Dark Mode Light Mode

Αρνητική απάντηση για εναέρια αντιχαλαζική προστασία

Ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο τέλος του περασμένου Μαρτίου κατέθεσε ερώτηση στη βουλή σχετικά με την ανάγκη να επεκταθεί και στο νομό Καβάλας η αντιχαλαζική προστασία από αέρος. Το πρόβλημα αυτό των αγροτών του νομού που δεν προστατεύονται από αέρος για τις περιπτώσεις του χαλαζιού, τέθηκε πολλές φορές με ερωτήσεις βουλευτών και άλλες παρεμβάσεις στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος επανέφερε το θέμα ελπίζοντας σε μία διαφορετική απάντηση από την καινούρια κυβέρνηση. Οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν.

Στις 9 Απριλίου απάντησε στην ερώτηση του κ. Παναγιωτόπουλου ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου του υπουργείου παραγωγικής ανασυγκρότησης περιβάλλοντος και ενέργειας. Ουσιαστικά ο Β. Αποστόλου είναι σήμερα ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων. Στην ερώτηση του Ν. Παναγιωτόπουλου απαντά ως εξής: «Στο τομέα του χαλαζιού ο ΕΛΓΑ εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης και καταστολής, με εναέρια και επίγεια μέσα, με αποκλειστικό σκοπό αφενός μεν την προστασία των καλλιεργειών, αφετέρου τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος. Ο σχεδιασμός του εθνικού προγράμματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα και οι περιοχές εφαρμογής του, έγιναν συνεκτιμώντας ανά περιοχή της χώρας τη συχνότητα του φαινόμενου, δηλαδή της χαλαζόπτωσης, την αξία των καλλιεργειών, το ύψος των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, τη δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος , το κόστος εφαρμογής στη συγκεκριμένη περιοχή, το κόστος εφαρμογής όλου του προγράμματος. Το εθνικό πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα για την περίοδο 2014 – 2018 ξεκίνησε την 1η Αυγούστου του 2014. Εφαρμόζεται οριακά με τα προβλεπόμενα τεχνικά μέσα και προσωπικό, σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας και της κεντρικής Ελλάδος, ειδικότερα στην Ημαθία, την Πέλλα, το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη, την Πιερία, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τη Φθιώτιδα.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος αυτού ξεκίνησε από το 2012 με τις ίδιες περίπου προδιαγραφές που ίσχυαν και στις προηγούμενες περιόδους, 2004 – 2008 και 2009 – 2013.

Λήφθηκαν υπόψη τα ήδη υπάρχοντα τεχνικά μέσα, δηλαδή αεροπλάνα, το προσωπικό που θα μπορούσε ν΄ ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην εφαρμογή του προγράμματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα.

Επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε επέκταση εφαρμογής του προγράμματος προσθέτοντας περιοχές προστασίας όπως η Καβάλα θα απαιτούσε επιπλέον τεχνικά μέσα όπως αεροσκαφών και υλικά, κατά συνέπεια σημαντική αύξηση του κόστους. Κατόπιν τούτου η οποιαδήποτε επέκταση του προγράμματος με τα προβλεπόμενα μέσα σε απομακρυσμένες περιοχές θα είχε σοβαρές επιπτώσεις και στην αποτελεσματικότητα και στην εγκυρότητά του».

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Βυζάντιο- ΑΟΚ 0-2: Άλλαξε πρόσωπο στο β` μέρος, κέρδισε και τώρα ο… τελικός

Επόμενο άρθρο

Πάλι ψάχνει στέγη το Σκάκι!