Με μια συμβολική, λιτή αλλά ζεστή εκδήλωση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης τίμησε σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γυναίκες αιρετές με μακρά θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Πατούλης καλωσόρισε και παρουσίασε τις αιρετές γυναίκες με πολυετή και σημαντική διαδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κατερίνα Δασκαλάκη, πρόεδρο του Πανελληνίου Δικτύου Αιρετών Γυναικών «ΑΘΗΝΑ», Δήμητρα Τσανάκα, δήμαρχο Καβάλας, Μαρία Ανδρούτσου, δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, Αλίκη Σωτηριάδου, δήμαρχο Παρανεστίου, Ιωάννα Κριεκούκη, δήμαρχο Μάνδρας- Ειδυλλίας, Μαρία Καμμά – Αλιφέρη, δήμαρχο Τήλου, Αμφιτρίτη Αλημπατέ, δήμαρχο Ερέτριας, Ινές – Δήμητρα Αγγελή –Λυκούδη, σύμβουλο της 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας και Σταυρούλα Μπότση – Μπραΐμη, δήμαρχο Σουλίου, υπογραμμίζοντας ότι με τη σημερινή συμβολική εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας, η ΚΕΔΕ τιμά στο πρόσωπό τους την προσφορά όλων των γυναικών στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, αν και όπως είπε, «δεν είστε πολλές, ωστόσο, η διάθεσή μας είναι όλες σας να έχετε σημαντικό ρόλο, αρκεί να έχετε τη διάθεση».
Επίσης σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ θεωρεί πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ο εγγύτερος στον πολίτη θεσμός αλλά και ως ο βασικός φορέας πολιτικής και παροχής υπηρεσιών στους πολίτες μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ισότητας των δύο φύλων.
«Οι δήμοι, τόνισε ο κ. Πατούλης, αποτελούν εκείνη τη βαθμίδα διακυβέρνησης που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη και ως εκ τούτου αποτελούν το καταλληλότερο δυνατό πεδίο για την καταπολέμηση της διαιώνισης και αναπαραγωγής των ανισοτήτων, την άρση των στερεοτυπικών έμφυλων αντιλήψεων και την προώθηση μια δημοκρατικής και ίσων ευκαιριών κοινωνίας».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε επίσης τα εξής: Τη σύσταση και λειτουργία Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην ΚΕΔΕ, ενώ στο πλαίσιο του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Χαλκιδική θα γίνει ανοικτή συζήτηση για την προώθηση και ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου στις τοπικές πολιτικές. Επίσης θα γίνει περαιτέρω αξιοποίηση του Γραφείου Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Ι.Φ. και με στόχο τη λειτουργία Γραφείων Ισότητας σε κάθε δήμο της χώρας.
«Σκοπός της ενεργοποίησης του Γραφείου, είπε ο κ. Πατούλης, είναι η προαγωγή της ίσης εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών στους θεσμούς της δημοκρατίας, με τελικό στόχο την προώθηση και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες».
Τέλος ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε πως τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί το Ετήσιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών στης Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παίρνοντας τον λόγο οι αιρετές γυναίκες σημείωσαν μεταξύ των άλλων τα εξής:
«Πρέπει όλες οι γυναίκες να ενωθούν, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, για να προωθήσουν την ισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Τότε όλα θα είναι καλύτερα για όλους» είπε η Κατερίνα Δασκαλάκη, πρόεδρος του Πανελληνίου Δικτύου Αιρετών Γυναικών «ΑΘΗΝΑ».
«Οι γυναίκες στην Αυτοδιοίκηση είναι λίγες, αλλά πρέπει να παλέψουμε και να ανοίξουμε το δρόμο και σε άλλες γυναίκες. Ο αγώνας μας θέλει πολλαπλάσιο κόπο για να αποδείξουμε ότι υπάρχουν όχι άνδρες και γυναίκες, αλλά άνθρωποι με ικανότητες και διάθεση προσφοράς» υπογράμμισε η Αμφιτρίτη Αλημπατέ, δήμαρχος Ερέτριας.
«Θυσιάζουμε πολλά για να βρεθούμε σ΄ αυτές τις θέσεις και ελπίζουμε να ανοίξουμε το δρόμο στις επόμενες για να υπηρετήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση» είπε η Δήμητρα Τσανάκα, δήμαρχος Καβάλας.
«Εύχομαι και ελπίζω στο επόμενο ΔΣ της ΚΕΔΕ η εκπροσώπηση ανδρών γυναικών να είναι 50-50. Πρέπει να φύγουν τα στερεότυπα και οι αποκλεισμοί και οι θεσμοί να λειτουργούν στο ύψος των απαιτήσεων», σημείωσε η Μαρία Ανδρούτσου, δήμαρχος Αγίου Δημητρίου.
«Ιδιαίτερη τιμή περιποιεί η διάκριση στο πρόσωπό μου, που εκπροσωπώ εκτός από τις αιρετές γυναίκες και τις πολύτεκνες», υπογράμμισε η Ινές – Δήμητρα Αγγελή – Λυκούδη, σύμβουλος της 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας.
«Υπηρετώ χρόνια την Αυτοδιοίκηση, τον γοητευτικό θεσμό της Δημοκρατίας και πήρα πολλά. Με κυριεύει όμως θυμός και αγανάκτηση όταν στις επαφές μου προσπαθώ να πείσω την κυβέρνηση για τα αυτονόητα, όπως για παράδειγμα ότι τα εκατό παιδιά της Τήλου, πρέπει να έχουν γιατρό», είπε η Μαρία Καμμά – Αλιφέρη, δήμαρχος Τήλου.
«Η εκπροσώπηση των γυναικών στη σφαίρα της πολιτικής παραμένει χαμηλή και η απουσία της σημαίνει μη αξιοποίηση των ανάλογων ανθρώπινων πόρων. Χρέος της Πολιτείας είναι η διασφάλιση ίσης πρόσβασης των πολιτών και αυτό παραμένει ζητούμενο και σήμερα», τόνισε η Αλίκη Σωτηριάδου, δήμαρχος Παρανεστίου. (Δ. Τύπου)