Dark Mode Light Mode
Οι προτάσεις των παλιών
Βασιλόπιτα με προεκλογικό άρωμα – Να πάψει πλέον η πίεση προς τους επιχειρηματίες
Οι γιατροί του κόσμου στο Νομό Καβάλας

Βασιλόπιτα με προεκλογικό άρωμα – Να πάψει πλέον η πίεση προς τους επιχειρηματίες

Τους φιλόξενους χώρους του ξενοδοχείου LUCY επέλεξε αυτή τη χρονιά η διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας προκειμένου να τηρήσει το έθιμο και να κόψει το πρωί της Κυριακής τη βασιλόπιτα των επιχειρηματιών για το καλό του νέου έτους, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Προκοπίου. Εύκολα θα μπορούσε να καταλάβει κανείς ότι η Καβάλα διανύει προεκλογική περίοδο, αρκεί να παρατηρούσε τις προσελεύσεις ατόμων, τα οποία δε θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν κατά το παρελθόν ως «τακτικοί» σε παρόμοιες επιμελητηριακές εκδηλώσεις. Ο τυχερός της πίτας των πολιτικών καλεσμένων ήταν ο Γιάννης Πασχαλίδης που πήρε ένα στυλό, ενώ ο τυχερός στα ατομικά πιτάκια εξασφάλισε ένα διήμερο ξεκούρασης στη ξενοδοχειακή μονάδα της Μακρύαμμμου. Το ευτράπελο της εκδηλώσεως ήταν η ύπαρξη δύο φλουριών στην πίτα, με τον Αρχέλαο Γρανά να τυχαίνει το δεύτερο νόμισμα και τον κ. Τσατσούλη να του υπόσχεται ένα δεύτερο δώρο.

Στη διάρκεια της κοπής απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στον Ανδρέα Καραμπουρνιώτη και στον Αλέξανδρο Αδαμπασιάδη για την προσφορά τους στον επιμελητηριακό θεσμό, δια χειρός Σεβασμιότατου Μητροπολίτη. Κατόπιν πρωτοβουλίας του συλλόγου αιμοδοτών και με τη συνεργασία της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διοργανώθηκε διαγωνισμός εκθέσεως με θέμα τον εθελοντισμό. Οι τρεις καλύτερες μαθητικές εκθέσεις επιβραβεύθηκαν με την προσφορά ενός tablet και το δώρο έλαβαν ο Παναγιώτης Κεϊσίδης του 2ου Λυκείου Καβάλας, η Χριστίνα Κουντουρά του Γυμνασίου Νικήσιανης και η Κυριακή Τσοχαταρίδη του 2ου Λυκείου Καβάλας.

Στη φετινή κοπή, που ανέκαθεν θεωρείται ένα σημαντικό γεγονός για την τοπική κοινωνία, παραβρέθηκαν η αναπληρώτρια γενικής γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Υπουργείου Εξωτερικών Μαγδαληνή Καρακόλη, ο αντιπρόεδρος της βουλής Γιώργος Καλαντζής, ο πρώην υφυπουργός εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο βουλευτής Ντίνος Κλειτσιώτης, ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Άρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου Γιώργος Παυλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άννα Σπανδώνη, ο πρώην υφυπουργός υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Παπουτσής, ο πρώην βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης, ο πρώην υπουργός Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος,  ο πρώην επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής, ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας και περιφερειακός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος και ο επίσης ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Βαγγέλης Παππάς. Την κοπή τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

 

ΜΗΝ ΠΙΕΖΕΤΕ ΑΛΛΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης στη διάρκεια της ομιλίας του θύμισε ότι φέτος συμπληρώνεται ο τέταρτος κατά σειρά χρόνος δρστηριοποιήσεως του επιχειρηματικού κόσμου σε συνθήκες ύφεσης. Ο φορολογικός κώδικας που ισχύει από την πρώτη ημέρα του νέου έτους είναι ουσιαστικά ένα ράπισμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα αφού δεν αναγνωρίζει το παραμικρό λάθος στους επαγγελματίες κι επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα. «Τέρμα η κοροϊδία», υπογράμμισε ο κ. Τσατσούλης απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, ζητώντας τους να πάρουν επιτέλους θέση στο πρόβλημα επιδότησης του 12% και να αποκαταστήσουν την κατάφορη αδικία σε βάρος των επιχειρηματιών της Καβάλας. Η επιχειρηματικότητα διώκεται πλέον στον έσχατο βαθμό, συμπλήρωσε ο κ. Τσατσούλης, θίγοντας τα προβλήματα δανεισμού που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Το ευχάριστο γεγονός του 2013 ήταν φυσικά για το Επιμελητήριο η παραχώρηση του εκθεσιακού κέντρου «Απόστολος Μαρδύρης», ενώ θετικό γεγονός ήταν και οι 22 περισσότερες εγγραφές από τις διαγραφές επιχειρηματιών που καταγράφηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. Επιπλέον στοιχεία για τις λιγοστές επενδύσεις που εγκρίθηκαν πέρσι εντασσόμενες σε χρηματοδοτικά εργαλεία, έδωσε ο Άγγελος Τσατσούλης, εκθείασε τις κοινές προσπάθειες φορέων για την αύξηση του τουρισμού κρουαζιέρας ζητώντας όμως τη λειτουργία της αγοράς κατά τον ελλιμενισμό των πλοίων. Ο πρόεδρος παρέθεσε και τις ποικίλες δράσεις του επιχειρηματικού φορέα, σχολιάζοντας τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς, ευχαριστώντας το προσωπικό για τις τεράστιες προσπάθειές του.

Σε μονόδρομο βρίσκεται η χώρα και φέτος, το περιβάλλον πρέπει να γίνει ευνοϊκό για τις επενδύσεις, διότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δε θα έρθει από το δημόσιο τομέα παρά μόνο από την ελεύθερη επιχειρηματικότητα. «Μην πιέζετε άλλο τους επιχειρηματίες», ήταν το μήνυμα που και φέτος απέστειλε με την ομιλία του ο πρόεδρος προς τους παριστάμενους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

 

ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ 12%

Το κομμάτι της ελληνικής βουλής παρέλαβε ο Γιώργος Καλαντζής, σημειώνοντας ότι στρέφει το βλέμμα πίσω, μόνο για να εντοπίσει τα λάθη του παρελθόντος και να αναζητήσει τρόπο διόρθωσής τους. Εξέφρασε δε την πίστη του ότι εντός του 2014 θα ανάψει το λυκαυγές της ανάπτυξης για τη χώρα. Παρέδωσε μάλιστα στα χέρια του προέδρου μια προσωπική απαντητική επιστολή του Υπουργού Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας βάσει της οποίας στο νέο περιφερειακό χάρτη κρατικών επιδοτήσεων θα ισχύσει το ενιαίο ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των πέντε περιφερειών της ΑΜΘ.

Ο Άρης Γιαννακίδης αναφέρθηκε στη διασφάλιση της πλήρους χρηματοδοτήσεως της σιδηροδρομικής συνδέσεως, μέσω της ΕΕ και χωρίς να επιβαρυνθεί στο ελάχιστο ο εθνικός προϋπολογισμός. Η Μαγδαληνή Καρακόλη χαρακτήρισε το Επιμελητήριο Καβάλας ως ένα από τα δυναμικότερα της χώρας, αφού συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της περιοχής. Παραδέχθηκε τη σωρεία προβλημάτων που μαστίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά τόνισε ότι η περίοδος της κρίσης είναι παράλληλα και μια καλή ευκαιρία. Τη διαβεβαίωση ότι το ΥΠΕΞ θα στηρίξει τις δράσεις του Επιμελητηρίου προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας των ντόπιων επιχειρήσεων διατύπωσε η κ. Καρακόλη.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι το «κοντέρ» ουδέποτε μηδενίζεται και ότι ο «μαραθώνιος» της χώρας πρέπει να συνεχιστεί εμπρός με όσες δυνάμεις υπάρχουν. Δύσκολες είναι οι μάχες που θα πρέπει να δώσει το Επιμελητήριο κι εντός του 2014, επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος, θυμίζοντας ότι η επιδότηση του κόστους εργασίας δεν είναι παράνομη όπως λανθασμένα υποστηρίζουν κάποιοι εκ συστήματος. Το 2014 πρέπει να είναι η χρονιά που θα γυρίσει ο τροχός, κατέληξε ο καβαλιώτης βουλευτής. Τα τεράστια επιχειρηματικά προβλήματα αναγνώρισαν τόσο ο Γιάννης Πασχαλίδης, όσο και ο Ντίνος Κλειτσιώτης, ευχόμενοι αισιοδοξία και ανάκαμψη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Όλοι οι επιχειρηματίες που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον θα πρέπει να βραβευθούν, δήλωσε ο Κωστής Σιμιτσής, ζητώντας από τους βουλευτές να πιέσουν ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του εμπορικού λιμανιού και η σιδηροδρομική του σύνδεση. Τη συνδιαχείριση του επιβατικού λιμανιού και της χερσαίας ζώνης με τον ΟΛΚ διεκδικεί ο δήμος, χωρίς να συμβιβάζεται με κάτι λιγότερο.

 

=

 

 

 

 

 

 

-=-

 

Προηγούμενο άρθρο

Οι προτάσεις των παλιών

Επόμενο άρθρο

Οι γιατροί του κόσμου στο Νομό Καβάλας