάση εξελίχθηκε έως το 2009, η Β’ φάση εξελίχθηκε έως το 2011, ενώ σήμερα βιώνουμε την «τελευταία πράξη του δράματος». Το πιστωτικό σύστημα, αφού διένυσε μια περίοδο τεράστιας έλλειψης ρευστότητας με αποτέλεσμα να κοπούν όλες οι διαθέσιμες πηγές του, έφτασε στο σήμερα όπου το μόνο που μπορεί να πράξει είναι να προχωρήσει στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό θα είναι το τελευταίο εγχείρημα των ελληνικών τραπεζών.
Η έκταση των τραπεζών έναντι της Ευρώπης ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε ποσό 115 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο και αναλύεται σε 75 δις από την ΕΚΤ, 22 δις μέσω του μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance – Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας), ενώ το υπόλοιπο είναι η προκαταβολή που δόθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση. Ο κ. Λιάπης εξέφρασε την ελπίδα του ότι το τελευταίο εγχείρημα θα δώσει μια ανάσα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Παρατήρησε επίσης ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης τώρα μόλις αρχίζει, αφού προηγήθηκε το PSI μέσω του οποίου τα 22 δις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών έφτασαν στο -2, άρα ήρθε η στιγμή αποκαταστάσεως. Ο κ. Λιάπης έκανε λόγο για την απομείωση των ελληνικών ομολόγων η οποία δημιούργησε ζημιά ύψους 22 δις για τις ελληνικές τράπεζες. Κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν έχουν πλέον κεφάλαια και πρέπει να τα δημιουργήσουν εξ αρχής.
Κατά την άποψη του κ. Λιάπη, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, είτε σε επίπεδο χρέους, είτε σε επίπεδο ελληνικών τραπεζών. Επομένως, τα δεδομένα μάλλον θα γίνουν περισσότερο αισιόδοξα αν και τίποτε δεν θα επιτευχθεί σύντομα. Οι δε συγχωνεύσεις των τραπεζών επιβάλλονται εξ ανάγκης αφού ήταν προαποφασισμένες. Μόνο τέσσερις συστημικές τράπεζες πλέον δρουν και από αυτές οι δύο επιχείρησαν να συνενωθούν. Οι ιδιωτικές τράπεζες, εάν δεν εξασφαλίσουν ιδιωτικά κεφάλαια, αναγκαστικά είτε θα συγχωνευθούν είτε θα διαλυθούν. Δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση βάσει και του σχεδιασμού της Τράπεζας της Ελλάδος.
Για τα μελλοντικά σενάρια της ευρωζώνης έως το 2020 μίλησε ο κ. Θαλασσινός, διευκρινίζοντας πως: Κατά το πρώτο σενάριο η κατάσταση θα συνεχιστεί ως έχει με τη χρηματοδότηση του αδύνατου Νότου από τον ισχυρό Βορά, έστω κι αν αυτό συνεπάγεται μνημόνια και δημοσιονομικές διαρθρώσεις. Κατά το δεύτερο σενάριο η ευρωζώνη θα διαλυθεί είτε εξαιτίας κάποιου ατυχήματος, είτε από την έξοδο μιας χώρας. Κατά το τρίτο σενάριο, που ο κ. Θαλασσινός θεωρεί ως πιθανότερο, προβλέπεται ο διαχωρισμός της ευρωζώνης σε «πυρήνα» και σε «περιφέρεια». Φυσικά «πυρήνας» θα είναι οι χώρες του Βορά και «περιφέρεια» θα είναι οι χώρες του Νότου. Έτσι οι μεν Βόρειοι θα διατηρήσουν την κυριαρχία τους οι δε Νότιοι θα διατηρήσουν τους στόχους προσέγγισης. Κατά το τέταρτο σενάριο θα προωθηθεί η πλήρης οικονομική και νομισματική ένωση, κάτι όμως που ο κ. Θαλασσινός χαρακτήρισε ως ανέφικτο.
Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιά, ως «παρηγοριά» στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών έχουν υποφέρει τα πάνδεινα. Το σημερινό σημείο όμως είναι πλέον κομβικό με την Ελλάδα να οδεύει στην Ευρώπη της δεύτερης ταχύτητας. Κατόπιν των σκληρών μέτρων που έχουν ληφθεί η ελληνική οικονομία μάλλον θα τα καταφέρει, αρκεί όμως οι Έλληνες να στοχεύσουν ορθά, να επιμείνουν σε προϊόντα και δραστηριότητες με εξαγωγικό χαρακτήρα. Τα χαράτσια και οι εξοντωτικοί φόροι ήταν η αυτονόητη συνέπεια εμπλοκής του ΔΝΤ, το οποίο έδειξε στην Ελλάδα το σκληρότερο πρόσωπό του. Σταδιακά θα ελαφρυνθούν τα βάρη των πολιτών παρόλα αυτά το ΑΕΠ της χώρας έχει υποχωρήσει κατά 20%. Ο πλούτος των Ελλήνων δηλαδή έχει εξανεμιστεί και το τίμημα που πληρώνουν οι πολίτες είναι πολύ βαρύ.