Η Ελληνική στατιστική αρχή έδωσε χθες στη δημοσιότητα στοιχεία για τις αφίξεις στην Ελλάδα από το εξωτερικό το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι κατ΄ αυτήν την περίοδο οι αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν σε ποσοστό 22,2%, σε σύγκριση με αυτές της αντίστοιχης περιόδου του 2013.
Δυστυχώς τα στοιχεία που θέτει υπόψη των Ελλήνων πολιτών η ελληνική στατιστική αρχή, είναι μεν αναλυτικά, αλλά δεν αφορούν ούτε το λιμάνι της πόλης, πολύ περισσότερο το αεροδρόμιο της Καβάλας, το οποίο δεν είναι μέσα στα εννέα αεροδρόμια της χώρας, όπου τα στοιχεία είναι πολύ συγκεκριμένα. Περιλαμβάνεται στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας. Εντύπωση πάντως προκαλεί – καθώς αφορά το Νομό Καβάλας – πόσο μεγάλη αύξηση σημειώθηκε τους εννέα πρώτους μήνες του 2014, στους βούλγαρους – κατά πάσα πιθανότητα – επισκέπτες της Ελλάδας που μπήκαν στη χώρα μας, από τα σύνορα του Προμαχώνα, του Νομού Σερρών.
Προκύπτει ότι πρόκειται για 1.231.000 ανθρώπους με αύξηση σε σχέση με το εννεάμηνο του 2013, 150%.
Όλοι αυτοί οι βούλγαροι που μπήκαν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα, κινήθηκαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία στη Βόρεια Ελλάδα. Πάρα πολλοί από αυτούς είχαν τελικό προορισμό το Νομό Καβάλας, ειδικότερα δε τη Θάσο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα οδικώς από τους Ευζώνους σημειώνουν αύξηση για τους εννέα πρώτους μήνες του 2014, μόνο 9%.
Οι τουρίστες που μπήκαν στην Ελλάδα από την Κακαβιά σημειώνουν μείωση 10% κι από τους Κήπους του Έβρου μείωση 5,2%,
Όλοι καταλαβαίνουν πόσο μεγάλη ήταν η τουριστική κίνηση στην πατρίδα μας από την Βουλγαρία και ατ΄ αυτόν τον τρόπο πως ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων κινήθηκαν προς όφελος της τοπικής οικονομίας.
Συνολικά αν δούμε τα στοιχεία σε ότι αφορά την κατανομή των αφίξεων μη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή για τις χώρες της Ευρώπης έχει η Γερμανία με αύξηση 10,7%, ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 9,5%, η Γαλλία με 6,9%, η Ρωσία με 6,1% και η Βουλγαρία με 5,4%.
Αναφορικά με το μέσο μεταφοράς και το σταθμό εισόδου κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο παρατηρείται ότι οι περισσότερες αφίξεις έγιναν αεροπορικώς και οδικώς. Στις αφίξεις αεροπορικώς το αεροδρόμιο των Αθηνών συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, ακολουθούν αυτό του Ηρακλείου και της Ρόδου.
Κύριοι σταθμοί εισόδου που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης οδικώς είναι πρώτα οι Εύζωνοι και μετά ο Προμαχώνας.