Η πρώτη εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου που φιλοξενήθηκε στον 1ο όροφο του πολυκαταστήματος Public ήταν εκείνη του συγγραφέα Θόδωρου Γρηγοριάδη. Το απόγευμα της Πέμπτης το κοινό ενημερώθηκε για το νέο βιβλίο «Ζωή μεθόρια» που κυκλοφόρησε μόλις στις 30 Απριλίου και έφτασε στην Καβάλα δύο ημέρες πριν την παρουσίασή του. Ζωή ονομάζεται η ηρωίδα του βιβλίου και μεθόρια είναι η ζωή της καθώς και οι τόποι που κινείται. Οι τόποι όπου εξελίσσεται η πλοκή του βιβλίου εκτείνονται από τη Θεσσαλονίκη έως τον Έβρο. Ο ανδρικός χαρακτήρας του βιβλίου, ο Γιάννης, είναι ένας νέος καπετάνιος που κατάγεται από την Καβάλα. Για πρώτη φορά σε βιβλίο του ο Θόδωρος Γρηγοριάδης περιγράφει με τόσες λεπτομέρειες την πόλη.
Σύμφωνα με την πλοκή του βιβλίου, η 25χρονη καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας Ζωή από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάει μια καινούρια ζωή ως νεοδιοριζόμενη καθηγήτρια στη Θράκη και ειδικότερα σε κάποιο γυμνάσιο του Έβρου, κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 Αυτό όμως που φοβάται περισσότερο επαναλαμβάνεται σαν κακή φάρσα: οι άντρες που σχετίζονται μαζί της δεν έχουν καλό τέλος. Αυτή τη φορά πρέπει να προστατεύσει το Γιάννη, τον νεαρό καπετάνιο που ταξιδεύει στα πέλαγα και την αναζητάει με πάθος κάθε φορά που πιάνει στεριά.
Στη μεθόριο, η Ζωή αναμετριέται με την καινούρια της ιδιότητα αλλά και συγκρούεται, ως ασυμβίβαστη φοιτήτρια της μεταπολίτευσης, με όσους προσπαθούν να τη φέρουν στα δικά τους μέτρα. Παλεύει να αυτονομηθεί, να επαναπροσδιοριστεί και να ξεριζώσει τη δεισιδαιμονία που φωλιάζει μέσα της, βυθίζοντάς τη σε σκοτεινά νερά.
Η «Ζωή μεθόρια» περιγράφεται ως ένα μυθιστόρημα δρόμου, γεμάτο μουσικές και πάρτι, ταξίδια και προσωπικές αναζητήσεις, ένα βιβλίο διαποτισμένο αθωότητα και τη φρεσκάδα μιας γενιάς που ενηλικιώθηκε στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και πορεύτηκε μέσα από τις μεταμορφώσεις που συντελέστηκαν στο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Η υπόθεση περιέχει πολλές ανατροπές που επιφυλάσσονται ως εκπλήξεις για τους αναγνώστες και σύμφωνα με το συγγραφέα είναι ένα βιβλίο «διαβαστερό».
Η ζωή της Ζωής αρχίζει ουσιαστικά την εποχή της μεγάλης αισιοδοξίας, όταν η Ελλάδα μπαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν καταγράφεται η μεγάλη άνοδος του ΠΑΣΟΚ το οποίο αυστηρά κριτικάρει η ηρωίδα ως οπαδός της ανανεωτικής αριστεράς. Σύμφωνα με την εξέλιξη του βιβλίου, η ηρωίδα αισθάνεται περιθωριακή εκείνη την εποχή υποστηρίζοντας ένα πολιτικό χώρο του 4%, αν ζούσε όμως στο σήμερα μάλλον θα ανήκε στους κυβερνώντες. Πολιτική θέση δεν παίρνει ο Θόδωρος Γρηγοριάδης, που δημιούργησε μια ηρωίδα όμορφη, καλή, συγκινητική η οποία ασπάζεται την ιδεολογία ενός συγκεκριμένου κόμματος. Τα συμπεράσματα ανήκουν στους αναγνώστες.
Όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, έτσι και ο συγγραφέας διανύει μια περίοδο αναμονής μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Αναγνωρίζει το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών για όλους τους ανθρώπους και για όλες τις κυβερνήσεις, προτιμώντας να περιμένει. Ευχή του είναι η επιτυχία της κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή.
Ο Θόδωρος Γρηγοριάδης βιώνει την αγωνία του συγγραφέα που μόλις κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο. Έφυγε πλέον από τα χέρια του κι ανήκει στους αναγνώστες. Οδηγίες χρήσης και κατανόησης δε θα δώσει ο συγγραφέας, άρα οι αναγνώστες θα πρέπει να δώσουν τις δικές τους ερμηνείες.
Η Έλενα Τσίκνα, υπεύθυνη του τομέα πολιτισμού στο Public Καβάλας, υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσουν στο μέλλον κι άλλες προγραμματισμένες παρουσιάσεις βιβλίων. Ήδη το κατάστημα φιλοξένησε δύο παιδικές εκδηλώσεις. Ο τομέας του βιβλιοπωλείου διαθέτει πολλούς τίτλους βιβλίων διαφόρων κατηγοριών, ενώ προβλέφθηκε και χωριστό τμήμα όπου φιλοξενούνται τα βιβλία καβαλιωτών συγγραφέων. Το τμήμα εμπλουτίζεται διαρκώς και με προτάσεις των πελατών. Οι δε τιμές πώλησης των βιβλίων, δήλωσε η κ. Τσίκνα, είναι οι καλύτερες της αγοράς.