Dark Mode Light Mode

Αρκετά κάτω του ορίου οι μετρήσεις για την αιθαλομίχλη στη Καβάλα

Για πρώτη φορά από τότε που ανέκυψε πανελληνίως το θέμα της αιθαλομίχλης η Π.Ε. Καβάλας εξέδωσε χθες σχετική ενημερωτική ανακοίνωση. Αυτή στηρίζεται στις μετρήσεις που κάνει καθημερινά ο σταθμός της Καβάλας, ο εξοπλισμός του οποίου αγοράστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο σταθμός βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Διοικητηρίου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στη πόλη της Καβάλας δεν υπάρχει πρόβλημα αφού η αυτού του είδους η ρύπανση είναι αρκετά κάτω από τα προβλεπόμενα όρια. «Εκδώσαμε την ανακοίνωση για να μην υπάρχει ανησυχία στον κόσμο» δήλωσε χθες ο κ. Γρανάς. Αν και η ανακοίνωση περιέχει κάποιες οδηγίες για τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, θεωρείται ότι η πόλη της Καβάλας παρά την συνεχή χρήση τζακιών δεν έχει περιβαλλοντικό πρόβλημα. Τουλάχιστον όχι ακόμη.

Ο εκπρόσωπος της Π.Υ. Καβάλας που μίλησε χθες για το θέμα των προβληματικών καμινάδων ζήτησε από τους πολίτες να καθαρίζουν τα τζάκια τους μία φορά το χρόνο και να μην ψήνουν σε αυτά κρέας ή ψάρια. Κατά τον Υποδιοικητή της Π.Υ. Καβάλας οι περιπτώσεις όπου καμινάδες πήραν φωτιά είναι φέτος λιγότερες σε σχέση με πέρσι. Αναλυτικά στις εσωτερικές σελίδες.

*Θέμα αιθαλομίχλης αντιμετωπίζει και η Ξάνθη. Αυτό προκύπτει από δημοσιεύματα του τύπου της γειτονικής πόλης αλλά και τις δηλώσεις που έκανε (για την Ξάνθη) ο καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης: Μπορεί διάφορα αυθαίρετα συμπεράσματα και δημοσιεύματα να διέσπειραν ανησυχία γύρω από τα επίπεδα της αιθαλομίχλης στην περιοχή της Ξάνθης, όμως τα αποτελέσματα των μετρήσεων που γνωστοποίησε ο καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης, όσο και οι δηλώσεις του δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής, Σπύρος Ραψομανίκης αναφέρει ότι καθημερινά γίνονται μετρήσεις για τις τιμές της αιθαλομίχλης στην Ξάνθη και υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ. Πιο συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα, που υπήρξαν χαμηλές θερμοκρασίες και καύση των συστημάτων θέρμανσης, καταγράφηκαν τρεις μικρές υπερβάσεις των ανώτατων ορίων καθώς με όριο τα 150 μικρογραμμάρια μετρήθηκαν τιμές που έφτασαν τα 160 και τα 180 μικρογραμμάρια κυβικού μέτρου συγκέντρωσης. «Δεν είναι τρομακτικές» σημειώνει και προσθέτει πάντως ότι με βάση τις τιμές της περυσινής χρονιάς (καθώς από του χρόνου θα υπάρχουν οι επαρκείς τιμές αφετηρίας στη διάρκεια ενός ολόκληρου χειμώνα) παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση αιωρουμένων σωματιδίων κατά 20-40% , όχι σε μόνιμη βάση αλλά σε μετρικά επεισόδια, όπως χαρακτηρίζονται.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Με 3 απόντες στο Καυτανζόγλειο - Αρχηγός αποστολής ο Ζήκος

Επόμενο άρθρο

Στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαου Γρανά - Συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα