Dark Mode Light Mode

Αρχίζει το κυνήγι

Ιδιαίτερα μεγάλη κίνηση παρατηρείται στα γραφεία του κυνηγετικού συλλόγου Καβάλας. Ίδια είναι η κατάσταση και στους υπόλοιπους κυνηγετικούς συλλόγους του νομού.
Οι κυνηγετικοί σύλλογοι είναι αυτοί που πάντα διευκόλυναν τους κυνηγούς για την έκδοση της απαραίτητης άδειας, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καβάλας είναι έτοιμος και το παραπάνω, να εξυπηρετήσει τα μέλη του, ενόψει της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου, στις 20 Αυγούστου.
Το ενδιαφέρον των κυνηγών είναι μεγάλο. Τα χρήματα που πληρώνουν για την έκδοση άδειας είναι στα περσινά και προπέρσινα επίπεδα, ενώ ο δραστήριος κυνηγετικός σύλλογος Καβάλας εκτός από τις άδειες χορηγεί στα μέλη του έναν κυνηγετικό χάρτη για όλες τις περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, αλλά κι ένα φωσφορούχο καπελάκι.
Οι κυνηγοί προετοιμάζονται προκειμένου από τις 20 Αυγούστου να βγουν στο κυνήγι, σε περιοχές που συνηθίζουν, με παρέες που γνωρίζουν, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
Προκειμένου η προετοιμασία αυτή να είναι ταυτόχρονη κι όπως πρέπει απ΄ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, η δασάρχης Καβάλας Ζωή Γεωργούση, υπέγραψε χθες τη σχετική διάταξη για την κυνηγετική περίοδο, τα βασικότερα σημεία της οποίας είναι τα ακόλουθα:

Καθορίζουμε την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2014-2015 από 20 Αυγούστου 2014 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2015.Τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι ημέρες κυνηγιού τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός ατόμων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του αναφέρονται στο συνημμένο. Απαγορεύουμε το κυνήγι της Μπεκάτσας (SCOLOPAX RUSTICOLA) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ. Περιορίζουμε την χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγιού από 15-9-2014 μέχρι και 20-1-2015 σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα( Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται, αντιστοίχως, το κυνήγι του Λαγού και του Αγριόχοιρου. Επιτρέπουμε το κυνήγι του Αγριόχοιρου ( SUS SCROFA) σε ομάδες μέχρι δέκα (10) κυνηγών, με δικαίωμα Θήρευσης μέχρι πέντε ( 5 ) ατόμων, ανά ομάδα και έξοδο. Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου,απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και τις χοιρομητέρες αυτών. Για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην παρούσα απαγορεύεται το κυνήγι τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3 και 4 της Οδηγίας 79/409 ΕΟΚ. Επιτρέπουμε το κυνήγι της Αλεπούς (VULPES VULPES) του Πετροκούναβου (MARTES FOINA) από 15-9-2014 μέχρι και 20-1-2015 με την χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από τις 21-1-2015 μέχρι και 28-2-2015 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί αρουραιόπληκτοι. Διευκρινίζουμε ότι η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι της αλεπούς και πετροκούναβου υπόκειται σε περιορισμούς της παραγρ. 2 της παρούσας. Απαγορεύουμε το κυνήγι: Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής. Στα εκτροφεία θηραμάτων. Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας. Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές. Σε όλες τις περιοχές όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με την 414985/29-11-1985 (Φ.Ε.Κ. 757/Β/18-12-1985) κοινής Υπουργικής Απόφασης όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Η.Π. 8353/276/Ε103 ΦΕΚ 415Β/23-2-2012 και ισχύει .Στις καμένες εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγιού. Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς
προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού. Απαγορεύουμε την αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός
εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία(δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους. Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που έχουν καθορισθεί από την υπηρεσία μας και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.Κατά την διάρκεια κυνηγιού αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλεισμένης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων. Απαγορεύεται: α) Η θήρα του είδους ασπρομέτωπη χήνα(Anser albifrons) στα ενδιαιτήματα του είδους νανόχηνα(Anser erythopus), δηλ. στις ΖΕΠ των υγρότοπων Κερκίνης ,Κορώνειας –Βόλβης, Δέλτα Νέστου, Λίμνης Ισμαρίδας, Λίμνη Βιστωνίδα-Πόρτο Λάγος και Δέλτα Έβρου. Η απαγόρευση
επανεξετάζεται κάθε τρία χρόνια. Η θήρα του είδους πετροπέρδικα(Alectoris graeca) στις ΖΕΠ, που περιλαμβάνεται στα είδη χαρακτηρισμού, για περίοδο δύο (2) ετών, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εκτιμηθούν οι πληθυσμοί του συγκεκριμένου είδους. Η θήρα πτηνών από πάσης φύσεως υπερυψωμένες ή μη εγκαταστάσεις κατασκευασμένες από επεξεργασμένα δομικά υλικά. Η διεξαγωγή πάσης φύσεως αγώνων κυνηγετικών σκυλιών .
Απαγορεύεται το κυνήγι στους Πυρήνες των Εθκνώι ν Δρυμών. Σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων (500) μέτρων κατά μήκους της χερσαίας μεθοριακής γραμμής. Επιτρέπεται –κατ’ εξαίρεση- για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοροπωλησία του αγριοκούνελου στη νήσο -Λήμνο όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει
ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις σύμφωνα με όσα ορίζονται στις κοινές αποφάσεις των Αν. Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ενέργειες και Κλιματικής Αλλαγής που εκδίδονται κάθε χρόνο και αφορούν τη δίωξη του αγριοκούνελου, λόγω υπερπληθυσμού στη Νήσο Λήμνο. Απαγορεύεται το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus) καθ΄ όλη την διάρκεια της Κυν. Περιόδου στις νήσους Λήμνο και Άγ. Ευστράτιο. Η άσκηση θήρας θηρεύσιμων θηραμάτων επιτρέπεται ως άθλημα που ασκείται από κατόχους άδειας θήρας μόνο με τόξο ή κυνηγετικό όπλο με
λεία κάνη και είναι μονόκανο, δίκανο ή καραμπίνα. Εκτός των παραπάνω διατάξεων και απαγορεύσεων ισχύουν και οι
υπόλοιπες διατάξεις περί θήρας της δασικής Νομοθεσίας. Ο ι παραβάτες των παραπάνω διατάξεων και απαγορεύσεων του νόμου
περί θήρας, τιμωρούνται με τις ποινικές διατάξεις των Δασικών Νόμων και Διαταγμάτων ήτοι άρθρο 287 Ν.Δ . 86/69, άρθρο 16 Ν.Δ. 996/71, άρθρο 12 Ν. 177/75, άρθρο 288α Ν.2637/1998, άρθρο 7 και 8 Ν.2168/93, άρθρο 7 και 9 της 414985/ 85 Κ.Υ.Α. και άρθρο 11 της 331794/31-03-1999 Κ.Υ.Α. Τ ην εφαρμογή των διατάξεων αυτών που ισχύουν από 20-8-2014 μέχρι
28-2-2015 αναθέτουμε στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και σε κάθε φιλόνομο και φιλοπρόοδο πολίτη.

Προηγούμενο άρθρο

Τη νέα πρόταση για ΤΑΡ σχολιάζει ο Λ. Βασιλειάδης

Επόμενο άρθρο

Πετυχημένο συγγραφικό δίδυμο