Ιδιαίτερα αυστηρή ήταν η ποινή που επέβαλε χθες το Τριμελές Καβάλας σε ιδιοκτήτη παράνομου τηλεοπτικού σταθμού από την περιοχή της Ασπροβάλτας, ο οποίος το Σεπτέμβριο του 2010 βρέθηκε να εκπέμπει σήμα από το σημείο – πάρκο κεραιών στο Υψάριο στη θέση Τούμπα στη Θάσο.
Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη αφού προηγουμένως εκείνη την ημέρα πραγματοποιήθηκε μια ολόκληρη εξόρμηση στο βουνό για να ξεκαθαρίσουν οι νόμιμοι από τους παράνομους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού και κατηγορούμενος χθες δικάστηκε ερήμην του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 10 μηνών με χρηματικό πρόστιμο 10.500 ευρώ. Η έφεση έκρινε το Δικαστήριο, μπορεί να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, ο κατηγορούμενος δεν είχε τις προϋποθέσεις για την ποινή με αναστολή, άρα η ποινή μετατρέπεται εφόσον δεν κατατεθεί έφεση προς 10 ευρώ την ημέρα.
Η ιστορία εκτυλίχθηκε παρουσία των δικαστικών λειτουργών με πολλούς μάρτυρες κατηγορίας, συγκατηγορούμενους του ιδιοκτήτη του παράνομου τηλεοπτικού σταθμού, ηλεκτρολόγο που είχε τότε την ευθύνη των εγκαταστάσεων στην Τούμπα Θάσου και κατηγορούμενο επίσης ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού από την Ξάνθη.
Όπως αποδείχθηκε ο καταδικασθείς ιδιοκτήτης του παράνομου τηλεοπτικού σταθμού εξέπεμπε χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες προγράμματα τηλεπωλήσεων και γνωριμιών.
Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο αστυνομικός που είχε την ευθύνη της επιχείρησης τον Σεπτέμβριο του 2010, στο σημείο Τούμπα στο Υψάριο της Θάσου. Εξιστόρησε τα περιστατικά, πώς βρέθηκε σε λειτουργία ο εξοπλισμός, στη συνέχεια η αστυνομία έκανε την απαραίτητη αλληλογραφία με τα σχετικά ερωτήματα προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Ο αστυνομικός είπε ότι ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού δεν ήταν στο σημείο εκπομπής του προγράμματος την ημέρα του ελέγχου.
Εκπρόσωπος της ΕΕΤΤ κατέθεσε στο Δικαστήριο λέγοντας ότι η εκπομπή πραγματοποιούνταν στο δίαυλο 68 για τον οποίο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν είχε παραχωρήσει σχετική άδεια.
«Βρήκαμε μηχανήματα σε λειτουργία χωρίς κάποιο πρόσωπο, είδαμε ότι τα μηχανήματα ηλεκτροδοτούνταν από οικίσκο στην ίδια περιοχή». Εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ο κ. Τουκελίδης, κατέθεσε ότι ειδοποιήθηκε η υπηρεσία του από την αστυνομία της Θάσου έγινε αυτοψία, αλλά όταν βρέθηκε η υπηρεσία στο σημείο, όλα είχαν αποξηλωθεί.
Ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ Σάββας Τακίδης, είπε ότι η ΔΕΗ έκανε τη δική της έρευνα μετά από ενημέρωση που είχε με το αστυνομικό τμήμα της Θάσου. Διαπίστωσε αυθαίρετη επέκταση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης προς όφελος των μηχανημάτων του βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης.
Η επέκταση είπε ο κ. Τακίδης, μπορούσε να γίνει και εν αγνοία του προσώπου στο όνομα του οποίου είχε εξασφαλιστεί η αρχική παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η εκπρόσωπος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ. Μαλαμίδου μίλησε για καταγγελία στην υπηρεσία της αυθαίρετης κατασκευής. «Κι εμείς έπρεπε πριν από κάθε άλλον να εγκρίνουμε τον οικίσκο αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ».
Τα ίδια κατέθεσε εκπρόσωπος της Πολεοδομίας που είπε ότι ο οικίσκος του κατηγορούμενου μέσα στον οποίο υπήρχαν τα μηχανήματα εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού, δεν είχε καμία άδεια.
Περισσότερο φως στην υπόθεση έδωσε με την απολογία του ο ηλεκτρολόγος χειριστής των εγκαταστάσεων στην Τούμπα Θάσου που ανέλυσε συγκεκριμένα όλα τα γεγονότα.
Είπε ότι ο πομπός του παράνομου τηλεοπτικού σταθμού δούλευε αρχικά με γεννήτρια. Είπε επίσης ότι στο ύψωμα Τούμπα Θάσου υπήρχαν 9 χελώνες, αλλά εξυπηρετούνταν 16 διαφορετικά κανάλια. Αρχικά η παροχή ρεύματος από την οποία έπαιρνε ρεύμα παράνομα όπως αποδείχθηκε, ο παράνομος τηλεοπτικός σταθμός ήταν στο όνομα του TV Μακεδονία. Το TV Μακεδονία έδινε ρεύμα σε άλλα τρία νόμιμα λειτουργούντα κανάλια. Όταν το Μακεδονία αγοράστηκε από τον ΑΝΤ1 χρειάστηκε να κοπεί η συγκεκριμένη παροχή. Τότε μεσολάβησε ο ίδιος ως συντηρητής των εγκαταστάσεων, πήρε την παροχή στο όνομά του για να εξυπηρετήσει τα υπόλοιπα κανάλια που αρχικά εξυπηρετούσε το TV Μακεδονία. Στην απολογία του ο κατηγορούμενος συντηρητής των εγκαταστάσεων είπε ότι μετά από τις καταγγελίες που έγιναν και τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο βουνό τον Σεπτέμβριο του 2010, διαπιστώθηκε ότι ο τηλεοπτικός σταθμός που λειτουργούσε παράνομα είχε με παράνομο τρόπο εξασφαλίσει τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος από ένα νόμιμα λειτουργούντα τηλεοπτικό σταθμό, αυτό της Ξάνθης. Όπως είπε μάλιστα βρέθηκε κάτω από το κοντέινερ του τηλεοπτικού σταθμού της Ξάνθης, ειδικός εξοπλισμός και καλώδιο που μετέφερε το ρεύμα στον οικίσκο του παράνομου τηλεοπτικού σταθμού.
Τα ίδια υποστήριξε στην απολογία του και ο δεύτερος κατηγορούμενος που και αυτός αθωώθηκε, εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού της Ξάνθης. Είπε μάλιστα ότι ο οικίσκος του τηλεοπτικού σταθμού της Ξάνθης ήταν ο πιο κοντινός στον οικίσκο του παράνομα λειτουργούντα τηλεοπτικού σταθμού.
Η περιοχή ήταν ανεξέλεγκτη, είπε ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού της Ξάνθης. Εμείς, είπε, δίναμε ρεύμα μόνο σε τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούσαν νόμιμα.
Η Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των δύο κατηγορούμενων που ήταν παρόντες στη διαδικασία, του συντηρητή ηλεκτρολόγου και του εκπροσώπου του τηλεοπτικού σταθμού της Ξάνθης και ζήτησε την ενοχή του βασικού κατηγορούμενου.
Το Δικαστήριο δέχθηκε την εισήγηση της κ. Εισαγγελέως επιβάλλοντας στον βασικό κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 4 ετών, 10 μηνών και χρηματική ποινή 10.500 ευρώ. Οι κατηγορίες και για τους τρεις ήταν πέντε διαφορετικές. Βάση αυτού του κατηγορητηρίου καταδικάστηκε ο πρώτος και βασικός κατηγορούμενος.