Η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας αναβαθμίζει το πρόγραμμα ανακύκλωσης συνεχίζοντας σε συνεργασία με τη Διαχείριση Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ) ΑΑΕ και την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης- Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), την τοποθέτηση μπλε κάδων ανακύκλωσης μαζί με ειδικούς σάκους συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, η διανομή των οποίων θα διαρκέσει έως τις 3 Αυγούστου, προκειμένου όλοι οι δημότες να λάβουν την ειδική αυτή κατασκευή.
Nα σημειωθεί ότι το δίκτυο των μπλε κάδων θα επεκταθεί και ο αριθμός τους θ’ αυξηθεί στους 600 (από 300 που είναι σήμερα), με προοπτική την περαιτέρω αύξησή τους στους 900 όσο η συμμετοχή των δημοτών στην ανακύκλωση γίνεται μεγαλύτερη.
Μέχρι σήμερα, έχουν τοποθετηθεί συνολικά 272 κάδοι ανακύκλωσης και η τοποθέτηση θα συνεχισθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου. Μπλε κάδοι ανακύκλωσης βρίσκονται ήδη επί της οδού 7ης Μεραρχίας, Θ. Πουλίδου, στο κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα, στις οδούς Αβέρωφ, Βενιζέλου, Ερυθρού Σταυρού, Δαγκλή, Εθνάρχου Μακαρίου, στην περιοχή του Βύρωνα, στις συνοικίες του Τιμίου Σταυρού, του Αγίου Λουκά, της Παναγίας, της Αγίας Βαρβάρας και του Προφήτη Ηλία. Επιπλέον, κάδοι ανακύκλωσης τοποθετηθήκαν στην οδό Ομονοίας και σε όλο το μήκος της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, πλήρωμα του Δήμου Καβάλας, πραγματοποίησε το πρώτο δρομολόγιο αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών με το ένα από τα τέσσερα σύγχρονα απορριμματοφόρα που πρόσφατα απέκτησε από τη ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ, ο Δήμος Καβάλας. Τα ανακυκλώσιμα υλικά που εναποτίθενται στους μπλε κάδους (χαρτί, συσκευασίες από αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί και σίδηρο), μεταφέρονται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Ξάνθης και της Δράμας με ευθύνη και δαπάνη της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ.
Παράλληλα, κλιμάκιο της ΕΕΑΑ και της Διεύθυνσης Ποιότητας Ζωής ξεκίνησαν εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών στο κέντρο της πόλης, στις γειτονιές και σε ολόκληρο το Δήμο Καβάλας. Η ενημέρωση του κόσμου θα συνεχιστεί σε μόνιμη βάση, μαζί με την προσπάθεια της Υπηρεσίας Καθαριότητας για την ανακύκλωση όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων υλικών συσκευασίας.
Η ανακύκλωση εξαρτάται από την προσπάθεια και τη συμμετοχή όλων των δημοτών και στοχεύει όχι μόνο την προστασία του περιβάλλοντος (μείωση των απορριμμάτων που θάβονται) αλλά και στη μείωση των δημοτικών τελών που προορίζονται για την καθαριότητα του Δήμου Καβάλας.
Στον ΜΠΛΕ ΚΑ∆Ο μπαίνουν όλες οι συσκευασίες από:
– ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ: π.χ. κουτάκια αναψυκτικών, αλουμινόχαρτο, κ.λπ.
– ΛΕΥΚΟΣΙΔΗΡΟ: π.χ. κουτιά από κονσέρβες, γάλα εβαπορέ, τενεκέδες, κ.λπ.
– ΠΛΑΣΤΙΚΟ: π.χ. πλαστικά μπουκάλια νερού, μπουκάλια από καλλυντικά, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, σαμπουάν, μεμβράνη περιτυλίγματος και πλαστικές σακούλες.
– ΓΥΑΛΙ: π.χ. γυάλινα μπουκάλια και βαζάκια, μπουκάλια από κρασί, κ.λπ.
– ΧΑΡΤΙ – ΧΑΡΤΟΚΙΒΩΤΙΑ: π.χ. χαρτόνια, χαρτοσακούλες, εφημερίδες, περιοδικά, κουτιά από μπισκότα ή πίτσα, συσκευασίες από γάλα και χυμούς, συσκευασίες δημητριακών, απορρυπαντικών, κ.λπ.
Προσοχή! Στον ΜΠΛΕ ΚΑ∆Ο δεν ρίχνουμε σκουπίδια: π.χ. λερωμένα χαρτιά, βρεφικές πάνες, φρούτα, λαχανικά, λάδια, στάχτες, χώματα, υπολείμματα φαγητών, ψάρια, κρέατα, πουλερικά, κλπ.
ΑΠΛΕΣ Ο∆ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ
1. Ξεχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα άλλα σκουπίδια.
2. Αδειάζουμε τελείως τις συσκευασίες από υπολείμματα.
3. ∆ιπλώνουμε όλα χαρτοκιβώτια για να μη πιάνουν πολύ χώρο μέσα στον κάδο και κλείνουμε πάντα το καπάκι του κάδου.
4. Ρίχνουμε χύμα μέσα στον κάδο τα υλικά συσκευασίας και δεν τα πετάμε μέσα σε δεμένες σακούλες.
5. ∆εν πετάμε κοινά σκουπίδια στον ΜΠΛΕ ΚΑ∆Ο.
6. Διαδίδουμε την ιδέα της ανακύκλωσης στους φίλους και στα μέλη της οικογένειας μας!
Η επιλογή κατάλληλων μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων, όπως π.χ. η ανακύκλωση συσκευασιών, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των αστικών απόβλητων και στην αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος. Συνεπώς, η ενεργή συμμετοχή όλων στην η ανακύκλωση συσκευασιών, πρέπει να γίνει καθημερινή συνήθεια.